Nie mogłem się doczekać czegoś tu już :lol::lol:
pierwsze ładne tylko jeden mały mankament LD
drugie najładniejsze :)
do kaczuchy zgadzam się z Puchatkiem :)
Wersja do druku
Nie mogłem się doczekać czegoś tu już :lol::lol:
pierwsze ładne tylko jeden mały mankament LD
drugie najładniejsze :)
do kaczuchy zgadzam się z Puchatkiem :)
Kaczuszka pomimo wysokiej perspektywy jest świetna. Zmarszczki na wodzie wokół modelki, kolory i te przytopione listki - bardzo ładnie.
pzdr
Z ostatnich fotka of_205 ma potencjał, jednak gdyby pozbyć się tych krzaczorów po lewej na dole, byłby fajny szereg drzew+ odbicie. Fotka jest też przeostrzona.
Pozdrawiam
Dzięki za uwagi. Z ostrzeniem to moja pięta która się chyba skończy z nabyciem porządnego monitora bo poprzedni jeszcze w naprawie i nie wiadomo co będzie a obecny to zabytek. Okazyjnie bo podczas porządków na działce zwabiony czerwonymi jabłkami na drzewku wpadł Patryk na poczęstunek. Zamieniłem grabki na aparat i to efekty.
Uroczy dzieciaczek. :) Najbardziej podoba mi się zdjęcie 208. Słoneczko ociepliło kolorki i ładnie zagrało na jego buźce.
206 przypadło mi do gustu , widać, że zacząłeś kombinować z oróbą, osobiście nie mam nic przeciwko bo ingerencja niewielka:grin:
Bobo urocze, ma prześliczne grubiutkie paluszki, rozmarzyłam się :grin::wink:
Nie mogła bym nie zabrać głosu, bo fotografowanie dzieci to moja uliubiona materia. Powiedziała bym, że mam jopla na tym punkcie. Ale nie tylko swoich lecz każdego dziecia, bo wszystki dzieci są nasze. Patryk też i podobnie jak Jolly 206 mi najbardziej :grin:
Witaj Wiejo! :)
Odniosę się do fot.204 - bardzo fajny kadr z tą wijącą się drogą i ten element nadaje temu zdjęciu smaczku.Fajnie to wyłapałeś bez dwóch zdań i gdyby bardziej się przyłożyć do kadrowania i ostrzenia,to na pewno zdjęcie warte byłoby piąteczki. ;)
Największą bolączką jest tutaj brak ostrości - wygląda to trochę jak crop a potem kadr - nie zawierałbym w kompozycji takiej ilości "bezpłciowego" nieba,które ma szczególne znaczenie w fotografii pejzażu.Bez pięknego,dramatycznego lub choćby nawet ładnego nieba,nie ma pięknej fotografii (z małymi wyjątkami).
No i kadrowanie - zdecydowanie jest za ciasno po bokach a już zwłaszcza z prawej strony,moja rada jest taka - jeśli widzisz w wizjerze,że coś nie tak z kadrem,poszukaj lepszego miejsca,zmień ogniskową,zastosuj inną perspektywę.Jeśli i to nie pomoże - trzeba poszukać innego,bardziej wyrozumiałego widoku. ;)
Mam nadzieję,że się nie pogniewasz za te parę uwag,bo nie jesteśmy w wątku dla początkujących ale chciałem po prostu podzielić się z Tobą swoimi spostrzeżeniami,z którymi można się oczywiście zgodzić lub nie.
Pozdrawiam serdecznie z deszczowego Albionu.
210 podoba mi się najbardziej, uroczo wcina to jabłuszko :grin:
Fajny maluch :) tak się przyglądałem i tylko chyba na 210 trafiłeś dobrze z ostrością :) ładna fotka swoją drogą :)
Rady i opinie wzięłem do serca i za nie dziękuje. Teraz trochę wszechobecnej jesieni. Na pierwszym domek przed miastem, na drugim jesienny szablon.
Dwa ostatnie naprawdę niezłe. Słoneczne światełko bardzo fajnie ożywiło fotki. Na 1 od razu rzucają się w oczy słupy energ., które też mogły by sprawić fajny temat fotek, ale nieważne. Fajnie wyglądają te pola przed blokowiskiem.
Drugie proste i ciepłe. Podoba się.
Pozdrawiam
Podmiejski domek, w tej perspektywie, wydaje się być bardzo daleko od miasta i tego co "miastowe" :roll:
Listki to jesienny standard, w dobrym wykonaniu :grin:
Ostatnie jesienne wrzuty oba bardzo mile dla oka.
Z wczesniejszych bardzo podoba mi sie Patryk z jabluszkiem na 210.
Ładnie wyszukane te podświetlone listki, powinnam wybrać się na takie łowy... :grin:
Fajne jesienne listki :) ładnie światło przebija przez nie :)
Dzięki za odwiedziny. Zupełnie przypadkiem znalazłem się w ładnej okolicy i kilka zdjęć z tego miejsca poniżej.
Podoba mi się 213. Samotne drzewko na maleńkiej wysepce a w tle góry, które widać tylko dlatego, że na drzewach nie ma już liści.
Na 215, lepiej prezentowała by się drewniana łódź z wyraźnymi deskami poszycia. Blaszak jest mało romantyczny :wink:
Piękne jesienne widoki złapałeś. Mnie 214 rzuciło się w oczy, szkoda, ze chmurki nie ułożyły się szerzej i brakuje mi trochę światła na wodzie. Zatęskniłam za słońcem. :grin:
Śliczne jesienne widoczki, piękne kolory (słoneczko sprzyjało),
narobiłeś mi apetytu na jakiś spacerek (może w weekend)...
