Pięknieś pan się znalazł w tych landszaftach.
Wersja do druku
Pięknieś pan się znalazł w tych landszaftach.
Przyznam się szczerze że streetowych fotek nie oglądałem ale z ostatnich to 124 w kolorze zdecydowanie dobre. Czekam na więcej landszaftów w twoim wydaniu.
Ostatnia z łódką, bardzo! Tylko wymazałbym chyba tego ptaszka i parę kropek- farfocli na wodzie, bo dezorganizują mi odbiór. I woda taka niewodnista. Fajnie to jako całość wygląda. Jednak w rzeczywistości woda przewaznie jest rochę ciemniejsza i podaje bardziej wyrazistszy obraz nieba (jak filtr polaryzacyjny);-)
Chyba Kazowi chodzi o tę kropkę po prawej :D
Boje są OK. A plamki są, na dole na odbiciu chmurki są dwa punkty, a na niebie po lewej lecący ptak, ale bardzo niewyraźny. O to mi chodziło.
Bardzo ładne landszafty.
Wracaj do streetowania. Pejzażystów jest jak mrówków, uliczników jak na lekarstwo.
Przejrzałem ostatnie strony wątku.
Bardzo fajny street z deszczem. Krajobrazy też raczej wypas:)
Gratuluję wszechstronności.
Chociaż bardziej lubię ludzi na fotografii to obejrzeć od czasu do czasu ładny widok też warto.
Pozdrawiam,
Będę zaglądał.
Zdecydowanie bardziej wolę robić zdjęcia ludziom niż trzaskać pocztówki. Aczkolwiek dobry landszaft nie jest zły ;) Tym bardziej, że często i tak ciągam swój organizm po różnych miejscach i odruchowo wciskam spust migawki. Do streeta powrócę już niebawem, jak tylko skończę wklejać otmuchowskie landszafty. A zatem następna.129
Ładne, bardzo ładne zdjęcie. Ujawniłbyś trochę więcej szczegółów technicznych? Jeśli to klisza, to chciałbym się pozachwycać jeszcze bardziej.
W każdym razie są doskonałe szarości i trzymane w ryzach kontrasty. Bardzo mi się podoba.
Ostatnie zdjęcie ma świetną kompozycję. I szarości ;)
Kompozycja - mniut.
Fajne, fajne. Wysoko oceniłem w galerii.
dziękować dziękować:grin: Wygląda to jak atak modów na mój wątek :grin:
Faktycznie :lol:
Jesteś obserwowany...
Wołałem tak jak opisałeś w tamtym wątku- dokładnie raz zamieszane , 1 godz, itp itd. Generalnie negatyw wyszedł do d.... - totalnie pozbawiony kontrastów:evil:
ps. czy używacie obywatelu wody destylowanej ????
niestety wraz z czułościa spada kontrast, trzeba niestety w większym stężniu lub Ilford ID11.
Niet, octu winnego :-] To ciekawe, że wyszedł do **** :/ Z tego co czytałem, to nie powinien. 1+100 powinno dać trochę bardziej miękki negatyw niż np. 1+50, ale nie bez kontrastu. Raczej więcej półtonów, ale z kontrastem jednakowoż.
Na moim blogu dostałem taki komentarz:
"Z doświadczenia wiem, że z Hp5 też będzie dobrze przy takiej proporcji, ale jeśli ziarno jest dla Ciebie priorytetem to polecam microphen, albo id-11. Dla mnie lepsze, bo jestem niecierpliwy."
ID-11 jest wyoływaczem energicznym więc daje większy kontrast
Całkiem efektownie podszedłeś do tematu. Osiągniety rezultat jest w pełni zasłużony,
a zdjęcia 126, 127, 128, 129 zasługują na uwagę.
radlakos, poszukałem jeszcze trochę i znalazłem takie temat http://www.rangefinderforum.com/foru...ad.php?t=61643 (po angielsku). Z tego, co się naczytałem, to Rodinal 1+100 pracuje najlepiej z filmami o niskich czułościach, do ISO 200 (stoi to w małej sprzeczności z tym, co czytałem wcześniej). Mimo tego, można w nim forsować filmy, a niektóre 400 i tak wychodzą bardzo dobrze. Filmem, który w takim wywoływaniu, 1+100 i 1h, mieszanie na początku i w połowie, nie wychodzi, jest niestety właśnie HP5+...
Polecam stronkę:
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/...1132461251.pdf
Dzięki chłopaki za odzew i linki. Ale tak naprawdę nie mam problemu z samym rozcieńczeniem rodinalu 1/ 100, nawet w duecie z HP 5. Próbuję dojść jedynie do tego, co jest powodem innych efektów niż te które podał Suchar w wątku o wołaniu w tym rozcieńczeniu przez bitą godzin. Jedyną różnicą jaką zauważyłem to to, że wymieszałem wywoływacz w wodzie destylowanej, a nie w kranówie.
Następna fota - HP 5, rodinal 1/ 100 , 20 stopni, 24 min
Takie dziwne cięcie, że nie wiem co myśleć. :)
Dla mnie... diaboliczne. Super foto, ten wzrok zabija.
To podoba Ci się ciacho na zdjęciu , czy zdjęcie ? :cool:
I to, i to :D (to nie ciacho, to prawdziwy facet ;))
Starszy pan jest na pewno ciekawie skadrowane ale w moim odczuciu to trochę nie tak. Podoba mi się natomiast sam model, rozmycie i obróbka. Następne jak gosciu wychodzi z bramy i te wiszące nogi w zestawieniu z jego spojrzeniem wymowne.