-
Odp: Przejście z FF do m43
Opowiednio zmodyfikowane światło błyskowe/temat na inną dyskusję/ może pomóc rozjaśnić cienie w oczodołach, pod dolną wargą, pod lub z boku nosa. Kolory stają się intensywniejsze, pojawia sie błysk w oku, to ważne ten błysk, a właściwie plamka białego światła w źrenicy, bo twarz się ożywia i staje się "inteligentna". Mądre, nienachalne użycie błysku nie jest zbyt widoczne i może dać więcej korzyści niż "strat".
Janko ma rację, w wielu przypadkach nowe matryce radzą sobie tak dobrze, że błyskanie nie jest konieczne. Niekiedy jestem zdumiony wręcz ich możliwościami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Powiedz mi tylko, kto i gdzie tu napisał, że m4/3 jest dobry do wszystkiego ....
poczytaj posty dobas'a albo taki jak poniżej Janka Muzykanta
Miałem nie pisać ale znów ciężko nie zareagować gdy ktoś przypisuje mi stwierdzenia, których nigdy nie wypowiedziałem.. :)
Dyskusja z kimś kto nie czyta cudzych postów a z nimi polemizuje jest trudna i raczej bezsensowna.
Ani razu nie napisałem że m4/3 jest dobry do wszystkiego.
Co ciekawe nawet na warsztatach tłumaczę ludziom, ze nie jest i że narzędzie ma być dobrane odpowiednio do potrzeb.
Albo zbrakło Ci uwagi żeby przeczytać, albo zrozumienia tego co przeczytałeś. Zakładam, że to kwestia czytania w pośpiechu czy polemizowania z tezą którą sobie wymyśliłeś i rzekomo ją wypowiedziałem. Nie powiedziałem, węc prostuję :)
Wsadzasz jednak w me usta coś czego nie mówiłem.
Wiem, że inaczej się dyskutuje na piśmie i łatwo coś źle zrozumieć więc muszę to napisać.
Podałem nawet kilka przykładów. Uliczna reporterka, szybkie zwierzaki, ptaki w locie gdy chcesz na krótkich czasach je mrozić a światło liche. Wszędzie tam, gdzie lampa ma małą rację bytu... Przykłady gdzie kleint wymaga a plik wyjściowy służy do zrobienia czegoś dużego i poważnego i zadałem pytanie jakie to ma znaczenie tam gdzie zdjęcie kończy obitka 10x15 czy fotoksiążka Cewe alibo inny podobny druk.
Cały czas twierdzę, że :
Nie ma sprzętu idealnego do wszystkiego - warto to zrozumieć każdy ma jakieś wady albo zalety i przewagi nad innym.
a nawet jeśli - to gdy ktoś jako argument przewagi FF nad APSC podaje takie rzeczy...
Cytat:
1. Spróbujcie używać lampy bezprzewodowo
Cytat:
3. Dajcie czas do lampy krótszy niż 1/250 w słoneczny dzien.
Cytat:
4. Szybkość i wygoda dostępu do ustawień.
To z wielką radością patrzę że nie mówimy o stereotypowym uwielbieniu FF :D tylko o rzeczowych przemyślanych argumentach wynikających z wiedzy i porównania aparatów FF oferujących bezprzewodową współpracę z lampami czy łatwy dostęp do zmiany funkcji z aparatami APSC, które tego nie oferują...
To jest moment przy którym się zdecydowanie ożywiłem gdy ktoś pisze że zabranie czegoś innego niż FF na ślub to beztroskie posunięcie bo się nie da używać bezprzewodowo lamp, albo mieć czasu synchronizacji mniejszego niż 1/125s
a nie to, że m4/3 jest dobre do wszystkiego - bo nie ma nic co jest dobre do wszystkiego. Wszystkim się da ale pewnym sprzętem jest łatwiej lub trudniej. I wszystko pytanie do czego
Postaram się już nie wtrącać w czasochłonną dyskusję chyba, że znów ktoś będzie w me usta wkadał wypowiedzi, których nie było albo poglądy których nie głoszę
Wypowiedź skróciłem coby znów nie wchodzić w niepotrzebną polemikę.
