-
Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Fajne przypuszczenia: "pewnie mają w Polsce więcej niż jest potrzebne".
Dobre sobie...
Teraz już wiadomo, dlaczego nie możemy się doczekać w OJ :( To przez to, że jest ich za dużo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Teraz już wiadomo, dlaczego nie możemy się doczekać w OJ :( To przez to, że jest ich za dużo :)
Jak można zobaczyć cennik w OJ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Jak można zobaczyć cennik w OJ?
tu jest cenniko
http://www.partner.olympus.pl/img/Ol...IEN%202013.xls
-
Dzięki,
ale ja tu nie widzę żadnego bonusa, cenny jak w sklepach, a niektóre wyższe.
-
No to już wiadomo gdzie są nasze zamówione szkiełka ;)
-
To znaczy że co? wysłali od nas bo im brakło? A my w grudniu .... 2014?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
To znaczy że co? wysłali od nas bo im brakło? A my w grudniu .... 2014?
Od czasu mojego ostatniego postu pojawiły się przynajmniej dwa wpisy, w których jest napisane to, czego ja nie chciałem napisać wprost a co jest odpowiedzią na twoje pytanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Od czasu mojego ostatniego postu pojawiły się przynajmniej dwa wpisy, w których jest napisane to, czego ja nie chciałem napisać wprost a co jest odpowiedzią na twoje pytanie.
Zagadkami gadasz, prawie jak Pytia...
-
Amazon duży odbiorca, to i lepiej traktowany. Jak zabrakło szkieł to obcięli mniejszym odbiorcom i wysłali tam. :cry:
-
No cóż mogę napisać... @#%#$^$^*&$^@%@#%^@#$^@#$@!$!@$ :!:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
No cóż mogę napisać... @#%#$^$^*&$^@%@#%^@#$^@#$@!$!@$ :!:
Dołącz klucz do rozszyfrowania tej części za wielokropkiem, też chciałbym się pośmiać. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Dołącz klucz do rozszyfrowania tej części za wielokropkiem, też chciałbym się pośmiać. :grin:
Jaki klucz :roll: weź słownik łaciny kuchennej i moment odczytasz :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Amazon duży odbiorca, to i lepiej traktowany. Jak zabrakło szkieł to obcięli mniejszym odbiorcom i wysłali tam. :cry:
Chyba niekoniecznie, bo z tego co się zorientowałem to nasi na bieżąco zamawiają i ściągają z Niemiec [pewnie jest jakieś centrum dystrybucyjne Olympusa na Europę].
A to, żę Amazon wysyła z Polski to inna sprawa -może już ruszyło z kolei centum logistyczne Amazona we Wrocławiu
http://www.mmwroclaw.pl/460822/2013/...ategory=biznes
-
Centrum jest w Hamburgu, stąd ściąganie z Niemiec...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jaki klucz :roll: weź słownik łaciny kuchennej i moment odczytasz :D
Zgodnie z radą poszedłem do kuchni i wszystko stało się jasne. :mrgreen:
-
Z tego co slyszalem to sa dwa glowne pierwsze punkty.Jeden pod Berlinem drugi w Angli,mowia o nim nowe miasto w srodku, skad wszedzie jedna droga.
Z nich sie rozbija cala dystrybucja na reszte.I czy wszyscy sa kupcami w tych dwoch punktach to nie wiem.Wielu kupuje juz po podbitce i dalej podbija.
-
1 załącznik(ów)
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak sprawuje się ten obiektyw pod słońce. Co ciekawe widziałem w EVF flary ale na żadnym zdjęciu ich nie ma :-?
E-M5 + MZD 12-40 f/8 1/1600s
Załącznik 106186
-
To i ja pokatuję pod tym kątem. jak jutro będzie widać słonko.
Bo takie pierwsze wrażenia mam żeby unikać agresywnych zdjęć pod słońce ale może się przedwcześnie zląkłem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak sprawuje się ten obiektyw pod słońce. Co ciekawe widziałem w EVF flary ale na żadnym zdjęciu ich nie ma :-?
E-M5 + MZD 12-40 f/8 1/1600s
A to??Załącznik 106187Tu w tych zaznaczeniach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A to??...Tu w tych zaznaczeniach?
Mirku, oczywiście są, ślepy jestem. Na wizjerze te flary płoną a tu są tylko małe jak dla mnie odbarwienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mirku, oczywiście są, ślepy jestem. Na wizjerze te flary płoną a tu są tylko małe jak dla mnie odbarwienia.
Podgląd w wizjerze jest zazwyczaj na innej przysłonie niż zdjęcie. Inna sprawa, że matryca w okienku nie jest idealna. Łatwiej o przepały i niedoświetlenia.
Potem na zdjęciu wychodzi lepiej.
Jak optyczni przetestują na dziadku E-PL1 to zobaczysz dopiero jakie flary mogą strzelić :-).
