-
Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dowcip nie może być za długi. Tyle wystarczy :D
+1
niestety na więcej E-system nie pozwala ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
+1
niestety na więcej E-system nie pozwala ;-)
Załatwiłem to za Ciebie, krzywdy nie będzie. Ten długi dowcip się zmaterializuje może jeszcze w 2013r. O ile nie będzie zapowiadanego końca świata.
-
Jestem sceptyczny, ale lubię się mylić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Załatwiłem to za Ciebie, krzywdy nie będzie. Ten długi dowcip się zmaterializuje może jeszcze w 2013r. O ile nie będzie zapowiadanego końca świata.
drogi Apz,
brzmisz bardzo enigmatycznie...
z jednej strony czuje jakbyś pożyczył od Mirka jego słynna czarodziejską kulę...
z drugiej strony, brzmisz jak literat tworzący w czasach zaborów, dzieła ku pokrzepieniu serc ;-)
PS.
no to nie pozostaje nic innego niż czekać na:
a. warunkowe przełożenie planowanego końca świata
b. wysyp używanych D700 od amatorów ze znikomym przebiegiem i po okazyjnej cenie
c. wspaniałomyślność Nikona który dorobi jakiś szczelny błotniczek aby matryca zostawała czysta niczym dziewica
PSS.
żeby post był na temat trzeba by coś na temat D600 skrobnąć...
a że weny mi już nie staje bom zmęczony wielce dyskusyją zawiła... rzec pragnę iż postęp w dziedzinie matryc iście zadziwia...
a D600 zacny to rycerz... który w boju fotograficznym... *
*chyba pora iść spać ;-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Test jak test, fajny, bo nie ma ani słowa o kurzu na matrycy. Na zdjęciach przykładowych śladów kurzu też nie widać - czyżby po cichu Nikon uporał się z problemem? A może ten problem wystepuje tylko w części aparatów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Test jak test, fajny, bo nie ma ani słowa o kurzu na matrycy. Na zdjęciach przykładowych śladów kurzu też nie widać - czyżby po cichu Nikon uporał się z problemem? A może ten problem wystepuje tylko w części aparatów?
I nie peka mu obudowa od ekranu :p
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
I nie peka mu obudowa od ekranu :p
pozdro
nyny złośliwcze :) tak sobie głośno myślę, że jakby spróbować odchylić ekranik w D600 to pękniecia by były większe niż ten zupełnie nieistotny drobiazdżek w OMD
-
Mam ten aparat i jestem zadowolony. Po pierwszej 500-ce mocne dmuchanko i matryca jak z fabryki :-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Mam ten aparat i jestem zadowolony. Po pierwszej 500-ce mocne dmuchanko i matryca jak z fabryki :-).
czyli u Ciebie problem nie powraca? na tym filmie co tu był zamieszczany nawet przy tysiącznej klatce "kurzyło"
na marginesie - w porównywarkach cen D600 wyświetla się już z 6-tką z przodu :)
-
Jeszcze nie wiem czy powraca. Chyba wróci ale nie jest to jakaś wielka wada jak narazie.
Wysłane z telefonu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
czyli u Ciebie problem nie powraca? na tym filmie co tu był zamieszczany nawet przy tysiącznej klatce "kurzyło"
na marginesie - w porównywarkach cen D600 wyświetla się już z 6-tką z przodu :)
Jak osiemsetka jest z 8 z przodu to logiczne, że sześćsetka jest z 6 z przodu :-)
Ci co chcieli się wyzbyć D700 na rzecz innych modeli to raczej mają już po promocji. W związku z wysypem FF pod N zyskają sprzedający szkła :-) Te nowe jak i używane :-)
Czyli biznes się kręci...
-
Witam !
Co do tytulu watku zastanawiam sie dlaczego mowa o tanim FF jak ceny body D600 wypadaja w okolicach 7000 zl czyli
tyle co cena Canona 5D Mark II ?
Dlaczego nie zrobia prostej funkcjonalnie i taniej puszki FF bez wodotryskow za mniej niz 3000 zl ?
Nie wierze w to, ze matrcyca FF az tak przedraza cenowo aparat.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Co do tytulu watku zastanawiam sie dlaczego mowa o tanim FF jak ceny body D600 wypadaja w okolicach 7000 zl czyli
Dlaczego nie zrobia prostej funkcjonalnie i taniej puszki FF bez wodotryskow za mniej niz 3000 zl ?
Nie wierze w to, ze matrcyca FF az tak przedraza cenowo aparat.
Pozdrawiam
No proste wszak. Bo taka puszka konkurowałaby z puszkami APS-C. Nie sra się (za przeproszeniem) do własnego gniazda ;-)
Dwa, że byłby pewien dysonans. Tania puszka, a szkła do niej już nie takie tanie. Choć ten argument może nietrafiony, nie chce mi się sparwdzać cen szkieł średniej półki pod FF. Jeśli w ogóle są takie.
A wracając do tematu D600 i FF w ogóle. Wie ktoś jak wygląda kwestia podpinania pod takiego D600 szkieł manualnych z innych systemów? Mam pare "słoików" z OM-systemu. De facto są to szkla na FF więc nie powinno być z nimi problemu przy podpięciu do D600 przez jakąś przejściówkę (ostrzenie na nieskończoność itp itd).
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Pomyślmy... Bo tytuł to prowokacja? Przynajmniej był nią w oryginale, ale komuś się nie podobał i został zmieniony.
---------- Post dodany o 13:20 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Bo za 3.000 zł mają entry level APS-C, a nie będą ich przecież sprzedawać za 500 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Bo za 3.000 zł mają entry level APS-C, a nie będą ich przecież sprzedawać za 500 zł.
Ano właśnie, nie wycenią FF taniej niż semi-profi APS-C.
W końcu FF to brzmi dumnie :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Jak osiemsetka jest z 8 z przodu to logiczne, że sześćsetka jest z 6 z przodu :-)
Ci co chcieli się wyzbyć D700 na rzecz innych modeli to raczej mają już po promocji. W związku z wysypem FF pod N zyskają sprzedający szkła :-) Te nowe jak i używane :-)
Czyli biznes się kręci...
Głównie rynku wtórnego, bo 5000zł za zajechane d700 jest chorą ceną, jak nowe i nowsze body jest tylko o 1xxx droższe.
Miło czytać, że cena d800 spadła do 8xxx, niektórzy co planowali wcześniej d600 pewnie je wybiorą jak tak dalej pójdzie.
Nikon się zdziwił - myślał, że ludzie rzucą się na d600 jak szczerbaty na suchary, jak to było przy d700, a tu body się kurzą na półkach.
Szkoda, że Canon 6D wygląda tak ubogo na papierze względem d600, miejmy nadzieję, że w praktyce zamiesza także.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
...a tu body się kurzą na półkach.
Kurzą się, ale na matrycach, a nie na półkach :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A wracając do tematu D600 i FF w ogóle. Wie ktoś jak wygląda kwestia podpinania pod takiego D600 szkieł manualnych z innych systemów? Mam pare "słoików" z OM-systemu. De facto są to szkla na FF więc nie powinno być z nimi problemu przy podpięciu do D600 przez jakąś przejściówkę (ostrzenie na nieskończoność itp itd).
T.
Jak podepniesz OM do Nikona przez prostą przejściówkę bez soczewki to nie będzie ostrzenia na nieskończoność ze względu na mniejszy dystans od matrycy wymagany przez OM. Przejściówka musiałaby mieć ujemną długość. Do Canona natomiast się da co znam z autopsji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Nikon się zdziwił - myślał, że ludzie rzucą się na d600 jak szczerbaty na suchary, jak to było przy d700, a tu body się kurzą na półkach.
Szkoda, że Canon 6D wygląda tak ubogo na papierze względem d600, miejmy nadzieję, że w praktyce zamiesza także.
No to masz chyba jakies bledne dane, akurat nowe puszki to sie nikonowi sprzedaja bardzo zacnie.
pozdro
---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Jak podepniesz OM do Nikona przez prostą przejściówkę bez soczewki to nie będzie ostrzenia na nieskończoność ze względu na mniejszy dystans od matrycy wymagany przez OM. Przejściówka musiałaby mieć ujemną długość. Do Canona natomiast się da co znam z autopsji.
Ale przeciez sa dostepne przejsciowki bez i z soczewka, te ostatnie bez problemow ostrza na nieskonczonosc.
Osobiscie mam obie i obu z powodzeniem uzywam :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
No to masz chyba jakies bledne dane, akurat nowe puszki to sie nikonowi sprzedaja bardzo zacnie.
A może tak zamiast uprawiać piaskownicowe dyskusje któryś z Waz zacytuje jakieś źródło z wynikami sprzedaży?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
A może tak zamiast uprawiać piaskownicowe dyskusje któryś z Waz zacytuje jakieś źródło z wynikami sprzedaży?
Niestety nie nagrywam moich dyskusji z osoba odpowiadajaca za sprzedaz nikona w polsce.
I nawet nie zamierzam tego robic.
Ale jak spedza Tobie to mocno sen z powiek, zapraszam na:
http://www.nikon.pl/pl_PL/news_room/...JESTEMRoadshow
Tam sie mozesz u zrodla dopytac :)
p.s. O dobrej sprzedazy D800 i D4 swiadczyc moze fakt, iz byly prowadzone swego rodzaju zapisy, gdyz nieosiagalny byl w sprzedazy z powodu duzego popytu :)
pozdro
-
Gdybym był odpowiedzialny za sprzedaż Nikona, na pewno bym się nie przyznał, że mi nie idzie, tylko przedstawiał wyniki sprzedaży w jak najlepszym świetle.
A D600 na pewno sprzedaje się dobrze, w końcu to Nikon. Ale gdyby to był Canon, to sprzedawałby się jeszcze lepiej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Gdybym był odpowiedzialny za sprzedaż Nikona, na pewno bym się nie przyznał, że mi nie idzie, tylko przedstawiał wyniki sprzedaży w jak najlepszym świetle.
Akurat nie mam podstaw aby temu panu nie wierzyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A D600 na pewno sprzedaje się dobrze, w końcu to Nikon. Ale gdyby to był Canon, to sprzedawałby się jeszcze lepiej ;)
Zapewne :p
pozdro
-
Znaczy się rozsiewasz plotki o wynikach sprzedaży. Nie jest to wiarygodne zródło, rozmowa z jakimś panem. Nyny, daj znać jak będą na to jakieś papiery.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Znaczy się rozsiewasz plotki o wynikach sprzedaży. Nie jest to wiarygodne zródło, rozmowa z jakimś panem. Nyny, daj znać jak będą na to jakieś papiery.
Inny klasyk mawia "mówi się w Warszawie" albo "na mieście", inny "wiadomo, ale nie powiem" o producencie pewnej matrycy N.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Możliwe. Ciemny lud wszystko kupi, wierząc w dawną już markę. Poza tym nie wiem po co liczba mnoga, ja o sprzedaży d4 i d800 nie pisałem.
Ja mam swoje źródło z forum N, gdzie wątek "telenowelę" o d600 czytam z niedowierzaniem jak komedię i science fiction
i gdzie co chwila można przeczytać, że albo ktoś bagatelizuje problem, lub nie akceptuje takiego stanu rzeczy i nie kupi.
Mało precyzyjne, bo pokazuje jedynie reakcje użytkowników Nikona z forum, ale dobrze ten "przedświąteczny szał zakupowy" obrazujące...
Co więcej dziwne, że tak "bardzo zacnie sprzedającemu się" produktowi jak d600 cena poleciała na pysk od premiery (link),
a 1 sklep bony na 600zł rozdaje by się go jakoś pozbyć przed świętami - zwykle w grudniu ceny rosną nowości, ale co ja tam się znam..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie deprecjonowalbym tego Pana tak mocno jak to robisz, bo na to nie zasluguje.
Skoro lubisz podkladki to prosze bardzo:
Raz (ranking subiektywny)
http://www.fotomaniak.pl/61603/ranki...zanek-2012-11/
Dwa (sprawozdanie finansowe za pierwszy kwartal 2012)
http://www.nikon.com/about/ir/ir_lib...13_1qf_c_e.pdf
Trzy (popularna wyszukiwarka cenowa, sortowanie po popularnosci)
http://www.ceneo.pl/Lustrzanki_cyfrowe?tag=mapa
Cztery (jak cie tak mocno interesuja sprawozdania, tylko trzeba sobie 8pln zaplacic)
http://www.monitorb.pl/nikon-polska-...173495,pl.html
Dziekuje i pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Jeden od razu zauważy że to klasyka marketingu szeptanego a drugi wierzy i powtarza, życie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ja mam swoje źródło z forum N, gdzie wątek "telenowelę" o d600 czytam z niedowierzaniem jak komedię i science fiction
i gdzie co chwila można przeczytać, że albo ktoś bagatelizuje problem, lub nie akceptuje takiego stanu rzeczy i nie kupi.
Mało precyzyjne, bo pokazuje jedynie reakcje użytkowników Nikona z forum, ale dobrze ten "przedświąteczny szał zakupowy" obrazujące...
Wyobraz sobie, ze tez czytam tamto forum:)
I z samego przytoczonego przez Ciebie watku, widac ze jednak ktos ten aparat kupuje (jak sadze nie sa to dwie-trzy osoby)
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Co więcej dziwne, że tak "bardzo zacnie sprzedającemu się" produktowi jak d600 cena poleciała na pysk od premiery (
link),
a 1 sklep bony na 600zł rozdaje by się go jakoś pozbyć przed świętami - zwykle w grudniu ceny rosną nowości, ale co ja tam się znam..
Takie to dziwne?
Chyba wszystko leci po jakims czasie na ryj, to akurat zadne nowum...
Pewnie przeoczyles ostatni cennik Olka, i rowniez akcje OMD z obiektywem za zlotowe.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wyobraz sobie, ze tez czytam tamto forum:)
I z samego przytoczonego przez Ciebie watku, widac ze jednak ktos ten aparat kupuje (jak sadze nie sa to dwie-trzy osoby)
ktoś. Tak nazywasz zacną sprzedaż. Ja nazywam porażką wizerunkową wiodącej z C w PL firmy. No trudno, możemy się różnić.
Rynek za jakiś czas pokaże sam. Daj znać ile na wiosennym zlocie N doliczysz się d600 jeśli bywasz na takowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Takie to dziwne?
Chyba wszystko leci po jakims czasie na ryj, to akurat zadne nowum...
Pewnie przeoczyles ostatni cennik Olka, i rowniez akcje OMD z obiektywem za zlotowe.
OM-D pojawił się w marcu, d600 we wrześniu. OM-D pewnie będzie miał następce niebawem stąd promocja jak to w zwyczaju Olka,
OM-D już się dobrze nasprzedawał, bo miał o pół roku więcej czasu (szkoda że nie widziałeś ile ich było na zlocie) i czas na następce.
ilu użytkowników na forum N ma d600? Będzie chociaż 20? Mniej niż ilość uż. OM-D tutaj - w wielokroć mniej popularnym w PL systemie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie deprecjonowalbym tego Pana tak mocno jak to robisz, bo na to nie zasluguje.
Skoro lubisz podkladki to prosze bardzo:
1 link to zwykły ranking, który nic nie ma ze sprzedażą. W 2 nie ma nawet słowa d600, a 3 dotyczy wyników popularności wyszukiwania, a nie zakupów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
OM-D pojawił się w marcu, d600 we wrześniu. OM-D pewnie będzie miał następce niebawem stąd promocja jak to w zwyczaju Olka,
OM-D już się dobrze nasprzedawał, bo miał o pół roku więcej czasu (szkoda że nie widziałeś ile ich było na zlocie) i czas na następce.
ilu użytkowników na forum N ma d600? Będzie chociaż 20? Mniej niż ilość uż. OM-D tutaj - w wielokroć mniej popularnym w PL systemie.
To akurat może być inna nieco kwestia. Taka, że w Olkowym systemie OM-D jest pierwszym w miare dorónującym aktualnemu pozimowi konkurencji aparatem. Więc logiczne, że na niego wiele osób wymieniło swoje ZAWSZE gorsze puszki.
W systemie N i C nie było takiej dysproporcji i zanim sie pojawi więcej D600 czasu trochę upłynie.
T.
-
Thomasso - słuszne spostrzeżenie, ale ja odejdę od dywagacji na temat co się lepiej sprzedaje
---
D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru. Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru. Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona??
Problem występuje np. przy 85/1.2, ale z np. 50/1.8 tego nie zauważyłem (a przywiązuję do tego uwagę).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?
