Chłopie Ty masz pejzaże. Ciężko wybrać najładniejsze (wszystkie trzymają wysoki poziom).
Wersja do druku
Chłopie Ty masz pejzaże. Ciężko wybrać najładniejsze (wszystkie trzymają wysoki poziom).
Delektuję się widokami, są wyborne :)
trochę zdjęć przybyło :) bardzo dobrze ..
przepiękne widoki, panorama z trasy na Świnicę - piękna
dalej był Krywań wrzucany - foty 740-742 ładne - ale chyba jednak dla mnie za wąsko
oczywiście w wątku sprawdzają się idealnie do pokazania szczytów - to dobra lekcja dla mnie
744-746 bardzo przyjemne kadry - uwielbiam rysujące się mgłą i światłem kolejne płaszczyzny górskie
z ostatniej wrzuty najmilszy dla oka ostatni Jamski Staw
zdjęcia z tych wysokich partii gór są śliczne
kolega cały czas w formie
Podsumowując tegorocznych pięć moich tras w Tatrach Słowackich plus kilka od kolegi Robtora to polecam je wszystkie, bez wyjątku tym co lubią spędzić trochę czasu w wyższych górach. Wielką zaletą jest to, że szlaki są mocno zróżnicowane, każdy jest zupełnie inny,a mimo że leżą blisko siebie.
Najmniej ciekawy szlak ale też najłatwiejszy moim zdaniem jest na Sławkowski, monotonnie się ciągnie zboczem Sławkowskiego z tym samym widokiem na Spiż, Tatry Niskie. Za to na szczycie jedna z najpiękniejszych panoram Tatr Wysokich, kapitalne widoki na Dolinę Staroleśną. Mam ochotę się tam znowu wybrać dla tych widoków gdy będzie morze chmur/mgła, a szlak o tyle dobry na takie warunki, że ciężko tam gdzieś spaść (może poza kilkoma momentami, w których dochodzimy do grani) choć zabłądzić we mgle nietrudno.
Na Krywań także szybko wspinamy się w górę, ale tu widoki z trasy są już bardziej urozmaicone i ciekawsze. Była to najtrudniejsza wyprawa ale zadecydowały o tym warunki - śnieg i lód w krytycznych miejscach, w dobrych warunkach nie będzie problemu jak i na pozostałych trasach.
Super są długie doliny ciągnące się pomiędzy wysokimi pasmami górskimi - najładniejsza chyba była jesienna Hińczowa. Z Wielickiej interesujące widoki na masyw Gerlacha, leżący nad nią Polski Grzebień i super panorama z Małej Wysokiej. Szlak na Jagnięcy początkowo dłuży się ciągnąc przez las, ale wszystko nagradza przepiękna Zielona Dolina Kieżmarska, wędrujące z turystami kozy Doliną Jagnięcą jak i piękne panoramy Tatr Wysokich i Bielskich - tam na pewno trzeba wrócić w przyszłym roku.
Mimo że w większości wyjeżdżałem w pogodne weekendy to dzięki wczesnym wyjściom nie było tłoku na trasach, rano jest generalnie pusto, z tym że szczególnie trzeba uważać na najbardziej oblegane Rysy i Krywań, trochę później zaczyna być tłoczno.
Cd. dolin i szczytów słowackich w przyszłym roku :)