Dzięki za dobre słowo :)
Jak już miałem aparat to pogoda się sp... suła :evil:
Załącznik 121981
Wersja do druku
Dzięki za dobre słowo :)
Jak już miałem aparat to pogoda się sp... suła :evil:
Załącznik 121981
Pogoda się spsuła, ale zdjęcie wyszło Ci całkiem, całkiem :)
Rzadko ktoś pokazuje kiepską pogodę w górach. Zwykle są to takie pogodne widoki. A przecież pogoda w górach jest tak dynamiczna i to też warto uwiecznić.
Jest, bo gdyby nie pogoda to można by posiedzieć u góry a tak, trza było szybko na dół ...
Załącznik 122005
Może jakieś małe E czas zacząć nosić lub komórę zamienić na lepszą i używać jak kompakta?
W zasadzie nie ma powodu, dla którego miałbym zacząć nosić mniejsze E. No może matryca ale jak mam to małe trzymać w palcach ... :roll:
Wydaje się, że to co mam (Samsung, Galaxy S III Mini) jest niezłe ale nadaje się tylko tam, gdzie potrzebny jest szeroki kąt. Kilka zdjęć mnie w zupełności usatysfakcjonowało :)
Teraz jednak z lustrzanki- autostrada w górach ;)
Załącznik 122101
Piękny ten ostatni widok...
Chłopacy - byście potrzymali, to byście pokochali - wiem co mówię :(
A ja tam widzę że jak się pogoda "sp... suła" to zrobiło się bardzo fotograficznie ciekawie. Zdjęcie 1351 (ach cóż za tytuł) tylko na tej aurze zyskało. Bardzo piękny landszaft, z przyjemnością obejrzałem.
Zdjęcia klimatyczne. Mnie się podobają.
Oooo, mało kto lodowce pokazywał, super :)
Kocham lodowce, ale zimą ;) Dzięki za pokazanie w innych okolicznościach :)
hohoho jaka niespodzianka niby zdjęcia helmutha a jakby nie helmuth'a
Taka pogoda, chmurki, mgła, deszcz, uwielbiam takie klimaty w górach.
Pytałem kiedy były robione zdjęcia, bo interesuje mnie, czy kwitły różowe różaneczniki (rhododendrony) w tym miejscu, przy szlaku i nie tylko?
Byłem tam jesienią i widziałem ogromne ilości rozrośniętych, zapąkowanych krzewów.
Pozdrawiam
Nie jestem "górołazem" i nie lubię kiedy leje deszcz, sypie grad, nie ma się pod czym schować a gór wcale nie widać :-P
Nie widziałem ale też wiele się nie napatrzyłem- pogoda mnie zagoniła do kolejki, ledwo zdążyłem wjechać :evil:
Załącznik 122179 Załącznik 122180
Helmuth pierwsze mi się bardzo podoba lecz mam wrażenie, iż trochę ostrości na nim mi brakuje. Kompozycyjnie kolorystycznie i klimatycznie jest super.
Heniu, foty górskie świetne, nawet pogoda mi odpowiada. :mrgreen:
Nie ma na nich pionów i poziomów, ale jest natura, ona wie jak najlepiej tworzyć krajobraz. :mrgreen:
Zapytaj w serwisie.
Jeśli wszystkie styki są sprawne, to pewnie tasiemka wewnątrz obiektywu się poluzowała lub zużyła.
Może to problem w obróbce a może AF nie trafił. Aparat wystawiłem przez okno gondoli i "strzeliłem na oko" ;)
Póki co, następne zdjęcia:
Załącznik 122217 Załącznik 122218 Załącznik 122219 Załącznik 122220
To by sugerowało, że sprawcą jest korpus.
Przetrzyj styki spirytusem, jak coś zostanie wypij na uspokojenie i dla zdrowotności.
Załóż obiektyw, włącz aparat, i poruszaj obiektywem.
Mi się też zdarzyło, że nie ostrzył, przetarłem spirytusem.
Włączyłem aparat i dopiero po poruszaniu obiektywem wszystko zaczęło działać.
Od tego czasu działa wszystko, problem się nie powtórzył.
---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------
Widoki świetne. :mrgreen:
Proszę bardzo, jest tu
Odradzam zabawy ze spirytusem, choć to zależy które body będziesz czyścił...
Jeżeli chodzi o aparat i chcesz próbować czyścic styki to zaopatrz się w Izopropanol. Jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi. Swoją drogą nie działa zanieś aparat do serwisu foto. Wszak po to są. Szkoda nerwów.
Ostatni wrzut podoba się, przyjemne w odbiorze widoki.
Przy tej wielkości zdjęcia będzie raczej ciężko o szczegół. Może takie na wielkość: Załącznik 122282
Na monitorach panoramicznych nie jest specjalnie duże.
Właściwie po zdjęciu załączonym przez andtora2 już nie muszę, ale... no nie odmówiłem sobie :D
Trochę cieplejsze zrobiłem - chmury jakieś takie groźniejsze i bardziej naturalne mi wyszły
Potestuj jeszcze, ale nie widzę błędu aparatu.
Załącznik 122291
1. Sorry?
Czyżbyś zakładał, że sprawisz mi przykrość? :roll:
2. Podobać Ci, może się najwyżej wersja andtora.
To jest w dalszym ciągu moje zdjęcie :-P
Skoro dwie osoby zadały sobie trud aby "pogrzebać" w zdjęciu, odniosę się do ich wersji.
Mam zastrzeżenia, w obu wersjach, do zieleni. U andtora jest zbyt intensywna, u Bodzipa za jasna. Trochę nie pasuje do ciemnych chmur- na prawdę było ciemno :). Natomiast w obu wersjach lepiej widać szczegóły zieleni.
Co do nieba, to skłaniałbym się ku wersji Bodzipa.
Dalej góry w chmurach
Załącznik 122355
Tak sobie myślę, że brak komentarzy wynika z marnej jakości. Mnie się też nie spodobał, kiedy obejrzałem go na lepszym monitorze (obrabiałem na laptopie) dlatego wklejam wersję drugą.
Załącznik 122439
Przy okazji, ciekawostka. Fotografowałem skałę o którą zaczepiła chmura
Załącznik 122440
i nagle, u jej podnóża zobaczyłem rowerzystkę
Z lekka zbZałącznik 122441araniałem :)
Jakbyś miał lepszą matrycę to ... , no właśnie co?
A liczba komentarzy jest wprost proporcjonalna do ilości userów na forum, i odwrotnie proporcjonalna do pogody i innych zdarzeń zewnętrznych np. zakończenia roku szkolnego...
PS. Nie obrabiaj na nieskalibrowanym laptopie, zwłaszcza na niskobudżetowym podswietlanym LED-ami, ta technologia jest jeszcze bardzo ułomna jeśli chodzi o oddawanie kolorów.