-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Nic nie trzeba wyciągać, ona cały czas tam jest. :)
Wystarczy wcisnąć na chwilę tylne kółko i przechodzi w tryb korekcji ekspozycji.
Pozdrawiam
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Nic nie trzeba wyciągać, ona cały czas tam jest. :)
Wystarczy wcisnąć na chwilę tylne kółko i przechodzi w tryb korekcji ekspozycji.
Pozdrawiam
Tomek
no tak, proste !!
dzięki
mogę po paru dniach powiedzieć, że aparat jak dla mnie jest idealny
jakość zdjęć w porównaniu do E-620 to inna bajka + nagrywanie video
wielkość z przypiętym ZD9-18 to poezja
o dziwo po 2 dniach prawie nie używam wizjera :)
-
1 załącznik(ów)
na szybko test GX7 + ZD9-18
sorki za kiepską jakość filmiku - brak sprzętu :)
pozdrawiam
-
Pytanko z innej beczki a też dotyczy GX7, konkretnie to chodzi o rawy, Lightroom otwiera bez problemu natomiast
jest problem w Elements 11, coś w tym kierunku wiadomo?????
-
Pixel Pawn są w wersji do Oly/Pana i mogą radiowo wyzwalać Panasonici :)
-
Już doczytałem w innym wątku, jest konwenter więc po sprawie
-
1 załącznik(ów)
na szybko z dzisiejszego spaceru, prosto z aparatu, tylko pomniejszone
-
Wg mnie jest OK, w wątku TAKIE TAM RÓŻNOŚCI zamieściłem dzisiejsze fotki z GX7
-
na popularnym portalu aukcyjnym GX7 z 14-42 za 2799 zł. Coś niska cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
na popularnym portalu aukcyjnym GX7 z 14-42 za 2799 zł. Coś niska cena.
Ceny są takie jak ktoś sobie wymyśli -trochę tanio, ale może wygrał w jakimś konkursie? Dzisiaj body poszło na licytacji za 2300zł...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
na szybko z dzisiejszego spaceru, prosto z aparatu, tylko pomniejszone
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:)
Rozumiem usuwanie exif w galerii, czy watkach (w sumie exif niepotrzebne) ale w takich dotyczacych sprzętu to już nie za bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:)
Rozumiem usuwanie exif w galerii, czy watkach (w sumie exif niepotrzebne) ale w takich dotyczacych sprzętu to już nie za bardzo.
Niektore programy robia to automatycznie przy zmniejszaniu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Niektore programy robia to automatycznie przy zmniejszaniu
Wiem, tak jak i wie o tym większość (tak sądzę) wstawiający zdjęcia powiedzmy testowe w takich wątkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:smile:
Cytat:
Wiem, tak jak i wie o tym większość (tak sądzę) wstawiający zdjęcia powiedzmy testowe w takich wątkach.
A wiesz, że to robi także nasze forum? :)
Wstawiasz oryginał a ono ciach, ciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
A wiesz, że to robi także nasze forum? :)
Wstawiasz oryginał a ono ciach, ciach.
Nie wiem, nie sadzę, nie wydaje mi się, nigdy się z takim problemem nie spotkałem aby forum usuwało EXIF z zdjęcia. Jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi i na to zwraca uwagę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie wiem, nie sadzę, nie wydaje mi się, nigdy się z takim problemem nie spotkałem aby forum usuwało EXIF z zdjęcia. Jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi i na to zwraca uwagę.
No to wstaw jakieś oryginalne zdjęcie, takie powyżej 1M bajta.
Ponad rok temu była dyskusja "exif - co nam po nim".
Delikatnie zwróciłem uwagę przykładem, że ta dyskusja jest bezowocna.
W ferworze dyskusji wyższości świąt BN nad W nikt na to nie zwrócił uwagi.
Jedynie "H" spytał się po co ludziom zawracam głowę jakimś pstrykiem.
