Dzięki,o takie uwagi właśnie mi chodziło, wieczorem popróbuję :-)
Do salvadhor: jestem kobietą :-P
Pozdr.
Wersja do druku
Dzięki,o takie uwagi właśnie mi chodziło, wieczorem popróbuję :-)
Do salvadhor: jestem kobietą :-P
Pozdr.
Strasznie kiepski AF w tym modelu :wink:
Czemu to takie nieostre? Wydaje mi się, że mimo włożonej pracy niewiele się dowiadujemy o tym aparacie.
PS. Nie ustawiaj przesłony większej niż f/8, powyżej tej wartości ostrość zaczyna zjadać dyfrakcja.
Nieostry AF w modelu użytkowniak[ próbowałam ostzryć ręcznie], a nie aparatu.
może zdam się na AF E-30
Eee... Salwadhor yarden jest kobieta...:wink:.Poza tym zgadzam sie z Salwadhorem ze fajnie byloby pokazac roznice w ISO. We wszystkich testach 14-54 i 14-54 II opisywane sa jako takie same. Jedyna zmiana jaka jest dotyczy tylko AF na LV. Mysle ze porownanie tych obiektywow nie ma specjalnie sensu bo wlasciwosci optyczne maja niemal identyczne ( tak wyczytalem...).
Yarden napisz prosze o roznicy pracy AF w LV miedzy tymi obiektywami.
Ciekawy rowniez jestem czy jest duza roznica w predkosci ostrzenia przy obiektywach , ktore nie posiadaja wspomagania detekcji kontrastu. W twoim przypadku pewnie 50mm macro. Dzieki
Witam,
popróbowałam zgodnie z Waszymi wskazówkami:
E-30 z obiektywem 14-54 II, f 3,2 i zmieniałam tylko ISO, na statywie. Nie ostrzyłam ręcznie, priorytet przesłony.
Mam zapisane zarówno w jpg [ załączam poniżej, trochę mniej skompresowane niż poprzednio], jak i w raw, ale z rawami zazwyczaj nie pracuję i nie wiem jak ew. umieścić je na zaproponowanej stronie www.
Chciałabym dodać, że jeszcze rok temu nie miałam żadnego aparatu, w wiedzę teoretyczną i praktyczną dopiero zdobywam, chociażby będąc na tym forum :wink:, więc wybaczcie wszelkie niedociągnięcia :)
Pozdr.
cd. zabawy z ISO
PS. E-30 z nową wersją 14-54 ostrzy szybciej zauważalnie ; nawet dla mnie ; bawiłam się ze stoperem :wink:, ok. 1 sekundę szybciej w porównaniu z starą wersją 14-54- wliczajac błąd pomiaru, warunki starałam się zachować porównywalne, aczkolwiek zbyt dużo prób nie robiłam] Ale jest szybszy.
Pozdr.
i dalsza część "testu"
:wink:
ostatni obrazek
Pozdrowionka !
:)
Brawo! Teraz wiadomo o co chodzi.
Jednocześnie ja Cię strasznie przepraszam za swoją pomyłkę :)