Tak jak w Nikonach: migawka i przysłona ręcznie, iso na automacie, a korekcja ekspozycji zmienia iso o +/- tyle EV, o ile chcesz mieć jaśniej lub ciemniej względem wskazania światłomierza.
Wersja do druku
Troszeczkę informacji nt. beta testów nowej wersji oprogramowania do M1 od samego testera!
Moje słowa kluczowe: slog, większy bitrate (pi razy drzwi jakość), pełny wybór kl/s, slomo, zer0 problemów z przegrzewaniem się, ograniczenie długości pliku wideo (prawo unijne) i te bardzo niepokojące: brak M2 w planach, dużo większe problemy finansowe niż się może wydawać i między wierszami: słaba lub bardzo słaba sprzedaż modelu flagowego, ograniczenie strat finansowych poprzez "dozbrojenie" M1 w funkcje przydatne filmowcom z nadzieją na zwiększenie sprzedaży.
Zanim ktoś mnie zminusuje: koleś ujawnił swoje dane, także to nie jest żaden anonim tylko człowiek z ekipy Iron Man 2.
Mówił Janko, ja prosiłem, cały świat się dziwił, jak można było skaleczyć 30 kl/s taką... kamerę. Trzeba było kolejnego tąpnięcia, żeby japoński beton skruszał.
http://www.eoshd.com/2014/09/4k-olympus-om-d-e-m1/
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------
Jak pstrykałem D3 bardzo mnie zdziwiło jak ten aparat w trybie tylko dla nylepszych czyli M... pomaga użytkownikowi. Każde zdjęcie pięknie dociągnięte do prawej, ostre (czas się nie zmieniał tylko iso). Bajka, w sumie ten tryb mógłby się nazywać AUTO-PRO. Potem gdzieś przeczytałem, że firma to (auto iso) jeszcze ulepszyła.
Od niedawna jest też w Fuji.
Jest tez w Canonie.
No to nie mam pytań
http://www.43rumors.com/ft4-one-more...-upgrade-info/
W informacji do której link dał Gietrz, jest jeszcze czarniejsza informacja. Olympus nie tyle nie planuje na razie następcy e-m1, co ze względu na problemy finansowe firma nie ma w planach nowego korpusu z serii o-md "The next OMD is not even on their plan, they had a financial issue and they need to make profit from the OMD E-M1, so what’s the best way "
Generalnie firma jest w dołku i liczy, że poprawka firmware e-m1 napędzi sprzedaż i zyski "...if they will release a new OMD right now, the Olympus company will die, it is not the right moment, the gear OMD E-M1 + new firmware update will boost both market (videography and photography) and more recently they had a strong interest towards the cinema industry, etc.
E-M1 jest drogi. Owszem ma kilka zalet względem konkurencji, ale jednak kosztuje tyle co EOS 6D. Topowe modele APS-C są od niego zauważalnie tańsze.
X-T1, A77mk2, D7100, EOS 7D - wszystkie znacznie tańsze. Jeśli ktoś nie zna doskonale swoich potrzeb i jeśli akurat E-M1 nie wstrzeli się w te potrzeby idealnie to nie dziwię się że trudno jest mu przebić się przez taką konkurencję.
Możliwe że nowy firmware poprawi sytuację. Tak samo premiery nowych szkieł z serii Pro powinny trochę zwiększyć sprzedaż. 40-150 2.8 pasuje do E-M1 dużo bardziej niż do E-PL7 :-)
po raz kolejny postawię niepopularną na tym forum tezę - aparaty Olympusa są za drogie! Ok, niech na debiucie mają wysoką cenę - napaleńców których można skroić jest mnóstwo, ale nie aż tyle by utrzymywać przeszacowaną cenę przez 2 czy 3 lata... Aparaty są świetne (mój jak pamiętacie "nielubiany" E-M5 co chwila mnie zachwyca) ale wołanie za ten aparat 4,5 tysiaka to jednak była przesada... zdecydowałem się na zakup tylko dlatego że w promocji był dobry obiektyw w gratisie. Równie wspaniały jest E-P5 - ale znów, cena zabijała... może jeszcze gdyby mi ktoś rok temu powiedział że w połowie tego roku stanieje o 25% to bym nań poczekał i kupił... a tak to zarobiło Fuji... E-M1 ma wiele cech które zachwycają. Ale za te pieniądze można mieć semi-pro lustrzankę APSC z dobrym obiektywem, "mityczną tzw. pełną klatkę" albo jakiegokolwiek flagowca konkurencji (w tym przypadku jeszcze na obiektyw zostanie).
Klienci potrafią liczyć pieniądze, a własne pieniądze zawsze liczy się najdokładniej. Myślę że gdyby ceny aparatów Olympusa, tak jak produkty konkurencji, taniały o 25 - 30 % po 9 - 12 miesiącach od debiutu to sprzedaż i zyski byłyby dużo większe.
---
ale... ja się tam nie znam, ja zawsze wszystko wszystkim chętnie za darmo bym porozdawał, taki Janosik ze mnie :)
Te niusy nie brzmia dobrze, juz tam pal licho M1, ale ogolnie nieciekawie sie w Olku dzieje, oby to byly tylko ploty i szybko sie z tego podniesli.
pozdro