-
1 załącznik(ów)
Mogę wstawić. Sam jestem ciekawy. Nie będzie to niestety z GX7. Fotka to jpg prosto z aparatu oryginalna waga 5,5MB rozmiar 4x3tyś pix.
Załącznik 106410
Edit
Zwracam honor:) Rzeczywiście w takim przypadku EXIF jest usuwany. O tym nie wiedziałem. Tak być nie powinno.
Z drugiej strony waga do 1MB jest w zupełności wystarczająca aby wstawić dość duże zdjęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mogę wstawić. Sam jestem ciekawy. Nie będzie to niestety z GX7. Fotka to jpg prosto z aparatu oryginalna waga 5,5MB rozmiar 4x3tyś pix.
Ja nie widzę, a wolałbym aby był.
PS. A może tylko niektóre wtyczki go nie widzą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ja nie widzę, a wolałbym aby był.
PS. A może tylko niektóre wtyczki go nie widzą?
Nie, nie to nie wina wtyczki:) Edytowałem posta wyżej. Cóz to jeszcze jeden powód aby przy wstawianiu nie przekraczać wagi 1MB. Na to zawsze zwracam uwagę bo nie lubię jak mi forum ingeruje (dodatkowa kompresja) w zdjęcie.
-
A tymczasem w USA GX7 dostępny już za skromne 728 dolarów ;) http://www.43rumors.com/no-joke-already-the-next-100-drop-on-the-gx7-now-sells-for-728/
Czemu EM-5 nie tanieje tak szybko? : )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Czemu EM-5 nie tanieje tak szybko? : )
Z dobrymi rzeczami jest tak, ze rzadko i bardzo wolno jak juz tanieja ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
A tymczasem w USA GX7 dostępny już za skromne 728 dolarów ;)
Kurde to taki stomatolog w tym USA za wyleczenie zemba se moze nawet dwa takie kupic.To ile kupi taki co slepa kiche wytnie na poczekaniu.
-
pytanie do posiadaczy GX7 + mZD12-40
na obiektywie jest przycisk funkcyjny, programowalny z body, jak to wyglada w przypadku panasa ?
mozna oprogramować, czy tylko z body O ?
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Z dobrymi rzeczami jest tak, ze rzadko i bardzo wolno jak juz tanieja ;)
pozdro
Dziękuję za pozdrowienia :).Jakość obrazka i możliwości te aparaty myślę mają takie same jak nie większe u Panasa (lepszy w filmowaniu) Osobiście po wzięciu do rąk EM-5 i Panasonica o wiele lepiej mi się ułożył GX7,ergonomia, przyciski wypadło to o wiele lepiej dla mnie niż w zachwalanym OMD,aż sam byłem w szoku. Jednakże wiem,że ogarnięcie klawiszy to maks. 2tygodnie użytkowania,a plusem przeważającym dla mnie na korzyść EM-5 jest jego szczelność i możliwość dołączenia gripu,więc może w końcu się doczekam i dołączę do zadowolonego grona posiadaczy tego aparatu ;) .
Ps. Chociaż ostatnio zdałem sobie sprawę ,że w sumie taki G7 gdyby wyszedł z taką matrycą jak GX7 w cenie na wstępie koło 2500 z dobrym wizjerem to by mnie zadowolił także, a może lepiej jednak zainwestować najpierw w jakieś szkło? W sumie fajnie byłoby mieć jakąś fajną uniwersalną stałkę 17-tkę albo 20-tke,chociaż może lepiej poczekać na zapowiadaną w plotkach 25-tkę od Olego? Z drugiej strony bardziej praktyczny i uniwersalny byłby 12-40,skończyłyby się pewnie moje problemy z nietrafioną ostrością na zdjęciach którą nie raz mi daje 14-42(chociaż w trakcie robienia zdjęcia niby wszystko wygląda dobrze). :D nie zwracajcie na mnie uwagi, to tylko takie moje nieustanne gdybanie co będzie, kiedy w końcu zaoszczędzę pieniądze na coś poważniejszego. :) Wesołych Świąt!
