"Zacne" jest to zdjęcie 2 x 9mm. Co do tutka, chętnie bym przeczytał. Kiedy planujesz udostępnienie materiału?
Wersja do druku
"Zacne" jest to zdjęcie 2 x 9mm. Co do tutka, chętnie bym przeczytał. Kiedy planujesz udostępnienie materiału?
sobie pooglądałem, dobre kadry do tego Tatr :), panoramki Ci już wychodzą świetnie. Plusa nie dam bo system nie daje :)
łaaadne,
składanie dobrze ci wychodzi, myślałeś o branży motoryzacyjnej. tam jest duży potencjał:mrgreen:
Zaraz coś wrzucę. Na razie kościół w Cieklinie.
521. Załącznik 129342
Ten kościół wrzuciłem bo mi się spodobał :) Nietypowy na naszym terenie, cały z kamienia. Od razu szkockie budowle mi się skojarzyły :)
O założycielu muzeum i ojcu narciarstwa polskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=kJ-XBoCyMnY
W Cieklinie jest muzeum narciarstwa polskiego. Muzeum założone zostało przez Stanisława Barabasza (fajne nazwisko :mrgreen: )
Normalnie łezka mi się w oku zakręciła, jak zobaczyłem narty, wiązania i kijki - które miałem w dzieciństwie.
Najstarsza narta w muzeum. Z tyłu jest datowanie - 1829 r. (to ta po prawej).
A ta po lewej to...
522. Załącznik 129343
to narta wystrugana. Większość nart jest gięta. Ta została cierpliwie wystrugana z jednego klocka.
523. Załącznik 129350
524. Załącznik 129344
525. Załącznik 129345
Takie były moje pierwsze narty. Potem były "plastiki"
526. Załącznik 129346
527. Załącznik 129347
528. Załącznik 129349
529. Załącznik 129348
patrząc na te stare sprzęty sportowe uważam, że "tamci" sportowcy mieli wielkiego ducha walki żeby osiągać wyniki, jakiekolwiek wyniki
w sumie racja :)
oglądałam swego czasu jakiś program (chyba galileo)
gdzie mistrzowie świata walczyli o lepsze efekty z jakimś podstawionym amatorem
sęk w tym że amator miał najbardziej wypasiony sprzęt, a MISTRZ walczył na takim totalnym muzealnym okazie...
najbardziej w głowie pozostała Mistrzyni narciarstwa ;)
która na prostych dechach nic nie zwojowała i prawie glebę zaliczyła :mrgreen: (a może i zaliczyła - nie pamiętam już do końca)
nie zmienia to faktu że rozwój sprzętu przez ostatnie lata poszedł mega do przodu
Fajne te Twoje migawki przypominające dawne czasy. Przypomniały mi się pierwsze moje narty, też drewniane choć już trochę nowsze od Twoich (jakieś czeskie), kolejne plastiki udało mi się zaraz połamać :shock:
A nawiązując do Stanisława Barabasza, to nestor polskiego narciarstwa, miłośnik polowań i w ogóle ciekawa postać. Pierwsze narty skonstruował na potrzeby zimowego polowania wzorując się na ustnych przekazach. Jedna była z drzewa jesionowego, druga z bukowego, był rok 1888. Zalecane smarowanie - śledziem :shock:. Później nart zaczął używać do wypraw tatrzańskich, a można je zobaczyć w Zakopanem w Muzeum Tatrzańskim.
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------
nie wspominając o duchu kurierów ruchu oporu, którzy na takich nartach ryzykowali własnym życiem.