-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Zwróć tylko uwagę, że na filmie testowany jest obiektyw ZD 9-18, który w cytowanej przeze mnie tabelce w pozycji "Quick AF operation" ma wpisane OK. Ciekaw jestem co z obiektywami co mają wpisane NG w tym miejscu.
W przypadku E-P5, w podobny jak na filmie sposób, gada ZD14-54 wer. I, ZD7-14 i ZD35-100 czy Sigma 30mm1.4, które w tabelce Panasonic figurują jako NG.
Dopisane
Znalazłem na YT test 40-150mm3.5-4.0, NG w tabelce, myślę, że jego działanie nie odbiega wiele od działania na korpusie Olka, więc wygląda na to, że korpusy Panasa w bardzo zbliżony sposób, do PENów, obsługują szkła ZD.
może jutro wezmę ze sobą ZD 50, też ma NG, i w FJ potestuję, jak mi miła Pani pozwoli :)
z drugiej strony na poczatku przyszłego roku ma być podobno "biedne" OMD ? tylko czy bedzie z obsługą szkieł 4/3, oto jest pytanie ?
mam ndzieję, że wstawią matrycę z EM1
jak nie to pozostaje tylko EM1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
może jutro wezmę ze sobą ZD 50, też ma NG, i w FJ potestuję, jak mi miła Pani pozwoli :)
z drugiej strony na poczatku przyszłego roku ma być podobno "biedne" OMD ? tylko czy bedzie z obsługą szkieł 4/3, oto jest pytanie ?
mam ndzieję, że wstawią matrycę z EM1
jak nie to pozostaje tylko EM1
Myślę, że sensory dla AF po fazie w PENach czy innych low cost puszkach nie zaszkodziły by Olympusowi, po prostu szkła ZD są jednak duże i kłopotliwe w użyciu. Jeśli ktoś je ma to powinien cieszyć się że mógłby je używać, jednak jak ktoś startuje w m43, to i tak będzie kupował obiektywy m43, tym bardziej, że szkła w m43 są w miarę kompletne.
-
mam pytanie do posiadaczy GX7.
czy jest (wyczytałem, że tak) i czy sprawnie działa funkcja [AF czujnika oczu]?
w OLY chyba nazywa się to [Face & Eye Priority].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
mam pytanie do posiadaczy GX7.
czy jest (wyczytałem, że tak) i czy sprawnie działa funkcja [AF czujnika oczu]?
w OLY chyba nazywa się to [Face & Eye Priority].
Post #64, 07:30
-
hmm obejrzałem ponownie ale (jeżeli dobrze zrozumiałem) w okolicach 7ej minuty jest oczywiście o mozliwościach ustawienia ostrości ale nie ma nic o priorytecie oka.
chyba, że coś źle rozumiem i nie dostrzegam istotnrj dla mnie informacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
hmm obejrzałem ponownie ale (jeżeli dobrze zrozumiałem) w okolicach 7ej minuty jest oczywiście o mozliwościach ustawienia ostrości ale nie ma nic o priorytecie oka.
chyba, że coś źle rozumiem i nie dostrzegam istotnrj dla mnie informacji?
Bo w GX7 nie ma priorytetu oka - jest tylko wykrywanie twarzy. Natomiast jest opcja, która uruchamia AF kiedy zbliży się oko do wizjera, ale to zdecydowanie inna funkcja niż priorytet oka w Olympusie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Bo w GX7 nie ma priorytetu oka - jest tylko wykrywanie twarzy. Natomiast jest opcja, która uruchamia AF kiedy zbliży się oko do wizjera, ale to zdecydowanie inna funkcja niż priorytet oka w Olympusie.
Dodam, że używam funkcji "priorytet oka" w Olympusie i sobie bardzo chwalę, naprawdę doskonała funkcja przy portretowaniu. Moja żona czasami nosi okulary, a ostrość zawsze jest ustawiona na oku ... jak stwierdziłem, że to norma to byłem w szoku.
-
dzięki Tymczasowy_.
o takie informacje mi chodziło ;)
nie mogę dać repa.. muszę rozdać!
dzięki Anmael.
nie rozumiałem za dobrze opisu w instrukcji. teraz jest dla mnie jasne :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Myślę, że sensory dla AF po fazie w PENach czy innych low cost puszkach nie zaszkodziły by Olympusowi, po prostu szkła ZD są jednak duże i kłopotliwe w użyciu. Jeśli ktoś je ma to powinien cieszyć się że mógłby je używać, jednak jak ktoś startuje w m43, to i tak będzie kupował obiektywy m43, tym bardziej, że szkła w m43 są w miarę kompletne.
Czujniki te zdaje się przyspieszą wszystko (wiadomy jest kierunek od razu i mniej lub bardziej dokładnie ile), szczególnie C-AF czy śledzenie.
-
Są (w końcu) porządne zamienniki do Lumixów - Hahnel zrobił zamiennik BLG10E :)
Na Amazonie po ~150zł (wysyłka gratis): http://www.amazon.co.uk/gp/product/B...tag=obiekty-21
Mój przyszedł dzisiaj, działa prawidłowo (ma chip), podaje stan naładowania.
-
Wyczytałem cos takiego w necie na temat GX7: Smartfon lub tablet może też pełnić funkcję pilota, dodatkowo zwiększając swobodę twórczą fotografa.Coś komuś o tym wiadomo jak to sparować i czy da smartfon może być jako pilot do np pstrykania fotek (sterowanie aparatem)
-
Smartfon na Androidzie (nie wiem jak z iOS ale WP8 nie ma) - może być też tablet itd. Masz podgląd LiveView z pełnym sterowaniem - są lekkie opóźnienia, obsługa przysłony itd jest powolna, ale daje radę :)
Link do Google Play: https://play.google.com/store/apps/d...imageapp&hl=pl
Wg Optycznych jest też iOS: http://www.optyczne.pl/5850-nowo%C5%...Image_App.html
-
Mam taką aplikację do EM1- świetna sprawa.
Taki zaawansowany bezprzewodowy wężyk spustowy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Tyle, że zużywa więcej prądu niż wężyk :wink: Ale z wężykiem, stojąc przed aparatem nijak nie widać jak jest skadrowane :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Wykorzystałem link iOS, pierwsze domowe próby wypadły pozytywnie, dzięki za linki
---------- Post dodany o 20:19 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
Znalazłem coś takiego: http://www.m43.eu/filmy/panasonic-gx...struktazowych/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Wężyk nie umożliwia zmiany przysłony albo ustawienia AF na konkretny punkt. To jednak coś znacząco więcej.
-
Odkąd pobawiłem się bezprzewodowym sterowaniem przez Wi-Fi w E-M1, nie chcę już nawet patrzeć na tradycyjny wężyk spustowy.
-
Sterowanie działa bez problemu, ale nie mogę się połączyć z komputerem aby przesłać zdjęcia po wi-fi. Czy komuś to się udało? Jaki numer użytkownika i hasło trzeba wpisać, po tym jak już połączę się z moja siecią wi-fi? Wypisuje swoje dane z konta użytkownika, ale aparat cały czas wyświetla mi info że wprowadzam błędne dane...
-
Też bym chciał wiedzieć jak się za to zabrać :):)
-
Witam.Mam pytanko do użytkowników GX7,czy aparat pracujący w trybie M ma dostępną funkcję auto iso?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luzaczek82
Witam.Mam pytanko do użytkowników GX7,czy aparat pracujący w trybie M ma dostępną funkcję auto iso?
Nie ma.
-
-
witam
jak to jest w końcu ze stabilizacją w body ?
jest aż tak źle jak piszą na optycznych, czy przesadzają ?
decyzja już prawie zapadła z mojej strony - GX7 wygrała z EM1 ze względu na wielkość
mam teraz 620 i EM1 nie jest dla mnie przeskokiem, jeżeli chodzi o wielkość
czytam testy i opinie na temat GX7 i jestem coraz głupszy :)
z dużego systemu zostawiam sobie tylko ZD 9-18, tutaj nie jest wymagany szybki AF więc dam radę
[CIACH] kwestia stabilizacji jest dla mnie dosyć istotna
pozdrawiam
-
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie
czy GX7 steruje bezprzewodowo lampami błyskowymi O ?
pozdrawiam
-
Dzisiaj w domu z ciekawości sprawdze jak to jest z tą stabilizacją, mam go od nie dawna i nie wszystko tak do końca ogarnięte aczkolwiek jestem z tego
aparatu zadowolony. Napewno można sterować z telefonu po sciągnięciu odpowiedniego programiku (u mnie działa sterowanie), natomiast sterowanie lampą domniemywam, że raczej nie możliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie
czy GX7 steruje bezprzewodowo lampami błyskowymi O ?
pozdrawiam
Sterowanie bezprzewodowe lampą działa u mnie bez problemów z FL-600R.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
millicano
Sterowanie bezprzewodowe lampą działa u mnie bez problemów z FL-600R.
Pozdrawiam.
dzieki wielkie
mam metz 58Af1 to tez powinno
dzisiaj testowałem GX7 z ZD14-54 ver1, jak dla mnie nie jest źle , ostrzenie chwilkę trwa/ułamek sek , u mnie było 100 % w pkt, oświetlenie żarowe ( sklep)
na 100 % z szybkimi ujęciami moze być zonk w momencie podpiecia szkieł 4/3
ten test zadecydował o zamówieniu aparatu :)
teraz zbieram na mZD12-40, albo jak sie uda na panasa 12-35 :)
jak będę miał body zrobię test z ZD9-18, ZD50 i ZD70-300
jeszcze jedno pytanie - czy wejście na mikrofon zewnętrzny to "zwykły" mini jack, czy jakiś patent panasa ?
pozdrawiam
-
GX7 nie ma wejścia na mikrofon zewnętrzny. To co jest pod klapką to wejście na zdalne sterowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
millicano
GX7 nie ma wejścia na mikrofon zewnętrzny. To co jest pod klapką to wejście na zdalne sterowanie.
ok
w takim razie czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do niego , coś w stlu olkowego RM ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
ok
w takim razie czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do niego , coś w stlu olkowego RM ?
Przez WiFi, wystarczy telefon z Androidem lub iOS.
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 105913Załącznik 105914
Dwie fotki z GX7 1. = 1/13 sek, 2. = 1/15 sek, zrobione tak na biegu
bez zadnej ingerencji, ja jestem zadowolony, kazdy ma własne zdanie
i sam podejmuje decyzje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZYSKI
i sam podejmuje decyzje
Na pierwszym wyszła dziwna fioletowa flara. Mógłbyś to zdiagnozować?
-
Nic innego jak refleksy, odbicia od przeciwnej ściany, małe pomieszczenie (przedpokój), mam następną podobną fotę z tym, że lekko doświetlona lampką biurową, jest OK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZYSKI
Załącznik 105913Załącznik 105914
i sam podejmuje decyzje
jakim szkłem robione ?
---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Przez WiFi, wystarczy telefon z Androidem lub iOS.
no tak , oczywiste :)
w jakim ja świecie żyję ? :)
-
Szkło kitowe 14-42, też sie wachałem co kupić i postawłem właśnie na GX7, jestem zadowolony, jeszcze nie do końca rozpracowany :):)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZYSKI
Dwie fotki z GX7 1. = 1/13 sek, 2. = 1/15 sek, zrobione tak na biegu ...
Przy jakiej ogniskowej obiektywu?
-
Klikne jak bede w chacie :) teraz ciężko opracuje :):)
Pozdrawiam
-
1. ISO 200, f 4.4, ogniskowa 20. ........2. ISO 3200 f 4.4, ogniskowa 20
-
witam
dzisiaj odebrałem swojego GX7 :)
bateria troszkę naładowana, zrobiłem test z ZD9-18 ( porównanie do E-620) jest minimalnie wolniej, jednak jest lepiej niż oczekiwałem, szkło do "widoczków" więc demonem szybkości nie musi być
ZD50 - tutaj raczej klapa, "jeździ" przez dłuższy czas jednak trafia z ostrością na 100 %
ZD70-300, oczekiwałem porażki, a tutaj miłe zaskoczenie, moim zdaniem szybciej łapie AF niż 620, z czego chyba jestem najbardziej zadowolony :)
kitowy Panas 14-42- mega malutki, troszkę jak zabawka :)
tyle na początek z mojej strony - bateria w ładowarce
pozdrawiam
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
ile czekałeś na przesyłkę ?
dzisiaj zamówiłem, ciekawe czy dostanę do świat ?
pozdrawiam
-
czy można w GX7 wyciągnąć korektę ekspozycji na któryś guzik ? ja niestety nie wiem jak :(