-
Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Chyba fachowcy z Niemiec nie czytają optycznych, bo takie cudo wymyślili:
http://www.photozone.de/olympus--fou...a25f14?start=1
:D
Ed.: wyraziłem się niezbyt precyzyjnie. Nie zależy w tym sensie, że może się zmieniać w dowolnym kierunku i w dowolnym stopniu wraz ze zmianą przysłony. Czasem może też być całkiem niezależna, czyli praktycznie stała w całym zakresie przysłon. Czyli wartość aberracji przy przysłonie f/5 nie mówi nic o wartości aberracji przy przysłonie f/2,8. A optyczni... no cóż, internet jest cierpliwy i pisać każdy może...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
w obiektywie za ponad 6 koła chciałbym broblemów z aberacją nie mieć.
O o o! Co innego raw, tam zawsze coś się znajdzie jak mi odpisał parę stron do tyłu kolega, ale jotpega z własnego szkła PRO nie posprzątać?
Przypomina mi to tematy i z 14-150 i z 12/2 tylko, że jest tego mniej. Całe to PRO to tylko chyba program opieki i/lub stan umysłu wodzów w Oly i tu z apz'em jestem w stanie się zgodzić w temacie "duże ZD vs mZD".
Czyli teraz wychodzi na to, że jeśli nie masz aktualnego modelu (czytaj: dostępnego w sprzedaży) to taki posiadacz M5 musi odwalać fiku pstryku w Lajtrumie a Olkowe jotpegi, po wyłączeniu ostrości i WB warm = Off, są naprawdę użyteczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bo jeśli by miała być to jaki byłby biznes kupowania takiego drogiego szkła? Jak mam się bawić w korekcję programową to i obiektyw za 600 zł dobry będzie.
Taki, jak mówi producent: uszczelniony koń roboczy f/2.8 z większym zakresem niż Panas. Szkło za 600 zł tego nie potrafi.
Tu chodzi tylko o cenę, za 200-300 EURO/USD mniej nikt nie miałby prawa marudzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ps. Powyższe uwagi o aberacji to na wyrost bo próba otwarcia większego zdjęcia kończy się błędem 404
Bo klikasz w oryginal a nie w 1:1 View 100%.
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 12:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A optyczni... no cóż, internet jest cierpliwy i pisać każdy może...
Wiesz, trudno dyskutować z kimś, kto ma stopnie naukowe w tych tematach a w przypadku krytyki (epizod z 14/2.5) oblicza kąt obiektywu rozkładem... gwiazd na niebie.
-
Będzie nowy firmware, który rozszerzy bazę szkieł w starszych puszkach i po problemie.
-
Raczej tak się nie stanie, do korekcji aberacji chromatycznych potrzeba jest moc obliczeniowa nowego procesora z OMD EM1.
-
Bez przesady, programowa korekcja aberracji chromatycznej to patent znany i stosowany od lat, nie wymaga żadnych super maszyn.
-
Wierzysz, że wprowadzą korekcję aberracji w OMD EM5?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
To które korpusy korygują aberracje?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
OMD jeden i dziesięć:)
Pewnie w takim razie wszystkie nowsze od E-M1 (czyli epl7 też) będą miały korekcję...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Wisi mi to, szczerze mówiąc :) Ale wszyscy producenci wprowadzając nowe szkło, którego stare puszki nie potrafią w pełni obsłużyć, robią update firmaware'u i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wisi mi to, szczerze mówiąc :) Ale wszyscy producenci wprowadzając nowe szkło, którego stare puszki nie potrafią w pełni obsłużyć, robią update firmaware'u i tyle.
Takie Sony też updejtuje pierwsze NEXy? Fakt że czym innym jest nex3 czy nex5, a czym innym em5, ale zawsze jest jakaś granica uaktualnienia sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Takie Sony też updejtuje pierwsze NEXy?
Nie wiem, czy ma potrzebę. Nie zawsze wypuszczenie nowego szkła musi oznaczać konieczność updatowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
zawsze jest jakaś granica uaktualnienia sprzętu.
