A próbował ktoś freelensingu na negatywie z latawca? :roll:
No dobra, zacząłem od czegoś prostszego. Fajna zabawa, ale póki co straszna wiocha mi wyszła :oops:
Wersja do druku
A próbował ktoś freelensingu na negatywie z latawca? :roll:
No dobra, zacząłem od czegoś prostszego. Fajna zabawa, ale póki co straszna wiocha mi wyszła :oops:
Ale fajne ptactwo. A ja właśnie ugotowałem rosół :-P
Ostatnio nabyłem tokinę 28mm f/2.8 na mocowaniu yashica/contax i potwierdzam, że nadaje się do freelensingu.
W niedzielę wyskoczę do Ojcowa to zapodam później jakieś zdjęcia z tego szkła. muszę się jeszcze doposażyć w przejściówkę na 4/3 i będzie fajny mały standardzik pod olki.
I jeszcze jedna rzecz. Po wpisaniu w google "freelensing" Ten wątek pojawia się w wynikach wyszukiwania na 1 stronie. Trzymajmy zatem poziom.
Nikt już nie freelensuje? Szkoda, bo aura dopisuje.
Wspomniany przeze mnie obiektyw 28mm na mocowaniu yashica całkiem dobrze się spisuje. Rozmycie wg mnie ma bardziej dynamiczny charakter niż uzyskane przy użyciu standardowej pięćdziesiątki.
No i pole widzenia dużo szersze.
Trochę obawiałem się, że światło obiektywu będzie za małe żeby nie wpuszczać za dużo bokami ale obawy potwierdziły się tylko przy mocnym przednio-bocznym świetle, kiedy rzeczywiście wpada z boku więcej światła powodując silne zaświetlenie.
Wygląda na to, że obiektyw też trochę bardziej aberruje w rozmyciach ale umówmy się, jakie to ma znaczenie przy tej technice.
Ja bym pofreelensingował, mam tu przy sobie nawet Pentacona 29/2.8 - tylko czy się nada ? Spróbujmy tak:
Ostatnio próbowałem połączyć freelensing ze strobingiem. Wydaje mi się, że to jest ciekawy sposób na ożywienie jakoś nudnego, szarego światła w zimowych warunkach.
We wnętrzach taki mariaż technik też pewnie nieźle się sprawdzi.
tokina 28mm f/5,6 metz 48AF1, pixel pawn i lightsphere z nakładką bursztynową.
@Karol! - bardzo piękna seria z kur wielu!!! (i kaczek)
wulf, fajowy pomysł miałeś. Muszę sobie wreszcie kiedyś kupić wyzwalacz. Może przy okazji lamp to siebie tez wyzwolę ;-)
serwus.
Dwa starocie.
Załącznik 59775Załącznik 59776