-
Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
co do B&W to helmuth ma racje, zamiast kontrastu wiecej filtrow kolorowych, fajne efekty moze dac tez balans bieli i tint a kontrast to na krzywych, a po zatym to co ja sie bede wymadrzal skoro sam wiem nie wiele:)
Fltrów kolorowych niekiedy używam, wb też reguluję, nie mam natomiast zbyt wielkiego doświadczenia z pracą na krzywych, ale w końcu nie święci garnki lepią. Używam czy używałam kilku różnych technik konwersji do bw, a i tak efekt ostateczny oceniam zwykle na oko ;).
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
-
Świetne wariacje odbiciowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Świetne wariacje odbiciowe.
Dziękuję :)
W związku z zaproszeniem w wątku o starym Gdańsku na spacer fotograficzny, na zachętę pocztówka z najbardziej opstrykanego miejsca, jakie można znaleźć:
-
2 załącznik(ów)
A może tak ?
Załącznik 79845Załącznik 79844
Nie gniewasz się ? :oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie gniewam się ;). Żywsza i jaśniejsza wersja dobrze się prezentuje. Ja postanowiłam mimo wszystko zachować ten klimat listopadowego wstającego poranka, ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
Czyli mozna i nie musze uwazac??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Załącznik 79852Załącznik 79853Załącznik 79855Załącznik 79856
Nie moglem sie zdecydowac czy za drugim razem bylo lepiej czy moze po lyku kawy za ostatnim:mrgreen:Cztery razy do wyboru:-P
-
O!A już myślałem ,że muszę ponownie monitor kalibrować.
Mirek!Jesteś nieoceniony:wink:
Przepraszm1Niedoceniony:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czyli mozna i nie musze uwazac??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie moglem sie zdecydowac czy za drugim razem bylo lepiej czy moze po lyku kawy za ostatnim:mrgreen:Cztery razy do wyboru:-P
Jak najbardziej doceniam chęć pomocy :). A teraz - może to ja muszę monitor kalibrować? - w pierwszych dwóch opcjach wydaje mi się o włos za dużo czerwieni; drugie dwie zdecydowanie chłodniejsze, są bardziej spektakularnie "pocztówkowe", ale zmieniły atmosferę wczesnego rana na jasny dzień ;).
Wiem, wiem, ja pamiętam specyficzne światło tej godziny, Wy oglądacie produkt finalny saute :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamss68
O!A już myślałem ,że muszę ponownie monitor kalibrować.
Mirek!Jesteś nieoceniony:wink:
Przepraszm1Niedoceniony:-P
Oceniony, doceniony, czeka na przecenę i wyprzedaż. :-D
-
Fju, fju...jest w czym wybierać. Trudno się zdecydować ale pocztówka zachęcająca :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Fju, fju...jest w czym wybierać. Trudno się zdecydować ale pocztówka zachęcająca :)
Jednak może spróbuj wybrać najlepszą wersję pocztówki, bo ja nie potrafię :wink::mrgreen:
-
Trudny wybór ale jeśli ma być to pocztówka to "trójka" Mirka. W tej wersji białe to białe :grin:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Trudny wybór ale jeśli ma być to pocztówka to "trójka" Mirka. W tej wersji białe to białe :grin:.
No tak, mogłam się domyslać, że oberwę za białe... to znaczy, za niebiałe :cry:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
...ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
a to ja tez znalazlem jedna tylko trche stara i zniszczona:)
Załącznik 79982
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
a to ja tez znalazlem jedna tylko trche stara i zniszczona:)
pozdrawiam
Można uwierzyć, że wyszperane w kufrze po dziadkach ;) To też pomysł! Pozdrawiam :)
-
Dziś mnie wzięło na wspominki - pstryczki letnie, bo jak patrzę za okno, to nic, tylko czekać... Więc trochę koloru się przyda :).
Lila, nie róż:
Wieczorny dzwon-ek:
A kuku:
Tylko nie bijcie zbyt dotkliwie :mrgreen:
-
Mimo wszystko zima ładna. Chyba odzwyczailiśmy się od śniegu i mrozu...
A kuku jest bardzo "akukowe". Z uśmiechem :grin:
-
co do trzech ostatnich to jak dla mnie nie bardzo trafione
1 z trzech kadr mi nie leży
2 ostrość poszła nie tam gdzie trzeba
a 3 najlepsza ze wszystkich ale ja robali nie lubię
niemniej jednak kuku wygrywa :)
-
Jakoś nie mam czasu na spokojne popracowanie z niebem 70ABC, więc tymczasem coś z moich "formalnych" zabaw :)
71. Esy-floresy:
72. Schodowiec zwyczajny:
73. Kwiatek-niekwiatek:
Bo lubię bzdet-detale ;).
-
Ten zawór mi się widzi. Proste, ładne. I pierwsze, choć dół troszkę mi się nie widzi. Tak sam górny element. Ale jak wiesz każdy patrzy inaczej :D
Dzięki za ładną wstawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ten zawór mi się widzi. Proste, ładne. I pierwsze, choć dół troszkę mi się nie widzi. Tak sam górny element. Ale jak wiesz każdy patrzy inaczej :D
Dzięki za ładną wstawkę.
Poszukam, bo mam i pojedyncze [to o pierwszym]. W ogóle sporo takich głupstewek mam. Dziękuję za zajrzenie :)
-
Jeśli chodzi o ostatnią wrzutkę makro to nie podchodzi mi ona zupełnie. 1 - mało ciekawy kadr, nic specjalnego i interesującego w nim nie ma, 2 jak u przedmówcy ostrość poszła nie tam gdzie trzeba - moim zdaniem pręciki powinny być wyostrzone, 3- trochę nijakie, bo ani owada nie widać dokładnie, ani ten kwiatek nie jest ostry. Tytuł do 3 adekwatny ale raczej patrzę na zdjęcia, a nie na tytuł. To tak moim zdaniem. Z kolejnej wrzutki podoba mi się natomiast bardzo zdjęcie 71. Najgorsze 73, bo po prostu jak dla mnie mało ciekawe, mimo kolejny raz w miarę pasującego tytułu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Jeśli chodzi o ostatnią wrzutkę makro to nie podchodzi mi ona zupełnie. 1 - mało ciekawy kadr, nic specjalnego i interesującego w nim nie ma, 2 jak u przedmówcy ostrość poszła nie tam gdzie trzeba - moim zdaniem pręciki powinny być wyostrzone, 3- trochę nijakie, bo ani owada nie widać dokładnie, ani ten kwiatek nie jest ostry. Tytuł do 3 adekwatny ale raczej patrzę na zdjęcia, a nie na tytuł. To tak moim zdaniem. Z kolejnej wrzutki podoba mi się natomiast bardzo zdjęcie 71. Najgorsze 73, bo po prostu jak dla mnie mało ciekawe, mimo kolejny raz w miarę pasującego tytułu.
Dziękuję za obszerną opinię :)
I teraz mój drobny komentarz: nie uprawiam fotografii makro, więc te pstryczki można co najwyżej przypasować do ogólnie pojętej fotografii przyrodniczej. Raczej okazjonalnej, bo to nie moja faworytna działka ;) A podobać się naturalnie nie muszą. Co oglądacz, to gust.
Natomiast w kwestii fotografowania detali, zauważyłam już, że całkowicie rozchodzimy się w upodobaniach i spojrzeniu, ale i to nam wolno :lol:.
-
Co masz na myśli z tymi detalami? Rozwiń.
-
Esy -floresy zasługują na plusa ; )
-
Z ostatniej wrzutki najciekawsze dla mnie 72, 71 też niczegowate. Najsłabsze 73 - tytuł też do mnie nie przemawia(zawór potrafi być piękny sam w sobie - po co go porównywać do kwiatka).