Polemizuję jedynie z hasłem :
"Pójście na ślub z czymś innym niż FF jest oznakiem beztroski..."
oraz argumentami pokroju że z czymś innym niż FF nie da się bezprzewodowo używać lampy.
-
Fajne doświetlenie jest fajne, tylko że na to trzeba mieć czas - a więc raczej nie śluby. Świecenie z lampy znajdującej się prawie na osi aparatu rzadko do fajnych należy. Wyjątek stanowi świecenie po suficie, o ile ten jest w miarę biały i nie ma załamań. Daje to dość naturalne wrażenie jasnego pomieszczenia, acz w przypadkach gdy takim nie było, nie pokaże nastroju rzeczywistego.
Z tym błyskiem w oku też różnie bywa, jeśli pstrykamy przy słońcu, wygląda to nieciekawie - dwa słońca w oku :) A bywa, że i dwa cienie... Powszechnym błędem jest lekceważenia barwy lampy, zawsze tej samej i niekoniecznie zgodnej z dominantą zastaną. Kilka filtrów na lampę to obowiązkowe wyposażenie (przede wszystkim ze dwa pomarańcze o różnej mocy do ciemnych wnętrz, jakiś fiolet-niebieski do zdjęć o zmroku na zewnątrz). Przy czym lepiej w kościele ''przegrzać'' niż nie dogrzać (tzn. doświetlić cieplej niż zimniej, tak jest naturalnej, zwłaszcza przy wrednych świetlówkach kompaktowych).
Generalnie lampa to dużo kłopotu i jak nie ma czasu, lepiej jej nie używać.
-
Wystarczy lampa po radiu trzymana w ręku, a najlepiej gdzieś z boku lub z tyłu na statywie, o ile mamy chwilę czasu (w kościele raczej nie, ale w ciągu kilku godzin potańcówki na weselu na pewno znajdzie się chwila, żeby ją ustawić np. za tańczącą parą).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wystarczy lampa po radiu trzymana w ręku, a najlepiej gdzieś z boku lub z tyłu na statywie, o ile mamy chwilę czasu (w kościele raczej nie, ale w ciągu kilku godzin potańcówki na weselu na pewno znajdzie się chwila, żeby ją ustawić np. za tańczącą parą).
No ale spróbuj w czymś innym niż FF wyzwalać lampy bezprzewodowo ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
No ale spróbuj w czymś innym niż FF wyzwalać lampy bezprzewodowo ;)
No nie da się wszak...
Ale zaraz, zaraz, moje E-M10 wyzwala bezprzewodowo lampę, nawet z pomiarem ttl, a 5D dopiero z podpiętą 580EX to potrafi. Może to jednak nie jest FF...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
oj Janko, wypisałeś tyle wad, że gdyby je potraktować poważnie to żadnego zdjęcia nikt by nigdy lustrzankami FF nie zrobił :)
Witam !
Bo to tak jest jak ktos nie foci FF i jest zadowolony ze swojego INNEGO standardu i wyszukuje na sile argumenty, ze FF jest niepotrzebne ;)
Oczywiscie dyskusja co jest lepsze jest pozbawiona sensu gdy ludzie na tej grupie glownie uzywaja systemu 4/3 m.4/3
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Bo to tak jest jak ktos nie foci FF i jest zadowolony ze swojego INNEGO standardu i wyszukuje na sile argumenty, ze FF jest niepotrzebne ;)
Tak coś podejrzewałem, że ich wszystkich nie stać i dorabiają ideologię :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Oczywiscie dyskusja co jest lepsze jest pozbawiona sensu gdy ludzie na tej grupie glownie uzywaja systemu 4/3 m.4/3
Pozdrawiam
Ale ja focę FF, i jestem zadowolony z E-M10 :-)
Z 5D też zresztą. Każdy z tych aparatów ma swoje silne i słabe strony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ale ja focę FF, i jestem zadowolony z E-M10 :-)
Z 5D też zresztą. Każdy z tych aparatów ma swoje silne i słabe strony.
