-
Odp: Stare i nowe, nie tylko Olkowe :-)
Pierwsze zdjęcie to budowa estakady w centrum Bydgoszczy, tzw. trasa uniwersytecka. Zdjęcie zrobione przez szybę samochodu podczas oczekiwania na zmianę świateł. Było już zielone gdy nacisnąłem spust migawki, tylko dół zdjęcia jest przyciemniony:mrgreen:
Chwilę wcześniej na innym skrzyżowaniu widziałem fantastyczną scenkę. Do przejścia obsługiwanego przez Pana Stopka zbliża się mama z synkiem. Zatrzymuję się a mama z chłopcem w asyście Stopka przychodzą przez dwupasową jezdnię. Gdy byli już na chodniku przy prawym pasie, gdzie stałem, chłopak obrócił się i "przybił piątkę" z gościem który pomagał przechodzić mu przez zebrę. Niesamowita scenka, żałuję, że nie mam złącza SD w czaszce, było by super zdjęcie:wink:
-
-
Wg mnie kolorowe lepsze. Nieźle wypatrzony motyw :) Brawo :)
-
Wisła zamarzała tak piknie to musiało przyjść ocieplenie:twisted: Na szczęście udało mi się zrobić kilka fotek w zeszłym tygodniu.
1)
2)
3)
4)
5)
Zimno było jak ch...
-
Ładnie pokazana Wisła w zimowej scenerii.
-
Dobra, chłodna kolorystyka. Trudny wybór...
Chyba jednak 1 ze względu na kadr.
-
no tak, Nadwiślancy nie próżnują i dają czadu z fotami. Daje wam rzeka niezwykłe motywy i cieszy mnie to że je należycie wykorzystujecie. Zdjęcia bardo ładne, szczególnie 2 i 3 mi osobiście najbardziej podchodzą. Pozostałym niewiele brak do tych dwóch. Mam nadzieję że to nie koniec Wiślanych motywów.
pozdrawiam
-
K@cze łapy fajnie wyszły :D
-
No, k@cze mi również najbardziej się spodobały :D W piątek przed świętami byłam nad Wisłą i było jeszcze gładko. W drugi dzień świąt (środa) pojawiły się "plamy pleśni".
-
Fajna Wisła. U nas leje i ledwo do fabryki się chce wyjść :(
acha, cieszę się że mamy twarde dowody bytności Prezesa ;)
-
Cieszą mnie liczne poświąteczne odwiedziny:grin:
A swoją drogą, to człowiek myśli, że widzi ślady kaczek a to sam Prezes brzegiem Wisły chodził :wink: No, no...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Wisła zamarzała tak piknie to musiało przyjść ocieplenie:twisted: Na szczęście udało mi się zrobić kilka fotek w zeszłym tygodniu.
I całe szczęście, że się udało bo bardzo piknie tą Wisłę pokazałeś. Dla mnie najlepsza dwójka ale i pozostałe szliczniutkie :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Fajna Wisła. U nas leje i ledwo do fabryki się chce wyjść :(
Od wczoraj u mnie jest podobnie. Szkoda, poproszę jeszcze ze 2-3 tygodnie zimy. Nie zdążyłem wszystkich zimowych pomysłów na zdjęcia zrealizować.
-
Przecież ostatnio prawdziwa zima zaczyna się tak około lutego, spokojnieee... ;)
-
Na razie się wzięło, roztopiło i do Bałtyku przez Tczew spłynęło :mrgreen:
---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post był o 23:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
No, k@cze mi również najbardziej się spodobały :D W piątek przed świętami byłam nad Wisłą i było jeszcze gładko. W drugi dzień świąt (środa) pojawiły się "plamy pleśni".
U mnie te pływające zalążki lodowe były już w piątek, zdjęcia robiłem w sobotę. W środę to już była marna pozostałość po lodzie:cry:
-
Adamie - rzekę pokazałeś niesamowicie. :grin: Ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba.
-
Pięknie zamarzała, z te strusie łapki na piasku świetne.