Cała aktualnie sprzedawana seria OMD powinna być traktowana tak, jak Oly ją pozycjonuje w swoich rycinach - półka premium.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mattrick
Miłego czytania i oglądania
Czyli wychodzi na to, że bez Trupika7 nie podchodź. Jak wychodzi na starszych widzieliśmy z ww linku dpreview.
Ps. Wkurza mnie to jego wyostrzanie a 'la OV3 na zdjęciach iso 800+.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czyli wychodzi na to, że bez Trupika7 nie podchodź. Jak wychodzi na starszych widzieliśmy z ww linku dpreview.
Ps. Wkurza mnie to jego wyostrzanie a 'la OV3 na zdjęciach iso 800+.
Przepraszam za pytanie, ale co to jest Trupik7?
-
A co ma Trupik7 do tych zdjęć Robin'a jeśli to są rawy przez PS'a przepuszczone?
-
Autor napisał: "All images were shot in RAW and converted directly to JPEG (High Quality) via Olympus Viewer 3."
W aparacie z TruePic VII korekcja optyczna zapisywana jest już w RAWie. Oznacza to tyle, że podpinając szkło do E-M5 (TruePic VI) konieczne będzie ręczne korygowanie aberracji podłużnej (której na tych samplach nie widać) przy wywoływaniu w LR. Da się to zrobić samemu, ale efekty będą raczej gorsze od tego co wypluje aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Przepraszam za pytanie, ale co to jest Trupik7?
Po kolejnych postach zorientowałem się już. Chyba coś mnie zaćmiło...
-
Wszystko w tych zdjęciach mi się podoba. Czemu ten obiektyw jest tak drogi? :((( (pyt. retoryczne).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mattrick
W aparacie z TruePic VII korekcja optyczna zapisywana jest już w RAWie
Dzięki za wyjaśnienie - jakoś nie interersowałem się tym tematem wcześniej - ale ja mam starego klamora :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Wszystko w tych zdjęciach mi się podoba. Czemu ten obiektyw jest tak drogi? :((( (pyt. retoryczne).
Nadal uważam że nie jest drogi... to system jest drogi (wiem, powtarzam się... ale jak ktoś wspomniał, można przecież kupić używkę, nie? )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
można przecież kupić używkę, nie?
Ta, trzeba polować non stop na FM zaraz po rozpoczęciu sprzedaży; ktoś kupi na kilka zleceń i opyla, wtedy trzeba się wbić w czasie pomiędzy końcem pisania ogłoszenia a wyświetleniem strony. Sytuacja będzie imho przypominać tę z A7s: raz byłem czwarty raz drugi i niezdążyłem. Dostanie używki GH4 przy tym to jest pikuś. Praktycznie, bo ktoś mógł nie zrozumieć, oznacza to 18-22 godziny na dobę na giełdzie FM by móc kupić $200 taniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
oznacza to 18-22 godziny na dobę na giełdzie FM by móc kupić $200 taniej.
To ja wolę nowy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Dzięki za wyjaśnienie - jakoś nie interersowałem się tym tematem wcześniej - ale ja mam starego klamora :mrgreen:
Nadal uważam że nie jest drogi... to system jest drogi (wiem, powtarzam się... ale jak ktoś wspomniał, można przecież kupić używkę, nie? )
Na jedno wychodzi, szkło to część systemu, wszystko kwestią do czego się porównuje.
-
-
Zdjęcia jak zdjęcia. ciekawsze, że gośc pisze, że stabilizacja w M1 się nie wyrabia i na dłuższym końcu nic nie daje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zdjęcia jak zdjęcia. ciekawsze, że gośc pisze, że stabilizacja w M1 się nie wyrabia i na dłuższym końcu nic nie daje.
Spokojnie to nietypowe narzędzie. Do przetestowania potrzebny jest rzemieślnik, który je rozumie. Poza tym co w tym dziwnego, że zaleca 1/400, szczególnie z konwerterem? Zdziwiło mnie, że do telasów zaleca trójosiowy stabilizator zamiast 5-osiowego. Ciekawe czy przyszli recenzenci to sprawdzą.
Trzeba zauważyć, może komuś umknęło w ferworze bulgotu na niego, jako pracownika Oly, że Wong testował 40-150 z hld-7 (była okazja snuffi sprzedawał 50 zł taniej niż najtańsze używki z USA :) ). Trzeba by ściągnąć paczkę z fotkami i sprawdzić exify.
-
Jak testowałem OM Zuiko 135mm f/2.8 na E-M1 to stabilizacja wyrabiała zdecydowanie. No ale może te 15mm już coś zmieniaja.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Spokojnie to nietypowe narzędzie. Do przetestowania potrzebny jest rzemieślnik, który je rozumie. Poza tym co w tym dziwnego, że zaleca 1/400, szczególnie z konwerterem? Zdziwiło mnie, że do telasów zaleca trójosiowy stabilizator zamiast 5-osiowego. Ciekawe czy przyszli recenzenci to sprawdzą.
Trzeba zauważyć, może komuś umknęło w ferworze bulgotu na niego, jako pracownika Oly, że Wong testował 40-150 z hld-7 (była okazja snuffi sprzedawał 50 zł taniej niż najtańsze używki z USA :) ). Trzeba by ściągnąć paczkę z fotkami i sprawdzić exify.
Nic w tym dziwnego, może tylko poza tym, że przy pozostałych zaleceniach, czyli strzelaniu seriami i wybieraniu z dużej ilości zdjęć, to stabilizacja przy takim czasie nie jest do niczego potrzebna :) Hld-7 ma tylko tę wadę, że podnosi koszt inwestycji i zmniejsza jej miniaturowość ;)
-
"Porównanie" z dużym Panasem 35-100.
https://www.youtube.com/watch?v=xeUCr1sHg0I
Polecam 4:43.
-
Obiektyw Panasonica to nadal micro 4/3, nie wiem jak można mówić o micro w przypadku obiektywu Olympusa?
-
1 załącznik(ów)
Jedno można powiedzieć że jeśli komuś zależy na płytkiej GO to szkło mu w tym przeszkadzać nie będzie ;)
Więcej już niebawem...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1412785543
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Obiektyw Panasonica to nadal micro 4/3, nie wiem jak można mówić o micro w przypadku obiektywu Olympusa?
A co ma piernik do wiatraka? micro4/3 to bagnet , nie miniatura....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Jedno można powiedzieć że jeśli komuś zależy na płytkiej GO to szkło mu w tym przeszkadzać nie będzie ;)
Więcej już niebawem...
Nadchodzi Dobas, czyli pora na cud. Nowy Olek ma mniejszą GO niż pozostałe szkła 4/3 ze światłem 2,8? ;) Ta rewelacja może nawet przebić słynne pożeranie prądu przez mechanizm podnoszenia lustra :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nadchodzi Dobas, czyli pora na cud. Nowy Olek ma mniejszą GO niż pozostałe szkła 4/3 ze światłem 2,8? ;) Ta rewelacja może nawet przebić słynne pożeranie prądu przez mechanizm podnoszenia lustra :D
Fret dziecinko - Proponuję kilka razy pomyśleć zanim coś napiszesz bo nie wychodzi Ci zarówno jedno ani drugie...
Czego tym razem nie udało Ci się zrozumieć z mojej wypowiedzi ?
Chętnie napiszę prościej jeśli coś napisałem w sposób zbyt skomplikowany i jakoś przerosło to twoje możliwości percepcji.
Również dla twojej informacji bo tez widzę że zbrakło wiedzy - pozostałe szkła ze światłem 2.8 mają inną GO.
Teraz Cię zaskoczę - nie każde szkło ze światłem 2.8 ma taką samą głębię ostrości.
Więc tak - mimo iż nic takiego nie napisałem - pozostałe szkła ze światłem 2.8 mają inną głębię ostrości.
Dla Twej informacji - GO zależy między innymi od długości ogniskowej.
Przepraszam, że znów nowa wiedza do przyswojenia, ale lepiej się czegoś nauczyć niż całe życie wychodzić na durnia :)
Przykładowo M.Zuiko Digital 17mm 2.8 ma inną głębię ostrości niż 40-150 f2.8. Zaskakujące ? Pewnie tak sądząc z Twego wpisu... A 90-250 @ 250mm będzie miało znów inną głębię ostrości.