Witam !
No wlasnie ;)
Korzystam z roznych standardow i kazdym z nich da sie zrobic fajne foty ;)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
No wlasnie ;)
Korzystam z roznych standardow i kazdym z nich da sie zrobic fajne foty ;)
Pozdrawiam
Pewnie ze sie da ! :)
...trzeba tylko miec te "rożne standardy".
Bez sensu rozmowa ale i tak z braku sensownych zajęć czytam przy kawie.
Chętnie zobaczę jak biegacie z aparatem wielkości pudełka od zapałek z zapiętym długim zoom-em i modyfikatorem na lampie.
Po kościele pomiędzy ławkami np. A po co ? Bo czasem tez tak trzeba.
Majac te wspomniane " rożne standardy" spoko można focic na zmianę. Raz tym a raz tamtym. Nie każdy kotlet jest zupełnie taki sam.
Nie każdy kościół jest taki sam. Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii. I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
Klamoty na sobie i tyle. Lampa na tym niewłaściwym waszym zdaniem body (czyli ff) zapas na drugim ramieniu. W kieszeni szkła na zapas i torba z kartami.
A na dworzu ciemnica jak diabli. W kościele ksiądz ktory zły jest jak zobaczy fotografa. Podejść nie pozwoli.
To jak z lampa. Można kupić tańsza na plastikowej stopce. Jak pęknie w robocie to klops. Ale moze nie...
Zależy jak traktujemy swoją robotę i ludzi.
A lampy? Oczywiscie ze używać jesli sie tylko da. Ale to tez trzeba umieć. Tak samo z F1.4 i GO. Tez trzeba umieć i bedzie ostro wszedzie. Ale ja sie nie znam... Mam Olka do streeta. Powinienem nim wszystko jak widze robić a resztę klamotow sprzedać.
Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.
To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem.
Tak jak z sąsiadem ktory ma starego np sAmsunga i stara sie udowodnić ze iPhone 5 to dokładnie to samo. Przeciez w zasadzie ma racje. Oba dzwonią...dryń, dryń. Tyle ze to jednak nie to samo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
....Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.
To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem....
Dobas, ty amatorze z Pcimia!:)
No nie wiem co mam napisac kolego, chyba zrobie sobie kawe i pomysle nad sensem zycia.
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę.
Czytałeś DR500? Gdzie masz 64 MPx fufu, gdzie szkła, gdzie ich cena, gdzie ich waga.
Szkoda tylko, że Oly nie wskoczył do pociągu wideo-station, może wtedy taki dobas by cię nie dziwił.
Ps. Najfajniej czyta mi się posty Jan_S. Gratulację Jan!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Chętnie zobaczę jak biegacie z aparatem wielkości pudełka od zapałek z zapiętym długim zoom-em i modyfikatorem na lampie.
Po kościele pomiędzy ławkami np.
Po pierwsze: nie brałbym ze sobą długiego zooma do kościoła, bo po co? Jesteś fotografem, masz pozwolenie, żeby podejść bliżej, nie jesteś w lesie i nie focisz saren, tylko ludzi w pomieszczeniu. Po drugie: fakt, większość lamp jest zbyt duża na większość bezlusterkowców (chodziać E-M1 z gripem powinien być wystarczająco dobrze wyważony), ale pojawienie się Nissina i40 można uznać za pierwszą jaskółkę zwiastującą kolejne produkty tego typu. Poza tym latanie z lampą na body jest już passe odkąd są wyzwalacze radiowe i można lampę trzymać w ręku. Po trzecie: nie radzę biegać w kościele ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Nie każdy kościół jest taki sam. Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii. I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
Klamoty na sobie i tyle. Lampa na tym niewłaściwym waszym zdaniem body (czyli ff) zapas na drugim ramieniu. W kieszeni szkła na zapas i torba z kartami.
A na dworzu ciemnica jak diabli. W kościele ksiądz ktory zły jest jak zobaczy fotografa. Podejść nie pozwoli.
To jak z lampa. Można kupić tańsza na plastikowej stopce. Jak pęknie w robocie to klops. Ale moze nie...