-
to ostatnie (post #455) bardzo efekciarskie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
to ostatnie (post #455) bardzo efekciarskie
Efekciarskie? Znaczy się do d... ?:mrgreen:
-
nie, moja uwaga nie była oceną zdjęcia, ale pomysłu by zastosować na rzece technikę którą zazwyczaj stosuje się do fotografowania samochodów na ulicy czy pociągów na torach. Przynajmniej ja tak sobie to wyobrażam.
Sam jeszcze nie wiem czy mi się to zdjęcie podoba czy nie. Owszem, przy pierwszym spojrzeniu było zaskoczenie: "o żesz ty, to tak można?" ale drugi rzut oka, gdy zaskoczenie ustąpiło, sprowokowało pytanie "po co tak?"
Bo z jednej strony - ma się wrażenie że woda i kra spływają niezmiernie szybko, a zdrugiej że spływają niezmiernie spokojnie - rozmycia są długimi liniami prostymi. Więc coś mi nie współgra z moimi obserwacjami - wszak ruch wody nie jest ani taki szybki ani taki linearny.
Dlatego określiłem zdjęcie jako efekciarskie - pomysł zastosowania nietypowej dla sytuacji techniki... Ha gdyby to było u CzarMaXa to byłoby to zrozumiałe ale do Ciebie trochę nie pasuje...
Masz może zdjęcia na innych czasach?
-
Nie mam niestety pod ręką zdjęć na krótszych czasach. Akurat fotografowanie wody przy zastosowaniu długich czasów dla pokazania jej ruchu jest dosyć często stosowane. Tu akurat testowałem filtr ND400 :)
Mam jeszcze takie:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie mam niestety pod ręką zdjęć na krótszych czasach. Akurat fotografowanie wody przy zastosowaniu długich czasów dla pokazania jej ruchu jest dosyć często stosowane. Tu akurat testowałem filtr ND400 :)
Ależ tak, tylko że na poprzednim zdjęciu ruch wody chyba nie był najszczęśliwiej pokazany - długie i idealnie proste i równoległe linie. To ostatnie zdjęcie (post #461) dużo bardziej naturalne - widać że woda żyje
-
To ostatnie bardziej mi się podoba, tylko trochę kolorowe szumy się pokazały i przeszkadzają.
Z wcześniejszych 2) i 4).
Pozdr
-
Fajna seria, fajna Wisła:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Zimno było jak ch...
Świetna seria, obejrzałem z przyjemnością. Wisłą nieco niżej niż u mnie. Pod Warszawą też już tylko wspomnienie po śryżu. ale może jeszcze tej zimy jakiś wyż rosyjski się zaplącze na nasze tereny.
Ostatnie dwa też niezłe.
-
Wisła jak najbardziej się podoba :)
też mnie już kilka razy natchnęło żeby złapać za aparat i wybrać się na bulwary :)
zwłaszcza dzisiaj jak z pociągu widziałam piękny zachód słońca i samotny łabędź rozdzielający taflę wody :)
podoba się fota z wpisu #455
-
Wątek mchem zarasta, cała energia ostatnio szła w temat wiślany.
Dziękuje wszystkim za odwiedziny i zapraszam do oglądania wczorajszych mroźnych zdjęć.
Zwróćcie uwagę na plamy na słońcu, to nie są paprochy na matrycy. Słońce nam rdzewieje:wink:
A tak poważnie, to jest objaw wysokiej aktywności słońca, która będzie trwała przez cały 2013 rok.
-
3 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
Zdjęcia do d... nikt nie zagląda, nikt nic nie pisze. I tak dam kolejne :wink:
Załącznik 81258Załącznik 81259Załącznik 81260
-
fajnie słońce złapałeś, używasz jakiegoś filtra czy podczas obróbki tak się udało wyciągnąć...a może takie było i bez specjalnych zabiegów dało się słonko tak ładnie złapać.
