I od razu zapisz sie do kregarza, zeby cie co jakis czas prostowal, taki zestaw, to droga przez meke, rob kotleta slubnego od 13:00-01:00 z 5dmk2 +24-70 i 70-200 2.8, pozdrawiam
Wersja do druku
Taki zestaw nie będzie ważył więcej, niż cokolwiek mniejszego z kompletem porządnych, jasnych stałek, pokrywających zakres od szerokiego kąta po tele. A że i tak swoje waży, no to nie bata - chcesz mieć uniwersalnie i dobrze jakościowo, to dźwigaj. Robota kotleciarza nie wymaga wysiłku intelektualnego, to chociaż nad tężyzną fizyczną można popracować, jak się chce zarobić parę groszy. Sam dźwigałem nie raz i za pieniądze jeszcze nie raz podźwigam, bez żadnego grymasu na twarzy.
Panowie - kupiłem EM-5. No to teraz zobaczymy, czy umiem coś porządnego cyknąć. Jutro wylot na Kretę. Za tydzień podzielę się fotkami. Dokupiłem też adapter MMF1 aby móc mocować swoje obecne obiektywy (chociaż docelowo chciałbym zakupić kilka dedykowanych mZD - tylko nie udało mi się ich dzisiaj nigdzie dostać). Dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w dyskusję i pomogli mi podjąć decyzję dzieląc się swoimi spostrzeżeniami. Pozostaje mi się odwdzięczyć przyzwoitymi zdjęciami.
Zartujesz albo nigdy nie dzwigales takiego zestawu.
Slub, to 2-3 stalki + np OMD, wazy pewnie cwierc tego co ten duzy kondon, jakosc? prosze Cie, procz GO, to FF ma same wady, no chyba jeszcze na + dla niekumatych mlodych tylko lans i bans.
Dzwiganie i niszczenie sobie kregoslupa nie ma nic wspolnego z nabieraniem tezyzny fizycznej w tym przypadku.
"nie chcialo sie nosic teczki? trzeba dzwigac dzis woreczki"
pozdrowionka
A wszystko razem wazy troche mniej niz to co codziennie nasze zony,matki,przyjaciolki targaja codziennie po pracy do domu abysmy mieli sile pisac na forach rozne zlote mysli.Jakos nigdy nie myslimy o tym,zeby wyslac je na kuracje prostowania kregoslupow.Tylko narzekamy ,ze piwa w lodowce znowu braklo i orzeszki tez wyszly.:mrgreen:
Waży o 115 gram wiecej niż zestaw OM-D :)