Pozdrawiam
Mnie w oko najbardziej wpadła łódka. Choć nie mogę powiedzieć, że pozostałe zdjęcia mi się nie podobają. W pierwszej chwili też miałam podobne przemyślenia, jak Helmuth, odnośnie tego, że deski ładniej by się na fotce prezentowały, ale po chwili inaczej zaczęłam patrzeć na to zdjęcie. To chyba właśnie w "brzydocie" leży sens tego zdjęcia; obdrapana, metalowa łódź wyciągnięta na brzeg, pozostawiona w cieniu kontrastuje z jesiennymi kolorami tła, a jednocześnie rdza i pora roku przypominają o przemijaniu.
No nie wiem, może i sobie dorabiam ideologię ;), ale tak widzę to zdjęcie.
Podoba mi się na ostatnich zdjęciach obróbka, nieprzesadzona, a trafnie podkreślająca uroki słonecznych, jesiennych dni. :)
Bardzo przyjemne te jesienne zdjęcia. Kolorowo i ciekawie. Chmury na 214 dodają trochę dynamiki, jakby nadciągała jakaś nawałnica :).
Pozdrawiam
Bardzo fajne zdjęcia na działce.
Z ostatnich najbardziej 215 :)
213 to bardzo udane zdjęcie. Podoba mi się ta wieloplanowość, gdzie najważniejszym elementem przyciągającym uwagę jest wysepka z samotnym drzewkiem.
214 - z jednej strony nadciągające chmury i zupełnie inne światło na drzewach po lewej stronie brzegu mówią o nadchodzącej może nawałnicy. Ale z drugiej strony brakuje mi przez to równowagi na zdjęciu.
215 - za ciasno wegług mnie. Gdyby łódka była umieszczona w jakimś szerszym planie, z ostrym tłem jak pisze Helmuth.
Musisz Wiejo za tą jakość się zabrać koniecznie. Z ostatniej serii, łódka mi sie podoba najbardziej. Taka fajna w odbiorze, głębia fajnie współgra
Lodeczka fajna, chociaz stara zacheca do spaceru po tym jeziorku.
213 Fajna ta wysepka, ładny brzeg jak od linijki :)
214 Super mi się podoba. Z prawej piękna pogoda a z lewej jakby nadchodząca burza. Super niebo :) Światło pięknie zagrało :)
215 Nie przekonuje mnie
Zawsze jakiś ładny kawałek krajobrazu wrzucisz :) Pozdrawiam
Dziękuję za odwiedziny. Agulce za interpretację a odpowiadając Helmuthowi było to tak. Chciałem przełamać sielankowość widoczku tym odrapanym i zardzewiałym przodem łódki ale też chciałem aby opływowy jej kształt poprowadził oczy dalej. Wiesz przed pstrykiem w plenerku sporo sie zastanawiam jak to będzie wyglądało dlatego zawsze robie dwa lub trzy pstryki trochę ciaśniej i szerzej bo jak sie przekonałem to nawet uważnie patrząc zawsze coś się pominie a po powiększeniu w oko kłuje. Tym razem jeden temat- tatarak.
216 podoba mi się za pięknie rozmyte tło :) Jakim szkłem to robiłeś ?
216. 217.oraz 218. sa najbardziej okazale. Najbardziej przekonuje mnie jednak 216. swiatlo oparlo sie na tataraku i "palki" prezentuja sie swietnie..!
Z ostatnich najbardziej przypadla mi do gustu 216, ladnie wyeksponowany tatarak na rozmytym tle na ktorym przedzieraja sie odbicia szuwarow na wodzie. 219 tez bardzo dobrze wypatrzona, sam kadr ciekawy, ale jak dla mnie to troche ostrosc uciekla, takie mam wrazenie ale moze sie myle.
Tak, jak przedmówcom mnie również najbardziej podoba się pierwsze z wrzuconych zdjęć przez bardzo ładne rozmycie tła i ładną tonację tego zdjęcia. Jedynie pokusiłabym się o wystemplowanie z dolnej krawędzi zdjęcia tego jasnego elementu, który pewnie jest czubkiem innej pałki.
A co do ostatniego to niełatwo z pewnością złapać ostrość na poruszających się z wiatrem pyłkach (nie wiem, czy te fragmenty roślin tak się nazywają). Też mam wrażenie, że troszkę brakuje ostrości. Nie podejrzewam przy tak krótkim czasie poruszenia zdjęcia, bardziej upatrywałabym powodu nieostrości w obróbce. Ale pomijając kwestie wyostrzania odnoszę trochę wrażenie, że te małe punkciki giną trochę na zdjęciu wśród dużej ilości elementów w kadrze, bardziej surowe kadrowanie, np. z jednym tylko tatarakiem bardziej by wyeksponowało te fruwające drobinki.
Agulka wyczerpała temat, zgadzam się z przedmówczynią:)
Forever szkiełko to Zuiko 50/2. W sumie ta seria powstała dość spontanicznie. Najpierw zrobiłem stojące pałki to pierwsze. Nastepnie dojrzałem, że są one w okresie nasiennym więc sfociłem kolejne fazy w jakie przeobraża sie pałka tataraku i jak chciałem ująć ostatnie to zerwał sie dość silny wiatr podczas którego próbowałem na różne sposoby złapać ostrość lecz to wszystko uciekało i nawet moje kiwanie w rytm wiatru nie pomogło. Wybrałem to jedno na którym zachowała się umowna ostrość i widoczne są lecące nasionka. Umieściłem je dlatego aby zamknąć cykl.