-
-
najpiękniejsze podsumowanie"
"Widać więc, że oba obiektywy (Panasonic 12-35/2,8 i Olympus 12-40/2,8 dop. mój) mają sporo do zaoferowania i o wyborze jednego z nich mogą decydować drobne niuanse. Taka sytuacja cieszy. Lepiej mieć wybór między dwoma dobrymi obiektywami niż między dwoma słabymi. "
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
najpiękniejsze podsumowanie"
"Widać więc, że oba obiektywy (Panasonic 12-35/2,8 i Olympus 12-40/2,8 dop. mój) mają sporo do zaoferowania i o wyborze jednego z nich mogą decydować drobne niuanse. Taka sytuacja cieszy. Lepiej mieć wybór między dwoma dobrymi obiektywami niż między dwoma słabymi. "
Ja ponieważ już wybrałem będę używał argumentu, że Oly ma szerszy zakres ogniskowych :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
To i ja pokatuję pod tym kątem. jak jutro będzie widać słonko.
Bo takie pierwsze wrażenia mam żeby unikać agresywnych zdjęć pod słońce ale może się przedwcześnie zląkłem :)
chyba nie przedwcześnie - pamiętając o powyższych postach zrobiłem kilka pierwszych fotek pod słońce i z ukosa i są wszelkie możliwe odbicia, duszki i Bóg wie co. Obiektyw był bez osłony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
chyba nie przedwcześnie - pamiętając o powyższych postach zrobiłem kilka pierwszych fotek pod słońce i z ukosa i są wszelkie możliwe odbicia, duszki i Bóg wie co. Obiektyw był bez osłony.
z osłoną też czasem nie daje rady. To jedyny minus tego szkła Tak jest mistrzowskie, ale rozbestwiony na stałkach jestem troszkę :)
Optyczne w zaletach napisało :
rozsądna praca pod ostre światło.
poużywam i cosik napiszę
-
Widzę, że na optycznych dyżurne trolle działają. Panowie (część z was to czyta), nie róbcie wiochy olkowi zaklinając rzeczywistość.
Co do flar, ciekawe o ile jest lepiej od 12-60. Kurczątko, gdyby to nowe miało dłużej, to bym schrupał od razu. Nawet mogłoby mieć mniej szeroko. A tak to mi jednak brakowałoby trochę...
Takie 15-80 wezmę w przedpłacie :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Widzę, że na optycznych dyżurne trolle działają. Panowie (część z was to czyta), nie róbcie wiochy olkowi zaklinając rzeczywistość.
Co do flar, ciekawe o ile jest lepiej od 12-60. Kurczątko, gdyby to nowe miało dłużej, to bym schrupał od razu. Nawet mogłoby mieć mniej szeroko. A tak to mi jednak brakowałoby trochę...
Takie 15-80 wezmę w przedpłacie :)
Próbowałem dzisiaj robić te same kadry MZD 12-40 i ZD 12-60. Oba obiektywy łapią flary ale każdy inaczej i przy różnych kadrach. Test nie był super precyzyjny bo nie miałem statywu ale osobiście na razie nie widzę sensu by dźwigać ZD 12-60 ze względu na pracę pod słońce.
E-M5 + ZD 12-60
Załącznik 106525
-
2 załącznik(ów)
Pan Milicjant i jego wspaniała maszyna
Załącznik 106556
-
1 załącznik(ów)
Niestety potwierdzam, że obiektyw łatwo łapie flary. Szczególnie na wyższych przesłonach. Poza tym obiektyw świetny. Na 12 mm nie ma straty jakości w rogach, jak to było w 12-50, ostrość marzenie, bokeh też.
Załącznik 106681
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Niestety potwierdzam, że obiektyw łatwo łapie flary.
Ciekaw jestem, czy winna nie jest pora roku jaką teraz mamy. Przy takim świetle jakie mamy w grudniu w słoneczną pogodę raczej większość obiektywów łapie więcej flar :)
-
luc4s - aż by się chciało ustawić obok dokładnie takie samo ujęcie z Panasonica 12-35/2,8 i np. z jakiejś Canonowej e-Lki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
via
Ciekaw jestem, czy winna nie jest pora roku jaką teraz mamy. Przy takim świetle jakie mamy w grudniu w słoneczną pogodę raczej większość obiektywów łapie więcej flar :)
Przy zupełnie innym świetle w Azji też ma taką zdolność więc to cecha raczej obiektywu a nie pory roku w Polsce :)
Jak dla mnie jest to jedyne zastrzezenie do tego obiektywu. Reszta bez zarzutu
-
Ja póki co też grzechów nie znajduję... No może zbyt głośno pracuje silniczek i słychać go na filmikach...
Porównania nie zrobię, gdyż nie dysponuję Panasem. Ciekaw jestem, czy jakiś dobry filtr UV by nie pomógł.
-
z tego co pamiętam to Vindex miał 12-35 i był z Krakowa, ale on jakoś ostatnio się chyba nie udziela na Forum
-
Myślę, że tu nie ma co porównywać, albo to się akceptuje, albo nie. Pozostałe zalety tego obiektywu są raczej bezdyskusyjne. Dla mnie Panas jest za krótki na uniwersalny zoom no i za drogi (biorę pod uwagę naszą zakonową cenę).
-
1 załącznik(ów)
Bokeh na 12 mm f.2.8
Załącznik 106690
-
bokeh fajny ale wolę zobaczyć go na np portrecie i najlepiej jak w tle jest druga osoba.
wówczas ta różnica się zatraca albo uwydatnia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
bokeh fajny ale wolę zobaczyć go na np portrecie i najlepiej jak w tle jest druga osoba.
wówczas ta różnica się zatraca albo uwydatnia.
Niestety takich fotek nie dam rady zrobić z braku modelek sztuk dwie pod ręką :)