Ostatnie z ostatniej wrzuty mniam... takie widoki lubię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Popatrz po forum - nawalanka w "analogu", nawalanka w "czy może się nie podobać...". Nawet wątki sprzętowe zamarły , kto ma czas na foty...
-
Adam, mógłbyś strzelić focha tylko trzeba to jakoś mądrze rozegrać, uderzyć w odpowiednie struny. Jeszcze lepsza byłaby jakaś prowokacja. Mam nawet parę pomysłów ale to chyba na PW, aby nie psuć zabawy ;)
-
Dobrze, że się w nawalanki nie bawię :D
Adam - za Yamadą - ostatnie super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dobrze, że się w nawalanki nie bawię :D
Adam - za Yamadą - ostatnie super.
Powiedz lepiej, kiedy przyjedziesz po patyka, co go do Wisły wrzuciłeś i na drodze wojewódzkiej w Czarnowie osiadł ? (wątek wiślany, post 280)
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
fajnie słońce złapałeś, używasz jakiegoś filtra czy podczas obróbki tak się udało wyciągnąć...a może takie było i bez specjalnych zabiegów dało się słonko tak ładnie złapać.
Ostatnie z ostatniej wrzuty mniam... takie widoki lubię.
Słońce przefiltrowane jedynie przez mglistą atmosferę. W filterek słoneczny już się zaopatrzyłem ale do lufy dużego kalibru:wink: Czekam na pogodę, jak świeci słońce to niestety w robocie jestem a w weekendy szarość jedynie.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Nie będę strzelał fochów publicznie, wyrosłem z tego. Czasem wybucham gniewem ale wtedy z siłą huraganu, najczęściej dla rozładowania emocji popłakuję sobie cichutko w kąciku:mrgreen:
-
Ostatnie z ostatniej wrzuty rzeczywiście bardzo nastrojowe.
Co do focha - może jednaj byś się zdecydował - temperatura forum trochę by wzrosła? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Powiedz lepiej, kiedy przyjedziesz po patyka, co go do Wisły wrzuciłeś i na drodze wojewódzkiej w Czarnowie osiadł ? (wątek wiślany, post 280)
Słońce przefiltrowane jedynie przez mglistą atmosferę. W filterek słoneczny już się zaopatrzyłem ale do lufy dużego kalibru:wink: Czekam na pogodę, jak świeci słońce to niestety w robocie jestem a w weekendy szarość jedynie.
Nie będę strzelał fochów publicznie, wyrosłem z tego. Czasem wybucham gniewem ale wtedy z siłą huraganu, najczęściej dla rozładowania emocji popłakuję sobie cichutko w kąciku:mrgreen:
Filterek słoneczny - o jakim piszesz i do jakiego szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Filterek słoneczny - o jakim piszesz i do jakiego szkła?
Dokładnie taki:
http://www.astrokrak.pl/sloneczne/16...-sw-150mm.html
będę go zakładał do teleskopu systemu newtona o średnicy 150mm i ogniskowej 750mm.
Do prawdziwej fotografii słonecznej można stosować filtry szklane albo teleskopy słoneczne, które są jednocześnie filtrami ale to już kosmos finansowy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Zdjęcia do d... nikt nie zagląda, nikt nic nie pisze. I tak dam kolejne :wink:
Nie że zdjecia do ..... ,tylko komentowanie się ostatnio niebezpieczne robi... a zaglądać - zaglądam
Z ostatnich wrzutek:
1) czy nie kusiło żeby jakoś wykorzystać znak drogowy z pierwszego zdjęcia z postu #467?
2) plamy na słońcu to mnie zaskoczyły, ze dwa czy trzy lata temu, oglądałem słońce w obserwatorium na Lubomirze ale wtedy to niewiele jeszcze było widać
-
Ostatnie fajne - lubię takie ujęcia.
-
1 załącznik(ów)
Widziałem ooorła cień:wink:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1361133382
Załącznik 81585
A tak naprawdę to bielik zwyczajny z rodziny jastrzębiowatych. Chyba:roll: