Brzydkie te torby jakieś. Nie to co elegancki pokrowiec pod 4XX.
Wersja do druku
Brzydkie te torby jakieś. Nie to co elegancki pokrowiec pod 4XX.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31384713
chciałem poinformować , ze ten test jest zmanipulowany np : proszę wybrać na listwę foto przy czułości iso 1600 z 620 i 420 - po lewej stronie zdjęcia w połowie wysokości tła nad prawą ręką rycerza są charaktrystyczne skazy w szumie - przeskakując ze zdjęcia na zdjecie widać , że ewidentnie jest to to samo zdjęcie
Robienie też testu G1 jeśli nie potrafi (nie chcę) się wybrać właściwego sposobu pomiaru światła i pokazuję do porównań zdjęcia niedoświetlone
1 i 2/3EV jest nieporozumieniem (efektem takiego niedoswietlenia jest znaczny wzrost szumu i jego obrzydliwy wygląd )
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Na 100 i 200 również!!
może za duże słowo-nikogo nie oskarżam - zwłaszcza Jego ale test jest dziwny a fakt jest faktem - może ktoś subtelnie zwróciłby mu uwagę poza forum?
Ja tam nie jestem zarejestrowany.
uwaga zwrócona
Ok! dzięki
rozważałam zakup E 510 - E 520
no i chyba oba odpadną ;P
poczekam sobie na 620...
Tutaj jest do kupienia
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrow...,1,2,13,p.html
Pozdrawiam
Do kupienia w połowie kwietnia. :-)
Pozdrawiam
A no tak faktycznie. Nie doczytałem.
Przepraszam za błąd.
no to chyba se nie kupie xD...
dziwi mnie fakt ze nie ma zestawu E620 + 14-54.
:/
mnie tam dziwi, ze tajkie zywe zainteresowanie tym korpusem jest... w sumie oprocz miliarda wodotryskow, ktorych sie nie uzywa [przynajmniej ja nie uzywam :P] to taka hybryda 520tki i 420tki...
Ale nowosc to nowosc :)
Swoja droga - ciekawe jaka bedzie sprzedaz tego wynalazku, biorac pod uwage dosc wyskoka cene [wiem, ze ojro poszlo, ze hoho - ale to nie zmienia sytuacji].
Moja konkluzja - stanieja 5xx to ludzie sie na nie rzuca, tak jak bylo z 410 i 510 po wejsciu 420 i 520.
ps - sory za brak PL znakow, ale mam w robocie uposledzony system operacyjny :)
Ale mam w aparacikach jakies magiczne tryby do portretu/krajobrazu i innych sytuacji fotograficznych w ktorych aparat wybiera wszystkie parametry za mnie... no i ich nie uzywam. Jak chce obrobic w jakis dziwny sposob fote - to wrzucam do jakiegos ps-a i robie na co mam ochote ;) nie wiem po co to w aparacie... niedlugo beda aparaty z telefonem i gps-em pewnie... bo czemu nie?
W sumie ten gps nie taki glupi pomysl - ile to razy sie czlowiek gdzies gubil? :D
a 410tka to dla mnei najbardziej elegancki aparat wsrod cyfrowych lustrzanek. Troche ich sie w lapkach przewija i naprawde 410tka bije wszystkie na glowe. To oczywiscie moje subiektywne odczucie. No, jeszcze e300 byl fajniutki, taki cannonet cyfrowy troche :)
Za to lubie olki - sa takie w dotyku "tradycyjne".
Ja troche dziwne podejscie mam do aparatow... dla mnie szczytem elegancji i technologii jest canon ae-1 program z lat 70tych, wiec pewnie jestem troche zwichrowany. Ale tylko troche ;)
slowem: neich zyje :esystem: i puszcza jak najwiecej fajnych puszeczek i zatyczek do tych puszeczek, co by bylo w czym wybierac ;)
zaraz zaraz
Czy te motywy/filtry w E620 działają przed czy po zrobieniu zdjęcia, inaczej mówiąc czy z normalnego zdjęcia jestem w stanie zrobić bezpośrednio w aparacie stylizowane filtrami?
z mojego pkt widzenia byłoby to lepsze rozwiązanie, lub może wystarczyłoby zapisywanie dwóch wersji zdjęcia: normalnego i stylizowanego
Edit:
znalazłem w opisie filtrów artystycznych:
"Przy fotografowaniu z Live View stosowany efekt jest bezpośrednio widoczny na ekranie LCD. "
Jakby ktoś był zainteresowany kupnem 620ki.
