-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Jak na razie "obsłuży" tylko 20/1.7 i 60/2.8, ewentualnie Samyanga 7,5 jak gdzieś wyrwę używany. Przynajmniej do wiosny. Miałem G3 przez chwilę - obrazek wystarczający ale EVF jak dla mnie marny, poza tym guzikologia uboga do granic. Za to ma fajny "ficzer" o którym czytałem kiedyś że jest beee, a tu proszę - testy należy jednak brać z rezerwą. Otóż zawsze pokazuje dobrze naświetlony podgląd i "pełny" histogram, za to dodatkowo wyświetla w którą stronę i o ile jest on przesunięty w prześwietlenie/niedoświetlenie. Chyba Panasy tak mają, mnie się to bardziej podoba niż ciemnienie/rozjaśnienie obrazu w podglądzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Jak na razie "obsłuży" tylko 20/1.7 i 60/2.8, ewentualnie Samyanga 7,5 jak gdzieś wyrwę używany. Przynajmniej do wiosny. Miałem G3 przez chwilę - obrazek wystarczający ale EVF jak dla mnie marny, poza tym guzikologia uboga do granic. Za to ma fajny "ficzer" o którym czytałem kiedyś że jest beee, a tu proszę - testy należy jednak brać z rezerwą. Otóż zawsze pokazuje dobrze naświetlony podgląd i "pełny" histogram, za to dodatkowo wyświetla w którą stronę i o ile jest on przesunięty w prześwietlenie/niedoświetlenie. Chyba Panasy tak mają, mnie się to bardziej podoba niż ciemnienie/rozjaśnienie obrazu w podglądzie.
Też ze względu na guzikologię wybrałem GX1 - inna sprawa, że też zawsze mnie się podobał.
Ja zauważyłem coś jeszcze dotyczącego pomiaru światła w Panasie - te aparaty dobrze naświetlają kadry i pomagają uniknąć przepałów. Nie wiem jak to tłumaczyć ale LX5 ładnie na tych samych nastawieniach w tym samym czasie ładnie naświetlał kadr a Canon s90 łapał przepał za przepałem. GX1 też w słoneczny dzień mało przepala - w innym aparacie zwykle daję ex -1 i dopiero na kompie podciągam.
Wracając do GX7 - fajny aparacik, szkoda tylko, że chyba dalej nie odsługuje lamp bezprzewodowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Wracając do GX7 - fajny aparacik, szkoda tylko, że chyba dalej nie odsługuje lamp bezprzewodowo.
Zawsze mi się wydawało, że ten temat dotyczy plotek o nowym korpusie Oly nie Panasa, ale ostatnio się to wszystko wymieszało jakoś.
Tak czy siak: obsługuje.
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post974661
---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post był o 12:55 ----------
Nowe E-M7 - według 43R - jest następcą E-5. Będzie można podłączyć do niego szkła małe jak i duże.
Źródło 43R twierdzi, że hybrydowy bagnet to nie jest zwykły/normalny adapter do jakich nas przyzwyczajono.
OMD "pro" nie zastępuje E-M5, ten odejdzie na emeryturę w 2014r.
-
O ile pojawienie E-P5 przyjąłem ze znużeniem to zapowiedź E-M7 burzy mi krew w żyłach ;-)
Zaczynam mieć nadzieję, że uda mi się z sensownie działającym AF podpiąć duże szkła.
Zakładam, że aparat będzie dostępny na wiosnę albo na jesieni 2014. Cena może być zaporowa :-?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Zakładam, że aparat będzie dostępny na wiosnę albo na jesieni 2014. Cena może być zaporowa :-?
Optyka Oly sprawia, że można dużo przeboleć, sam jestem ciekawy np. pojedynku nowego, małego f/2.8 mikrozuma z 12-60.
Jak ci nagle odżyje duża szklarnia to można jakoś strawić te dwa klocki EURO ;)
Żartuję, sam jestem ciekawy ceny w OJ i dostępności. Gdyby to zależało ode mnie dałbym Janko lub dobas na przestrzelanie przedpremierowe.
-
I przez Was na rumorsach siedzę i obiad przypalam....:roll:
Jak zrobią coś z tym, no, hybrydowym bagnetem to i kredyt w kasie zapomogowo- pożyczkowej się weźmie :twisted:
-
A ma być nowy olkowy mikrozoom f 2.8, czy masz na myśli Pasikoniki ?
Ja poproszę zoomy f4 i będę zadowolony.
Jeżeli E-7 ma być na jesień 2014, to chyba nie będę tak długo czekał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ja poproszę zoomy f4 i będę zadowolony.
Popieram.
Wziąłbym z pocałowaniem ręki :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ja zauważyłem coś jeszcze dotyczącego pomiaru światła w Panasie - te aparaty dobrze naświetlają kadry i pomagają uniknąć przepałów.
To musieli dużo zmienić od czasów GF2, w którym światłomierz był mniej przewidywalny, niż w lustrzance.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
GH3 już chyba obsługuje, więc może nowszy GX7 też?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
A ma być nowy olkowy mikrozoom f 2.8, czy masz na myśli Pasikoniki ?
Będzie OMD "pro" to i szkła będą musiały być pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jeżeli E-7 ma być na jesień 2014, to chyba nie będę tak długo czekał.
Nie wiem o czym piszesz, to premiera następcy E-M5 przewidziana jest na 2014, o E-7 nic mi nie wiadomo.
-
Nie chce mi się grzebać w rumorsach by sprawdzić kiedy pojawiły się pierwsze ploty o E-M5 ale po oficjalnej zapowiedzi w lutym 2012 w maju na zlocie Romek pojawił się z pierwszym zakupionym egzemplarzem. Więc chyba jest szansa na wiosnę 2014.
-
Czepiasz się, skoro ma łączyć duże i małe E,to umownie nazwałem go E-7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Będzie OMD "pro" to i szkła będą musiały być pro.
Jeśli będzie hybryda to właśnie nie będzie trzeba nowych szkieł. Dla tych co chcą pro będzie 14-54,12-60,50-200 .... A dla tych co chcą małe to jasne stałki i ciemne zoomy.
W moim odczuciu to i tak wszystko będzie spóźnione. Ci którzy chcieli wykorzystać topowe szkła do zastosowań profesjonalnych w większości już się poprzenosili do innych systemów. Teraz można co najwyżej walczyć o ich powrót (niektórzy mają sentyment). Amatorzy albo też się przenieśli gdzie indziej albo do mikro.
Są też tacy co wdepnęli w mikro przechodząc z innych systemów. Ile z takich osób zechce kupić duże szkła?
-
.... Jeśli w ogóle nowe obiektywy dużego E będą do kupienia...
Ta hybryda powinna wyjść najpóźniej rok temu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
.... Jeśli w ogóle nowe obiektywy dużego E będą do kupienia...
Ta hybryda powinna wyjść najpóźniej rok temu.
Chyba po to robią takie dziwadło, żeby wznowić produkcję starych. Nie trzeba nic zmieniać w konstrukcji. Tylko trochę mocy produkcyjnych na to przeznaczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Czepiasz się, skoro ma łączyć duże i małe E,to umownie nazwałem go E-7.
Nie czepiam się, na 43R był slajd-piramidka gdzie obok E-M5 było miejsce ztcp i na E-7 i na OMD "pro".
---------- Post dodany o 05:56 ---------- Poprzedni post był o 05:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Jeśli będzie hybryda to właśnie nie będzie trzeba nowych szkieł. Dla tych co chcą pro będzie 14-54,12-60,50-200 .... A dla tych co chcą małe to jasne stałki i ciemne zoomy.
Plotka mówi też o następcy E-M5 przewidzianym na 2014 rok, jak wygląda 14-35/2.0 na korpusie serii PL pokazywał Bodzip. Moim zdaniem muszą być bo klienci - jak romek - kupują od Panasa.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ile z takich osób zechce kupić duże szkła?
Mnie bardziej interesują szkła 1.8 i jaśniejsze niż zum 2.0 bez stabilizacji (traktuję swoje PM2 jako korpus bez stabilizacji). Poza tym ci, którzy potrzebują tych szkieł je po prostu kupią. Po OMD każdy wie, że sytuacja z 12 MPx kotletem raczej się nie powtórzy. Pozostaje solidny korpus, dobry jotpeg, etc., jedyną niewiadomą jest - jeśli ktoś potrzebuje - silnik wideo.
-
Obserwuję tendencję na forum USA wetpixel przechodzenia z dużych DSLR na OM-D i nie sądzę, że jeśli ktoś pozbywa D300 z obiektywami będzie marzył o podpinaniu ZD 4/3 do puszek m4/3. Ja chętnie kupię porządnego jasnego zooma m4/3, wolałbym nie targać ze sobą nawet ZD 12-60.
-
Dla mnie wątpliwym jest sens męczenia się z ZD 12-60mm w m43 ,jeśli w jego cenie jest 12-35mm. Do tego zacny mZD 45mm 1,8 i gra gitara.
Jeśli ktoś woli taniej to zestaw mZD 12-50 i Sigm 30mm, 60mm 2,8 wygląda dla mnie sensowniej i taniej niż noszenie tego klocka z PENem.
Rozumiem wydane $$ na ZD 14-35 2,0 i 35-100 2,0, bo są super, ale zamiast narzekać, może po prostu wymienić na 12-35mm i 35-100 2,8
Niestety cały czas nie ma godnego następcy ZD 50-200, no ale mam nadzieję, że niebawem pojawi się jakiś godny następca w m43
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Dla mnie wątpliwym jest sens męczenia się z ZD 12-60mm w m43 ,jeśli w jego cenie jest 12-35mm. Do tego zacny mZD 45mm 1,8 i gra gitara.
Jeśli ktoś woli taniej to zestaw mZD 12-50 i Sigm 30mm, 60mm 2,8 wygląda dla mnie sensowniej i taniej niż noszenie tego klocka z PENem.
Rozumiem wydane $$ na ZD 14-35 2,0 i 35-100 2,0, bo są super, ale zamiast narzekać, może po prostu wymienić na 12-35mm i 35-100 2,8
Niestety cały czas nie ma godnego następcy ZD 50-200, no ale mam nadzieję, że niebawem pojawi się jakiś godny następca w m43
12-60 to jest taki obiektyw, który można zabrać jako jedyny. Trochę szerokiego kąta, potem coś w okolicach 25-35 i szybkie zbliżenie 60. I to wszystko w dobrej jakości optycznej. Z kompletem 12-35-100 już się tak swobodnie nie foci. Jednak trzeba podmieniać.
Co do 14-35 2.0. Już widzę jak ludzie masowo kupują coś takiego pod olka za 9000zł jak mogą w zamian mieć np. sigmę 18-35 1.8 w cenie 3200zł. Wiem inny zakres. Chodzi mi jednak o pewne porównanie cen jasnych zoomów pod cropa. 12-60 za 4000zł? Większość wybierze nieuszczelnioną sigmę 17-70 albo 17-50 2.8 za mniej niż połowę tej ceny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Dla mnie wątpliwym jest sens męczenia się z ZD 12-60mm w m43 ,jeśli w jego cenie jest 12-35mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
12-60 to jest taki obiektyw, który można zabrać jako jedyny. Trochę szerokiego kąta, potem coś w okolicach 25-35 i szybkie zbliżenie 60. I to wszystko w dobrej jakości optycznej. Z kompletem 12-35-100 już się tak swobodnie nie foci. Jednak trzeba podmieniać.
Jak używałem 14-45 to wydawało mi się, że 12-60 to będzie idealny zakres, teraz używam 12-35 i w ogóle nie brakuje mi "dłuższych" ogniskowych. Większość zdjęć i tak robię na 15-20 mm(czyli 30-40 dla FF).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Dla mnie wątpliwym jest sens męczenia się z ZD 12-60mm w m43 ,jeśli w jego cenie jest 12-35mm.
Do czasu kiedy zechcesz swoje zdjęcia obrabiać oprogramowaniem, które nie chce widzieć korekcji dystorsji, etc. Wtedy na 12mm jest maria awaria, której... brak w dużym szkle. O reszcie zalet 12-60 prawił Janko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Jeśli ktoś woli taniej to
To kupuje PM1, 14-150 i polar :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Jeśli f/2.8 to z wielką chęcią chciałbym zobaczyć cenę.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
12-60 to jest taki obiektyw, który można zabrać jako jedyny.
Dokładnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Z kompletem 12-35-100 już się tak swobodnie nie foci. Jednak trzeba podmieniać.
Bardzo dokładnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To kupuje PM1, 14-150 i polar :)
I ma mikrobody z długą lufą, że nie idzie tego zawiesić na szyi wygodnie bo leci obiektywem w dół.
Coraz bardziej mnie przekonujecie do stałek takimi przykładami.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Z kompletem 12-35-100 już się tak swobodnie nie foci. Jednak trzeba podmieniać.
Wolę mieć kilka stałek lub 12-35 z 45mm w kieszeni kurtki niż tego klocka 12-60mm na stałe, ale co kto woli.
-
14-150 jest absolutnie kapitalnym szkłem podróżniczo - turystycznym. Idealny kompromis pomiędzy rozmiarami, zakresem i jakością.
Ze szkłami klasy 12-60 a zwłaszcza 50-200 to jest tak : wielkie, ciężkie, nieporęczne, ale jak podpinasz to micha się cieszy.
Nie pozbywam się bo jeść nie wołają. Choć używam rzadko - z E30 to spory klamot.
-
No i mamy pierwszą wzmiankę nt. mordercy 12-35X, w stylu Olka 14-35 ma zamiatać konkurencję pod dywan.
Tym razem niestety tylko od f/2.8. Oficjalnie, w połowie września.
ps. Ciekawy post w komentarzach: 12-40, 40-150 - oba f/2.8 i na zasmażkę 80-300/4, takiego bydlaka mi brakowało w lipcu by czytać nr rejestracyjne samolotów ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
No i mamy pierwszą wzmiankę nt. mordercy 12-35X, w stylu Olka 14-35 ma zamiatać konkurencję pod dywan.
Tym razem niestety tylko od f/2.8. Oficjalnie, w połowie września.
ps. Ciekawy post w komentarzach: 12-40, 40-150 - oba f/2.8 i na zasmażkę 80-300/4, takiego bydlaka mi brakowało w lipcu by czytać nr rejestracyjne samolotów ;)
Wiary już mi brak. 80-300/4 bym brał od razu.
-
14-60 albo 12-60 byłoby świetne. Nawet nie musi mieć stałego 2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
14-150 jest absolutnie kapitalnym szkłem podróżniczo - turystycznym. Idealny kompromis pomiędzy rozmiarami, zakresem i jakością.
Obiema rękami się podpisuje. Choć w sumie mogło by być krótsze a szersze.
-
W nowym korpusie Oly ma ponoć brakować aa filtra, chciałbym zobaczyć fotki zrobione Sigmą 60 z tego korpusu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W nowym korpusie Oly ma ponoć brakować aa filtra, chciałbym zobaczyć fotki zrobione Sigmą 60 z tego korpusu.
Chciałbym zobaczyć fotki z nowego korpusu + ZD 50 f/2 MACRO :twisted:
T.
-
Pojawiły się zdjęcia nowego korpusu:
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-e-m1-gets-leaked/
Wygląda całkiem poważnie. Raczej E-M1 będzie wyższym modelem od E-M5
Wysłane z Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Jeżeli to prawdziwe, nie fotomontaż to jest to korpus jakiego bym oczekiwał , i mam nadzieję, że ten grip chowa w środku batetię jak do E-5. Jedynym brakiem który mi doskwiera w E-M5 to iloć dostępnego "prądu" w pojedynczej baterii.
-
Łomatko, jaki brzydal. Wygląda jak oszpecony E-520.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
brydzki strasznie - raczej patrząc po dotychczasowych konstrukcjach - obstawiam, że to makieta jakiegoś domorosłego rzemieślnika, który przykleił grip od któregoś z E :) a kółko PASM wygląda jak z D7D
o masz nawet video jest a tam więcej niż jeden taki
Na filmie już lepiej sie prezentuje niż na zdjęciach jak sie rusza kamera to troche go " wyładnia "
http://www.engadget.com/video/5min/517895409/
Ale do wyglądu EM5 czy EP5 to mu daleko...
no nic poczekamy zobaczymy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jak dokręcisz pół gripa do EM5 to będzie mniej wiecej ta sama objętośc uchwytu. Wygląda podobnie do G1 tylko sprawia wrażenie odchudzonego trochę. Zastanawia mnie numeracja, może to któryś model testowy sprzed E-M5?
Na tych zdjęciach wygląda jakby uchwyt był jednak dokręcony jak w EM5 - czarny pasek pod aparatem , nieobecny na zdjęciach z dużym gripem... Lepszej baterii zatem nie będzie. Jest za to wygodny uchwyt pionowy.
-
fajnie jakby miał odchylany ekran w ten sam sposób co E5 i E30
-
Na filmiku wygląda lepiej. Przypomina kanciaste Minolty z lat 80-tych.
-
hmm...
Pozyjemy zobaczymy, czas by juz wymienic epl3 na cos nowszego :)
pozdro
-
W filmiku nie ma nic o wideo - sorry Oly, ale nie uczysz się na własnych błędach, ktoś w komentarzach na 43R napisał 60p więc to wciąż ta sama stara wideo kupa tylko teraz ze slomo opcją - SZKODA!
-
Customów na kółku nadal brak. Zamiast pokrętła iso jest ''niezwykle przydany'' wybór seria/pojedyncze. Stawiam, że tuzina innych braków, o które prosimy od lat, także.
Cóż, aparat AD 2013, funkcjonalność AD 1983...
-
zaczęło się marudzenie...