No i znów przypomniało mi się coś z minionej epoki:
"Socjalizm to pokój. A kapitalizm to dwa pokoje z kuchnią". :mrgreen:
Wersja do druku
Problem z rurami (dla większości forumowiczów) zaczyna się w głowie (nie zrozumieć żle tego określenia) Kłóci się wam nienaturalny kontrast staroci,nowoczesności i postmodernistycznej abstrakcji (mimo że podejrzewam użytkowość jej) Żeby to ogarnąć,proponowałbym poznać Frankfurt i wtedy wyrazić opinię...Ja poznałem,choć tylko w ułamku...akceptuje fotkę Henia w 100% !! :-) Ale jak to niewinne zdjęcie pobudza do dyskusji ;-)
Trzeba było zatkać i patrzeć skąd ludzie wybiegają: z metra czy wieżowców.
---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post był o 13:37 ----------
Wspólnota pierwotna.
---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post był o 13:38 ----------
Z odblaskami tak, ale w tej barwie rury bardziej się rzucają w oczy.
Helmuth, dla mnie jest za dużo rzeczy/faktur/budynków, które odciągają od tych skądinąd ciekawych rur. A do kompletu sterczą z lewej strony na górze jakieś czerwone rury.
Czy mógłbyś je kiedyś sfotografować, jak będą się wyłaniać, np. z mgły? Albo uzyskać rozmyte tło na tyle, żeby ten temat rur wydobyć na powierzchnię. Może nie koniecznie kadr centralny (nie wiem co tam jest obok). Nie ulega jednak wątpliwości, że te rury są niesamowite. Zachęcam do pokombinowania.
Pozdrawiam,
Ewa
No teraz rozumiem, choć się nie zgadzam. To co Ty nazywasz nalotem, w/g mnie jest odbiciem pobliskich budynków i stąd taki kolor.
Czy to dobrze czy źle, że się stapiają, to już inna sprawa :wink:
Tak to wygląda w szerszym kadrze.
Załącznik 107865
Musiałbym podejść blisko tego przeszklonego budynku po prawej, jednocześnie podchodząc blisko do rur aby pozbyć się tych budynków z tła. Podejrzewam, że wtedy potrzebny byłbz szerszy obiektyw niż krótki kit :roll:
Helmucie, bardzo Cię przepraszam, bo to nie eleganckie grzebać w czyimś zdjęciu. Proszę o wybaczenie, bo pozwoliłam sobie wyciąć kadr z tego szerszego.
Moje przesłanki były następujące: umieściłam te rury w mocnym punkcie, jednocześnie z dwóch pozostałych budynków, stojących za nimi utowrzyło się tło (drobna, raczej mało rzucająca się w oczy, kratka na mocnej i wyrazistej kratce). Szklany budynek z prawej strony stanowi powtórzenie dużej pionowej kratki tego wysokiego bydynku, jednocześnie wytwarza linie persektywiczne prowadzące wzrok wgłąb obrazu ku temu staremu budynkowi. Skrawek nieba w prawym górnym rogu stanowi przeciwwagę dla jasnej plamy tworzonej przez rury, zapewniając równowagę kompozycyjną obrazu. Czarny równoległobok z prawej strony dopełnia ciemne obręcze na rurach. Krzaczki na dole obrazu, jak przymkniesz lekko powieki, pokażą ciemniejsze miejsca, które stanowią "podstawę=grunt" dla budynków. Jednocześnie jako sztafaż nie przeszkadzają w odbiorze form architektonicznych, tworząc dla nich naturalny kontrast, ocieplając surowość budynków.
Z technicznych spraw, to tylko pobawiłam się płaszczyznami obrazu, żeby naprostować w miarę linie.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe. Serdecznie pozdrawiam, Ewa :)
a może w Gimpie ? :mrgreen:
Załącznik 108025
Załącznik 108023
Załącznik 108024
Powiem tak: to jak z żyj w celibacie i żyj w celi bracie.
Cały czas mam nieodparte wrażenie, że ktoś pochrzanił pisownię: Grendel, który był zacnym potworem, nękającym królestwo duńskie, rządzone przez króla Hrothgara. Z gender, ot dyslektyk, dysgrafik, dyskopata i dyskobol.
A ponieważ głupio mu było się przyznać, migiem dorobił ideologię inszego potwora nie tak już zacnego... .
W czasach analogowych, to chociaż ciemnia była dostępna, a teraz... fotoszopa :mrgreen:
A jak kulawa/y, stara/y, parchata/y, ślepa/y na jedno oko, "bez zęba na przedzie" albo garbata/y, hę Koledzy?:lol:
Helmuth nam da popalić za taki OFF Topic w jego wątku ;)
Bodzip, dzięki za tutorial do robienia mgły w Gimpie. :)
Wystarczy na chwilę spuścić wątek z oczu a tu zaraz "myszy harcują" :evil:
Poczekam jeszcze chwilę, może jeszcze coś ciekawego się pojawi :-P
I rury pordzewiałe i chałupa z powyłamywanymi.. tfu powybijanymi szybami i obrośnięta bluszczem trującym. No!