Zależy jak traktujemy swoją robotę i ludzi.
A lampy? Oczywiscie ze używać jesli sie tylko da. Ale to tez trzeba umieć. Tak samo z F1.4 i GO. Tez trzeba umieć i bedzie ostro wszedzie. Ale ja sie nie znam... Mam Olka do streeta. Powinienem nim wszystko jak widze robić a resztę klamotow sprzedać.
Wiesz czym się różni amator od profesjonalisty? Amator serio weźmie te wszystkie problemy i zacznie się martwić, a profesjonalista się tylko roześmieje i poradzi sobie nawet z XZ2 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.
To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem.
Tak jak z sąsiadem ktory ma starego np sAmsunga i stara sie udowodnić ze iPhone 5 to dokładnie to samo. Przeciez w zasadzie ma racje. Oba dzwonią...dryń, dryń. Tyle ze to jednak nie to samo...
Chcesz dyskutować - dyskutuj na argumenty. Dziwić można się wielu rzeczom niektórzy się dziwią nawet jak widzą zaćmienie księżyca.
Zdziwienie jest często oznaką braku wiedzy. Jak już człowiek zrozumie, że ziemia rzuca cień na księżyc przestaje się dziwić...
Zatem jak chcesz wejść w dyskusję i polemikę na poziomie zamiast pisać hasła i slogany - podaj argumenty napisz coś sensownego:
Czemu się dziwisz ?
Co według Ciebie powinienem wybrać zeby Cię to nie dziwiło ?
Co będzie lepszym narzędziem ? i dlaczego.
Lepszym narzędziem do czego ;) ? i pod jakim względem ?
Co zyskam na zmianie i do czego będzie mi to potrzebne ?
Co stracę na zmianie i jak duża będzie to strata ?
Co mnie ogranicza w obecnym sprzęcie, dlaczego i jak nowy sprzęt wpłynie na to ograniczenie
Możesz zacząć od wypisania w punktach moich oczekiwań od sprzętu a potem co dobrać z rynku aby te oczekiwania spełnić.
Zakładam, że doskonale wiesz, jak pracuję, co fotografuję a czego nie na czym mi zależy albo na czym zależy moim klientom.
Zamieniam się w słuch bo może padną jakieś super rady, które nagle odmienią mój warsztat i nagle podwoję zarobki bo zyskam masę klientów, ktorzy do te pory byli poza mym zasięgiem .
Tak więc na początek co być proponował wybrać aby Cię nic nie dziwiło. Lustrzankę APSC lustrzankę FF, średni format, wielki format ?
A jak już napiszesz co będzie lepszym wyborem to możemy porozmawiać. Może jak poznasz powody wyboru takiego systemu to przestaniesz się dziwić. Doświadczenie to cecha, która też powoduje że ludzie się mniej dziwią.
A może będziesz w stanie podać realne argumenty dlaczego powinienem wybrać coś innego. Tylko może będą to argumanty inne niż te, że do tego czym fotografuję nie da się podpiąć bezprzewodowych lamp albo zmienić ustawień w łatwy sposób...
Takie argumenty budzące aprobatę a nie śmiech ? Słowem co wybrać do mojej fotografii i co się najlepiej sprawdzi ?
Czlyli opuszczamy śluby i wchodzimy w fotograię podróżniczą. Słucham uważnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii.
Zawsze tak robię, nie mam czasu jeździć przed ceremonią jeszcze po kościołach, bo co mi to da :?:
Skąd mam wiedzieć jakie warunki będą w dniu ceremonii:?:
A może mam sobie pojechać w jakimś dniu w tygodniu i poprosić xiędza o włączenie wszystkich świateł tak jak to będzie miało miejsce tego i tego dnia na ślubie tej i tej pary:?:
Cytat:
I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
:lol: od 2001 roku nie używałem statywu na reportażu ślubnym :lol:
Cytat:
Czy ktoś Ci mówi jaki masz wybrać samochód, piankę/żel do golenia, antyprespirant, a może ktoś decyduje za Ciebie w jakiej bieliźnie będzie Ci się wygodniej układał:?:
-
Wlasnie chodzi o to, ze forum tutaj uparcie twierdzi, ze Olek jest panaceum na wszystko.