Spotkałem się z tym kilka razy. Znaczy kilka razy było to wyraźnie widoczne. A tego, że zjawisko to występuje zawsze, ale nie zawsze przesunięcie jest wyraźne, to jestem niemal pewien. Poza tym szkła, które dają najmniejszą GO, nie są szczególnie ostre na pełnej dziurze poza centrum kadru, więc najczęściej trudno stwierdzić, czy to płaszczyzna ostrości się przesunęła, czy to szkło tak rysuje.
Nie robiłbym jednak z tego problemu. Jeśli płytka GO jest kluczowa, to minimalna nieostrość będzie bez znaczenia. Po pierwsze dlatego, że im większa różnica między nieostrością w tle, a ostrością tego, co znajduje się w GO, tym większe wrażenie ostrości tego, co w GO, mimo że wcale nie jest to super ostre :) (mam nadzieję, że wiecie, o co chodzi). A po drugie: minimalna nieostrość i tak będzie w pełni zadowalającą ostrością, jeśli tylko oglądamy zdjęcie w każdym powiększeniu, byle tylko mniejszym niż 1:1 na ekranie monitora, czyli... zawsze, nie licząc sampli testowych :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
...Ja mam swoje źródło z forum N, gdzie wątek "telenowelę" o d600 czytam z niedowierzaniem jak komedię i science fiction
Mało precyzyjne, bo pokazuje jedynie reakcje użytkowników Nikona z forum, .
Tak precyzyjniej to na nikonie są 2 wątki o D600. Ten drugi byłem zmuszony założyć, bo ile można czytać o kurzu? Kilkadziesiąt stron o tym samym - może się znudzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru.
W FF to norma. Szeroko są w body DX.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?
To zalezy na ile opanowałeś tą technikę pracy. No ile wynosi GO i z jakiej odległości fotografujesz. Przy większych odległościach GO nie jest az tak mała żeby zmiana odległości spowodowana przekadrowaniem (ile to może być? 1 cm ?) coś znaczyła.
Niektóre obiektywy mają odgiętą płaszczyznę ostrości i te szkła mogą sprawić problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...Poza tym szkła, które dają najmniejszą GO, nie są szczególnie ostre na pełnej dziurze poza centrum kadru, więc najczęściej trudno stwierdzić, czy to płaszczyzna ostrości się przesunęła, czy to szkło tak rysuje.
Nie robiłbym jednak z tego problemu. Jeśli płytka GO jest kluczowa, to minimalna nieostrość będzie bez znaczenia. Po pierwsze dlatego, że im większa różnica między nieostrością w tle, a ostrością tego, co znajduje się w GO, tym większe wrażenie ostrości tego, co w GO, mimo że wcale nie jest to super ostre :) (mam nadzieję, że wiecie, o co chodzi).
No i tu się nie zgodzę. Nieostrość zniknie o ile się robi w rozmiarach internetowych, ale tu i tak nie chodzi o nieostrość, ale o to, że ostrość będzie gdzie indziej, będzie przesunięcie sfery ostrości do przodu lub do tyłu i to widać (w rozmiarach nieinternetowych).
-
https://forum.olympusclub.pl/images/...quote_icon.png Zamieszczone przez Jan_S https://forum.olympusclub.pl/images/...post-right.png
D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru.
W FF to norma. Szeroko są w body DX
No właśnie z tym bym się nie zgodził w D700 chyba czujniki są rozmieszczone znacznie szerzej.
-
OK, szerzej, ale też bez rewelacji. W każdym FX jest słabo, wg mnie to rzecz najbardziej do poprawienia jesli chodzi o kwestie użytkowe, a nie jakas liczba MPx itp.
W nikonie są tylko 2 rodzaje czujników w FX. Jeden - mniejszy w D600 a w pozostałych wszystkie są rozłożone tak samo (moduł 3500 w różnych wersjach) - D700, D800, D3, D3s, D3x, D4.
-
Ja to bym właśnie wolał, żeby mniej było tych punktów, ale żeby były szerzej rozstawione. Koniecznie krzyżowe w mocnych punktach kadru.
-
To tak jak ja. Niestety w dodatku teraz krzyżowe sa tylko w centrum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać.
Sposobem może być używanie AF-S. Ustawiasz ostrość na punkt, dopasowujesz kadr i naciskasz spust migawki. Nie zawsze trzeba używać AF-C. :)