-
Ludzie,
błagam o pomoc, coś namieszałem w GX7 i zablokowałem lampę błyskową. W menu opcja "lampa błyskowa" jest szara, w ogóle nie można najechać kursorem na nią, po prostu kursor przeskakuje na następną pozycję MENU. W trakcie robienia zdjęć jest cały czas ikonka z przekreślonym błyskiem. Dotyczy to wszystkich trybów P,M,A,S.
także zdjęcia w trybach scenerii , przy bardzo słabym świetle, nie wyzwalają lampy.
Otwarcie lampy błyskowej niczego nie zmienia. Dołączenie zewnętrznej lampy też niczego nie zmienia - nie odpala się.
nie działa też czerwona dioda wspomagająca ustawienie ostrości.
rzecz bardzo dziwna, bo jeszcze wczoraj wszystko działało super, dzisiaj bawiłem się w kompensację ekspozycji i chyba coś tak namieszałem, że lampę zablokowałem.
miałem coś takiego bawiąc się kompaktem LX5, ale kolega coś tam zmienił w ustawieniach i było OK
stąd myślę, że ktoś na forum coś poradzi, bo pewnie problem dotyczy także innych lumixów.
a temat super pilny, bo jestem 2 dni w Gdańsku i stare uliczki chcę fotografować a bez lampy kiszka, bo nie wyzwolę zewnętrznej....
dzięki,
-
Pewnie wyłączyłeś tryb dyskretny. Szukaj w instrukcji :-)
-
Przywróć ustawienia fabryczne, powinno pomóc.
-
yyy, no szukam i wyszukiwarka nie znalazła słowa "dyskretny" w całej instrukcji (300 stron) a ja nie wiem co to jest
ustawienia fabryczne- jak się je przywraca? też nie ma o tym słowa w instrukcji.
już myślałem że powodem jest wyciszona migawka, bo tak miałem ustawione, a instrukcja mówi, że wtedy flash nie działa
ale nawet jak wróciłem do głośnej migawki, to lampa nadal nie działa :(
-
W wersji angielskiej nazywało się to chyba Reset, przynajmniej w G3. Myślę, że tu będzie podobnie.
-
dla mnie są dwa różne przypadki:
- dla elektronicznej migawki musisz dać OFF
oraz
- dla opcji tryb cichy też musisz dać OFF
wówczas będzie z powrotem działać lampa ;)
daj znać, czy miałem rację.
-
Strona 157 i 217 instrukcji oraz strona 360.
-
ufff, dzięki Panowie, problem rozwiązany poprzez powrót do ustawień fabrycznych, który w MENU "własne" przetłumaczyli jako "zerowanie" i dlatego nie mogłem tego znaleźć w instrukcji - dzięki adambieg za naprowadzenie na właściwy trop! no i dzięki Jasand za podanie stron instrukcji, bo chodząc po niej przez różne odnośniki w końcu dotarłem do właściwych komend
grzeSiuu,
nie wiem na 100% które z Twoich podejrzeń było tym właściwym, ale coś mi się zdaje, że miałem elektroniczną migawkę w opcji ON wczoraj, żeby nie przeszkadzać domownikom, i to chyba było powodem. Bo tryb cichy na pewno był OFF kiedy pisałem wczorajsze posty. Więc powrót do ustawień fabrycznych spowodował normalny dźwięk mechanicznej migawki.
teraz rozpracowuję bracketing ekspozycji - czy to zawsze jest tak, że on prześwietla/niedoświetla zmieniając wartość ISO?
czy można pozostawić ISO, ale zmieniać czas naświetlania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
pytanie do posiadaczy GX7 + mZD12-40
na obiektywie jest przycisk funkcyjny, programowalny z body, jak to wyglada w przypadku panasa ?
mozna oprogramować, czy tylko z body O ?
pozdrawiam
W 12-40 zapiętym na body GX7 przycisk L-Fn na obiektywie jest nieaktywny.