A nie jest.
Tak samo każdy ma prawo sie dziwić.
Nie mam co nawet pisac i tłumaczyć. Byc zdziwionym to tak samo jak Wy popadacie w uwielbienie dla Olka. Wolno każdemu...
Sąsiad ma samsunga. On tez robi dryń dryń.
A ja w kotlecie zostanę przy ff. I lampie na body. Z reszta lampe mam zawsze do człowieków...
A co do kompakta...tez spokojnie event takim oblece :)
Byle miał cokolwiek poza zielonym trybem. Ale szacunek dla odbiorcy mz wymusza...
Ale wiem jak to jest - wypożyczyłem i zapłaciłem za forda. Dostałem Skodę. Niby i to i to ma koła. Ale nie taka była umowa.
Tyle ze jak podstawiono to juz wyboru nie miałem. Wziolem co było.
Ale płaciłem konkretnie za forda. Taki przykład z zycia wzięty. Ot i Polska :)
A co do dr5000- czytałem. Fajny i konkretny gość.
W torbie kostek ma d800 poza olkiem i cos tam jeszcze. I na zlecenie jak pisał dopiero Olka weźmie. I nie sadze zeby poszedł z jedna puszka, bo forum tak zaleca...
Z reszta on szkła ma w planach pisał o tym gdzieś. Dobre, super, najlepsze w systemie.
Wiecej pytań nie mam. :)
Za to na relacje dr5000 z kotleta z olkiem czekam.
Jesli wyjdzie zupełnie z najkona, bedzie nad czym sie pochylić.
I na koniec - boa -
uważasz ze dobas adwokata potrzebuje? Mysle ze spokojnie to co robi broni sie jakos choc uniósł sie chłopak bardzo po moim "zdziwieniu". Ale moze taki ma kontrakt? Nie wiem a On nie powie na pewno.
Dlaczego wklejasz wulgaryzmy? Mam zejść do Twojego poziomu i po prostu napisać p&£@ol sie cw%<>lu ? O to chodzi? A moze sa równi i równiejsi? Bo zdaje sie regulamin forum nie pozwala na takie zChowania.
Ja Ci powiem ze przemilczę i nie odpowiem na zaczepke.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Wiecej pytań nie mam. :)
Co gorsze, nie masz też żadnych odpowiedzi na pytania postawione przez Dobasa.
-
Forum nie mówi jednym głosem, a wieloma głosami. I nie padły tu żadne głosy, że Olek to panaceum na wszystko ani że zaleca się mieć tylko jedną puszkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Wlasnie chodzi o to, ze forum tutaj uparcie twierdzi, ze Olek jest panaceum na wszystko.
A nie jest.
Tak samo każdy ma prawo sie dziwić.
Nie mam co nawet pisac i tłumaczyć. Byc zdziwionym to tak samo jak Wy popadacie w uwielbienie dla Olka. Wolno każdemu...
Sąsiad ma samsunga. On tez robi dryń dryń.
A ja w kotlecie zostanę przy ff. I lampie na body. Z reszta lampe mam zawsze do człowieków...
A co do kompakta...tez spokojnie event takim oblece :)
Byle miał cokolwiek poza zielonym trybem. Ale szacunek dla odbiorcy mz wymusza...
Ale wiem jak to jest - wypożyczyłem i zapłaciłem za forda. Dostałem Skodę. Niby i to i to ma koła. Ale nie taka była umowa.
Tyle ze jak podstawiono to juz wyboru nie miałem. Wziolem co było.
Ale płaciłem konkretnie za forda. Taki przykład z zycia wzięty. Ot i Polska :)
A co do dr5000- czytałem. Fajny i konkretny gość.
W torbie kostek ma d800 poza olkiem i cos tam jeszcze. I na zlecenie jak pisał dopiero Olka weźmie. I nie sadze zeby poszedł z jedna puszka, bo forum tak zaleca... Wiecej pytań nie mam. :)
Znów zabrakło argumentów ?