Nie chcę Cie szokować ale również ten sam obiektyw 40-150 f2.8 ma inną głębię ostrości na ogniskowej 40 a inną na 150.
Widzisz Fret - ile nowych wiadomości... Może się rozwiniesz.
Temat podnoszenia lustra pominę wymownym milczeniem - bo oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy wierzą w magię i czarodziejski ruch lustra, którego nic nie zasila. Nie wszyscy muszą wykazywać się inteligencją a wiele osób wierzy w perpetum mobile lub napinanie lustra w aparacie, które nie wymaga żadnego zasilania. Dobre duszki, czary, siła z nikąd...
Broń Boże napinanie sprężyny dźwignią siłą mięśni czy prądem z baterii.
Kontakt z fizyką mogłeś mieć dawno - a to też dla niektórych trudny przedmiot - co widać po tego typu wypowiedziach.
Przepraszam, że się tak rozpisałem w odpowiedzi na twoje wypociny.
Najchętniej zacytowałbym Wujka Staszka Mistrza Ciętej Riposty zwłaszcza, że akurat Ty nie jesteś żadnym partnerem do dyskusji co łatwo wywnioskować z braku jakichkolwiek argumentów tylko pisania kompletnych idiotyzmów jak ten powyżej. Jednak nie przystoi mi stosować takiego słownictwa publicznie - liczę na to, że sam pojmiesz aluzję.
Generalnie dobra rada - pomyśl zanim coś napiszesz - a jak Ci to nie wychodzi zawsze możesz poprosić kogoś o pomoc..
Nie wiem. Dziecko, kot, pies - ktokolwiek bardziej wyedukowany...
Przeczytaj sobie dowcip o Wujku Staszku - powoli, kilka razy i wyciągnij wniosek co najchętniej bym napisał w tym poście aby zakończyć zbędne przepychanki z moim ulubionym klubowiczem...
-
Te misiepysie spokoj mi tu.
Bo chce sie jednak czegos dowiedziec o tym szkle, a nie czytac pitupitu o niczym.
Wiec uprzejmie prosze, aby dyskusja toczyla sie w temacie przewodnim, a panienki (bez urazy dla plci pieknej) jak maja cos do siebie to szusowac mnie na PW!!!!!!!
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Te misiepysie spokoj mi tu.
Bo chce sie jednak czegos dowiedziec o tym szkle, a nie czytac pitupitu o niczym.
Wiec uprzejmie prosze, aby dyskusja toczyla sie w temacie przewodnim, a panienki (bez urazy dla plci pieknej) jak maja cos do siebie to szusowac mnie na PW!!!!!!!
pozdro
Na pewno już wiemy, że nieprawdą jest iż "Nowy Olek ma mniejszą GO niż pozostałe szkła 4/3 ze światłem 2,8"
Słowem analizując wypowiedź znawcy przyjąć możemy, że ma taką głębię jak M.Zuiko Digital 17mm f2.8
Wiemy również, że w lustrzankach lustro napina się magicznie bez żadnego zasilania.
Liczę jeszcze na jakieś mądrości od Freta - może czymś błyśnie. Na PW szkoda energii - niech się chłop uczy o głębi ostrości z Forum a nie prywatnych korepetycji.
Resztę o szkle może niech napisze Janusz - zapewne będzie to równie błyskotliwe jak twierdzenie, że Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej.
-
Strzelales do jakiegos pierza z tego?
Jak AF?
pozdro
-
@dobas
Nie karm trola (fret)
i nie przejmuj się - jest wielu którzy mało tutaj piszą, ale wiele czytają.
Dzięki, że tutaj jesteś!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jest taka dobra zasada,żle się czujesz, piłeś, ćpałeś, nie pisz...
Za to nie zapomnij zacytować samego siebie....
---------- Post dodany o 19:52 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Strzelales do jakiegos pierza z tego?
Jak AF?
pozdro
Też jestem ciekaw jak sie jego AF sprawuje?