A przy okazji - ten zestaw nie jest dobrym rozwiązaniem, jest kiepsko wyważony, obiektyw jest za duży i za ciężki. Jeśli 12-40 to tylko z OMD-kami.
Pozdrawiam
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel-5
teraz rozpracowuję bracketing ekspozycji - czy to zawsze jest tak, że on prześwietla/niedoświetla zmieniając wartość ISO?
Pewnie jesteś w trybie manualnym. Ustaw priorytet przysłony, to na logikę braketing powinien manipulować czasem naświetlania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
W 12-40 zapiętym na body GX7 przycisk L-Fn na obiektywie jest nieaktywny.
A przy okazji - ten zestaw nie jest dobrym rozwiązaniem, jest kiepsko wyważony, obiektyw jest za duży i za ciężki. Jeśli 12-40 to tylko z OMD-kami.
Pozdrawiam
Tomek
dzisiaj dzieki uprzejmosci Koriolana mialem do GX7 podpiety ZD 12-60 i nie jest zle, wiec z mZD 12-40 nie powinno byc tragedii :)
nie jest to maly zestaw, jak dla mnie calkiem wygodnie sie to trzyma
AF ZD 12-60 jest akceptowalny, wystepuje oczywiscie pykanie/doostrzanie
ciekawe czy Panas zrobi cos w sofcie w kierunku obslugi klaw. funkcyjnych na szklach ?
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
ciekawe czy Panas zrobi cos w sofcie w kierunku obslugi klaw. funkcyjnych na szklach ?
pozdrawiam
Raczej nie . Olympus tez nic nie zrobił w sprawie pełnej obsługi 14-42 PZ . Chodzi o wybór prędkości zooma jak to jest np w GX1.
-
Dzisiaj kupiłem sobie do GX7 obiektyw 20mm f 1.7, teraz trzeba by potestować
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel-5
ufff, dzięki Panowie, problem rozwiązany poprzez powrót do ustawień fabrycznych, który w MENU "własne" przetłumaczyli jako "zerowanie" i dlatego nie mogłem tego znaleźć w instrukcji - dzięki adambieg za naprowadzenie na właściwy trop! no i dzięki Jasand za podanie stron instrukcji, bo chodząc po niej przez różne odnośniki w końcu dotarłem do właściwych komend
grzeSiuu,
nie wiem na 100% które z Twoich podejrzeń było tym właściwym, ale coś mi się zdaje, że miałem elektroniczną migawkę w opcji ON wczoraj, żeby nie przeszkadzać domownikom, i to chyba było powodem. Bo tryb cichy na pewno był OFF kiedy pisałem wczorajsze posty. Więc powrót do ustawień fabrycznych spowodował normalny dźwięk mechanicznej migawki.
przed chwilą sprawdziłem , dzieje się tak jak właczysz elektroniczną migawkę :)
teraz sobie przypominam, że też tak miałem pierwszego dnia, tylko to olałem :) potem sie bawiłem i widocznie bezwiednie wyłaczyłem elektroniczną migawke i było ok .
-
znacie może sposób na wejście do menu serwisowego w GX7 ?
-
10 załącznik(ów)
W sobotę nabyłem obiektyw 20mm f 1.7, mimo kiepskiej pogody w niedzielę wybrałem się na fotki, za cel obrałem sobie
górski potok, poniżej kilka fotek z minimalną ingerencją w Lightroomie
1Załącznik 1069942Załącznik 1070023Załącznik 1070014Załącznik 1070005Załącznik 10699967Załącznik 1069987Załącznik 1069978Załącznik 1069969Załącznik 10699510Załącznik 107003