Znów brak polemiki tylko slogany ?
ja też "wziolem" co było...
Gzie Forum zaleca branie jednej puszki ?
Kolego czytając te posty mam wrażenie że jesteś albo oderwany od rzeczywistości albo nie czytasz tego co ludzie tu piszą....
Sam pamiętam kilka postów gdzie ludzie piszą że jedno body to mało...
Zacytować czy to nie ma sensu ?
może chodziło Ci o jeden slot a nie jedno body ? To nie do końca to samo...
Cytat:
Przeczytaj kilka postów wyżej zanim zaczniesz pisać głupoty. Zacytować ? wytłuściłem poprzednio choćby swą wypowiedź jak i teraz
Cytat:
Nie ma sprzętu idealnego do wszystkiego - warto to zrozumieć każdy ma jakieś wady albo zalety i przewagi nad innym.
podałem nawet przykłady, gdzie bez Wysokiego ISO ani rusz. Choćby ptak w locie w nędznych warunkach oświetleniowych na długiej ogniskowej, albo repo na ulicy w zastanym nędznym świetle.
I teraz napisz czy przegapiłeś takie wypowiedzi celowo, pisząc, zę na tym forum tweirdzi się że Olek to panaceum na wszystko ?
Tworzysz sobie swoje sztuczne tezy z którymi polemizujesz. Polemizujesz to nawet za mało powiedziane bo gdy zachęca się Ciebie do dyskusji na argumenty to dziwnie milkniesz.. albo podajesz jakieś głupoty w rodzaju "spróbujcie wyzwalać bezprzewodowo lampy"
Cieszę się że Twój sąsiad ma Samsunga. Skoro masz tak olbrzymią wiedzę podziel się nia. Chętnie posłucham, podyskutuję, może mnie przekonasz. Co powinienem wybrać do swej pracy. Bo na razie tylko rzucasz slogany a brakuje konkretów i argumentów Co wybrać do moich potrzeb ( pytania zadałem Ci wcześniej )
Czy jednak nie... Brakuje wiedzy i argumentów ? Czy wszystkie argumenty masz na zasadzie
"spróbuj w czymś innym niż FF wyzwalać lampy bezprzewodowo ? "
Bardzo szanuję polemikę z kimś kto ma inne zdanie i argumenty czego nie mogę powiedzieć o przeciwnej sytuacji - gdy argumentów brak albo są śmieszne i oderwane od rzeczywistości.
To bardzo łatwy sposób aby wyłapać i odróżnić tych, którzy rzeczywiście wiedzą co mówią od tych co powtarzają zasłyszane lub wyczytane w internecie slogany, ale gdy pociągnie się ich za język już nie bardzo potrafią odbić piłeczkę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
A nie jest.
Jest, jest. Podobnie jak Nikony, Pentaxy, Soniacze a nawet Canony. Tylko jeszcze dodatkowo jest mały.
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Nie mam co nawet pisac i tłumaczyć. Byc zdziwionym to tak samo jak Wy popadacie w uwielbienie dla Olka.
Uwielbiać to można kobietę. Ewentualnie mężczyznę. Aparat, podobnie jak kozę, uwielbiać jest niezdrowo :)
A tak na marginesie, z tymi statywami i wpadaniem do kościoła kilka dni przed ślubem, to Ty długo tak nie pozarabiasz. Tak się nie da :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Mysle ze spokojnie to co robi broni sie jakos choc uniósł sie chłopak bardzo po moim "zdziwieniu".
Nie uniosłem się czekam na polemikę i argumenty ale jakoś nie dajesz się namówić aby jakikolwiek podać. przykład co wybrać, dlaczego ? czemu lepsze ? co zyskam ? co stracę ?
Piszesz natomiast "dryyń dryyń ford samsung" co zdecydowanie przekonuje do Twej tezy. Jest jakaś w ogóle bo nie bardzo czuję co proponujesz mi wybrać jako narzędzie pracy :)
Z całym szacunkiem ale piszesz jak pijane dziecko we mgle. Stawiasz tezy, które tu nie padają, na żadne pytanie nie potrafisz odpowiedzieć.