-
71 bardzo mi się podoba - fajnie wyglądałoby takie duże na ścianę .
-
Dla mnie z ostatnich dwóch wrzutek najbardziej interesujące 71 i 72.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Co masz na myśli z tymi detalami? Rozwiń.
Nic szczególnego - po prostu zauważyłam, także w galerii, że Twoje i moje upodobania fotograficzne, a co za tym idzie, także komentarze i oceny znacznie się różnią. Zwracamy uwagę na zupełnie inne rzeczy i inne też lubimy.
Fajnie, że wpadliście popatrzeć na głupotki moje, cieszę się, że niektóre przynajmniej trochę sie podobają ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Nic szczególnego - po prostu zauważyłam, także w galerii, że Twoje i moje upodobania fotograficzne, a co za tym idzie, także komentarze i oceny znacznie się różnią. Zwracamy uwagę na zupełnie inne rzeczy i inne też lubimy.
Fajnie, że wpadliście popatrzeć na głupotki moje, cieszę się, że niektóre przynajmniej trochę sie podobają ;).
Bardzo dyplomatycznie ujęte :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Bardzo dyplomatycznie ujęte :-P
Skoro zostałam wywołana do odpowiedzi....:mrgreen:
---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
Obiecałam @bodzipowi, więc obietnicę realizuję :):
74. Es-flores pojedynczy czyli ławeczki w lunaparku:
Może być? :)
-
Przez szybę, woda ??
ładne, jest na czym oko zawiesić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Moze,ale obroc o 90° zgodnie z zegarkiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Moze,ale obroc o 90° zgodnie z zegarkiem
Mówisz, masz :mrgreen::
74A
@bodzip: to fragment śluzy w Przegalinie, przy wyjątkowo spokojnej wodzie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
74. Es-flores pojedynczy czyli ławeczki w lunaparku:
Ciekawie zinterpretowane, pozazdrościć wyobraźni. Mnie się tak podoba.
-
Ooo tak, Mirek załapał, a przyznaję ze wstydem :oops: ....
Podoba się :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ciekawie zinterpretowane, pozazdrościć wyobraźni. Mnie się tak podoba.
Już pewnie się powtarzam, ale interesują mnie w fotografii między innymi "czyste" formy i wtedy lubię sobie pokombinować, poobracać, zgodnie ze skojarzeniami wizualnymi. Nie zawsze musi to być dosłowność. Rozumiem jednak, że nie każdemu może to odpowiadać ;).
---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post był o 21:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ooo tak, Mirek załapał, a przyznaję ze wstydem :oops: ....
Podoba się :D
Nie ma się czego wstydzić, wręcz przeciwnie - fajnie jest czasem "widzieć inaczej" :).
Pozdrawiam, Goście :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Już pewnie się powtarzam, ale interesują mnie w fotografii między innymi "czyste" formy i wtedy lubię sobie pokombinować, poobracać, zgodnie ze skojarzeniami wizualnymi. Nie zawsze musi to być dosłowność. Rozumiem jednak, że nie każdemu może to odpowiadać ;).
Napisałaś pod moim cytatem. Żeby była jasność mi pierwsza wersja (74) bardziej się podoba. Lubię takie abstrakcyjne spojrzenia. Nawet jak trzeba obrócić zdjęcie.
74A jako forma też nie jest złe ale już takie bardziej "zwyczajne".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Napisałaś pod moim cytatem. Żeby była jasność mi pierwsza wersja (74) bardziej się podoba. Lubię takie abstrakcyjne spojrzenia. Nawet jak trzeba obrócić zdjęcie.
74A jako forma też nie jest złe ale już takie bardziej "zwyczajne".
No, bo to dla Ciebie była odpowiedź :). Z tego wniosek, że lubimy podobne :)
-
Pewnie zbyt się zasugerowałem ostatnim zdaniem:)