Piszesz o jakimś panaceum na wszystko, o nakazie zabierania jednej puszki itp itd. Ty cokolwiek tu czytasz czy nie masz takiej potrzeby ?
Tylko siadasz i piszesz bez względu na to co Ci ludzie odpiszą?
pisanie o jakims jednomyślnym twierdzeniu na Forum składającym się z 16 000 użytkowników - też są dość odważne nawet gdy aktywna jest tylko mała część tych ludzi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jest, jest. Podobnie jak Nikony, Pentaxy, Soniacze a nawet Canony. Tylko jeszcze dodatkowo jest mały.
Ja nie rozumiem po co jeszcze ta dyskusja. Jest od cholery ślubów w Sieci z OMDików, jest ten Gulio (Panny slut) a więc da się. Koniec!
A że ktoś przez całą digi-foto karierę trzepie Najkonem, niech trzepie. Ciekawe ile czasu wytrzyma mu/jej kręgobus by mazać tło 200/2VR.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Uwielbiać to można kobietę.
O, to to! Optyczne wrzucili dziś przykładowe zdjęcia z makro Zeissa'a ;)
Drugiej części nie skomentuje, jedź do Petry, może się zakochasz :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A tak na marginesie, z tymi statywami i wpadaniem do kościoła kilka dni przed ślubem, to Ty długo tak nie pozarabiasz. Tak się nie da :)
Że niby takie próby z chórem kościelnym na dobę przed zulu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Ooo.. apple fanboy - plonk! :P
T.
-
Uśmiałem sie :) moze to niezbyt uprzejme, ale cóż :)
Ale wiadomo - to tylko forum :) pieniactwo to nasz sport narodowy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Co według Ciebie powinienem wybrać zeby Cię to nie dziwiło ?
No kurna... średni format. Najlepiej coś pokroju H5D-60 :P
Dobrze ktoś napisał amatorze z Pcimia (Dolnego, bo ci z Górnego to przynajmniej coś z APS-C używają) :P
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Bez sensu rozmowa ale i tak z braku sensownych zajęć czytam przy kawie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Dobas, ty amatorze z Pcimia!:)
Obecnie moim najlepszym aparatem jest E-PL1. Wioska, w której mieszkam jest 7 krotnie mniejsza niż wspomniany Pcim. Zrobiłem sobie kawę i ja (tak, mam prąd). Rozmyślam. Jeszcze nie wiem do jakich wniosków dojdę, ale po pierwszym łyku nie wygląda to dobrze. Chyba się na kawie nie skończy :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
Uśmiałem sie :) moze to niezbyt uprzejme, ale cóż :)
Ale wiadomo - to tylko forum :) pieniactwo to nasz sport narodowy :)
Dasz nam link do Twojej strony www, galerii, fotobloga, czegokolwiek, gdzie będę mógł zobaczyć Twoje zdjęcia:?:
-
Karolu,
abo sie spic ze smutku,
abo wylaczyc kompa i komore, wziac epla i w przyrode,
polecam to drugie.
pozdroofka!
PS
Dajcie szkodnikowi spokoj, niech se cyka tym ff z lampa, 'komu, to Panie przeszkadza?':)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Obecnie moim najlepszym aparatem jest E-PL1. ...
Bo jedynki są najlepsze (oprócz kandydatów w wyborach):wink: Moim najlepszym to G1. Nie powiem zastanawiam się nad G5. Tylko ze względu, że ma opcję video i raw z niego jest jeszcze obsługiwany przez LR4. Cała dyskusja o wyższości jednego systemu nad innym czy matrycy FF nad mniejszymi mz. nie ma za bardzo sensu. Każdy dobiera sprzęt według potrzeb i bardziej bliższe są dla mnie wypowiedzi Dobasa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Obecnie moim najlepszym aparatem jest E-PL1. Wioska, w której mieszkam jest 7 krotnie mniejsza niż wspomniany Pcim. ...
A mnie coraz bardziej zaczyna się podobać E-PM2, a do E-PL1 mam niewiele zastrzeżeń. Gdyby nie nowsza matryca moglibyśmy pewnie zostać dalej razem...
-
Coś jest na rzeczy z tymi jedynkami andtor2.
Jak spojrzę w historię swojej fotografii to jedynki tam są w przewadze. zenit 11, canon AE-1, sony R-1, olympus E-1, canon 100D. E30 ktoś się nie bał i mi za**** więc 5D pilnuję jak oka w głowie chociaż oprócz tego że daje super obrazek jest dużo gorszy w używaniu od wszystkich pozostałych z jedynkami w nazwie (może oprócz zenita).
-
Ale się wątek rozpętał.
Kilka moich wniosków po wyjeździe do Chin.
1. Jednak brak szerokiego kąta. Fish-eye Samyanga nie wystarcza.
2. Zdecydowanie brak możliwości robienia zdjęć nocnych. GM1 zupełnie się do tego nie nadaje.
Jak to jest w przypadku GX7? Ktoś robił zdjęcia nocne tym korpusem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ale się wątek rozpętał.
Kilka moich wniosków po wyjeździe do Chin.
1. Jednak brak szerokiego kąta. Fish-eye Samyanga nie wystarcza.
2. Zdecydowanie brak możliwości robienia zdjęć nocnych. GM1 zupełnie się do tego nie nadaje.
Jak to jest w przypadku GX7? Ktoś robił zdjęcia nocne tym korpusem?
Ad 1. Jest 9-18 i 7-14, będzie jeszcze jaśniejszy 7-14. Wszystkie jak dla mnie za drogie (zakładam że 7-14 Olympusa nie będzie raczej tańszy niż Panasonic).
9-18 jest w zasięgu, ale parametrami nie zachęca, może jednak się skuszę i go w końcu kupię, a wtedy się zobaczy.
Ad 2. Nie da się robić nocnych bo? Możesz rozwinąć? Z E-M10 nie zauważyłem żeby był jakiś problem.
-
Ad 1. Tutaj zdecydowanie 7-14. 9-18 to dla mnie taki plastic-fantastic.
Ad 2.
Bo maksymalny czas to 60s i brak trybu Bulb. A z wyłączonym Long Exposure NR GM1 szumi niemiłosiernie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ad 2. Nie da się robić nocnych bo? Możesz rozwinąć? Z E-M10 nie zauważyłem żeby był jakiś problem.
Może chodzi mu o to, że jest taki mały i w nocy nie można go znaleźć w plecaku. :wink:
-
Jak będę w domu to podeślę przykład.
Może po prostu muszę zmienić podejście.
W Canonie wężyk + 15 minut zalatwialo większość sytuacji.
Tutaj tego nie mam.
A łączenie wielu ekspozycji po 60s mi nie idzie.
Dodatkowo :
1. brak możliwości użycia wezyka.
2. Moim zdaniem bug w trybie Time Lapse (nie da się zmusić aparatu, żeby zrobił w serii 10 zdjęć po 60s z odstepem 1s)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Bo maksymalny czas to 60s i brak trybu Bulb. A z wyłączonym Long Exposure NR GM1 szumi niemiłosiernie.
No bo niestety dokonałeś wyboru aparatu nieadekwatnego do swoich potrzeb. GM1 to ładna zabawka do okazjonalnego pstrykania dla ludzi, którzy lubią wszystko wciskać do kieszeni. 99% innych bezlusterkowców spełniłoby Twoje wymagania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ad 1. Tutaj zdecydowanie 7-14. 9-18 to dla mnie taki plastic-fantastic.
Dla mnie Panasonic 7-14 jest za drogi, łudzę się jeszcze że Olympusowy będzie w cenie 12-40 to może się skuszę. Ale to i tak dopiero 2015, coraz poważniej myślę jednak nad zakupem 9-18...
Cytat:
Ad 2.
Teraz rozumiem. E-M10 ma bulb, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować.
Jest jeszcze jakiś tryb Live bulb, podobno ciekawy.