Właśnie otrzymałem maila ze sklepu:
Witamy ze sklepu e-cyfrowe.pl
Informujemy, że produkt Olympus E-620 body właśnie pojawił się w sprzedaży.
Aktualna cena wynosi 2669.00zł.
W innych sklepach (np. w fotozakupach) też się dzisiaj objawił.
szczegółowy test z 31 marca http://www.biofos.com/esystem/e620_tst.html
Cytat:
CONCLUSION:
I genuinely believe this camera is a tipping point for Olympus. The E-620 will become a very popular DSLR. It offers almost the same compact body size as the very well received and best selling E-420 plus many of the technological benefits from the E-520 and E-30 at a mid-level price. Combined with the superb Zuiko Digital lens range the E-620 represents a real 'added value for money' camera.
I felt instantly comfortable with the E-620. Everything seems just about right - size, weight, feel and heft. It fits the hands well; the ergonomics come naturally and there's little I'd want to change.
Its multi-position LCD panel brings to life the real benefits of Live View making macro and low ground shots a breeze.
The new prism, screen and AF system is a great improvement and a welcome advance on the previous E-4XX & E-5XX series of machines. The prism is slightly enlarged and I dare bet this improvement is as far as the designers can go within the constraints of the overall camera size without requiring a re-design of the entire top-plate. Against this background they have done a great job and the new design should satisfy 99.8% of potential buyers. BUT, I'm a little disappointed - I thought the difference in the viewfinder would have been more dramatic. It is still not good enough to manually focus my OM primes; this remains the territory of the E-3 and E-1 to a lesser degree). BUT being completely fair to the company, there are not a great deal of potential users out there remotely interested in using legacy lenses on the new DSLR cameras.
The illuminated buttons are more than just a gimmick; they will be of use to many photographers who use their camera in dismal places like theatres and nightclubs.
The availability of Art Filters will appeal to some though I have my personal doubts whether they add anything to photography.
Lack of body weatherproofing (by this I mean dust and drip proofing) will be an issue to some potential users but, I suspect for the majority of buyers, this will not be a deal breaker.
My only major criticism is the placement of the delete button; when used in combination with the 4-way and OK buttons it makes quick deletion of files uncomfortable.
Would I buy one? Yes, without doubt.
Should you upgrade? Those liking the E-420 size will benefit from IS without gaining too much in the size/weight stakes and improve on the older finder/AF system. For those with E-510/20 it's a greater decision; you get a smaller camera with a much better viewfinder/screen/AF system. For those with E-500 I'd say the E-620 should be high on your shopping list.
To me the E-620 represents a watershed for four-thirds. This camera now defines what four-thirds can offer to the everyday photographer - excellent imaging with no compromises; sensible body and lens sizes; a great finder and improved AF system; quick and responsive processing; super ergonomics; huge feature set; IS for all lenses; fully useable Live View operation with poseable screen; lots of artsy opportunities. And all at a reasonable cost. Without doubt, Olympus has a winner on its hands.
a w skrócie i po naszemu? :mrgreen: bo za leniwy jestem na tłumaczenie i czytanie ;)
Działają przed zrobieniem zdjęcia ale tylko na JPGach - jak robisz RAW+JPG to RAWy masz nietknięte.
Nie jestem w stanie sprawdzić czy da się po zrobieniu zdjęcia zastosować filtr, bo nie mam aparatu przy sobie, ale jakieś możliwości postedycji są (piszę na podstawie E-30, bo powinno to działać w 620 podobnie): z pamięci moge powiedzieć, że możesz cropować, usuwać czerwone oczy, przekręcać do B&W lub sepii i nakładać kilka obrazków na siebie (wszystko oczywiście na JPGach). Więcej grzechów nie pamiętam... :D
W nowym DFV test E-620. Zasadniczo chwalą, podkreślają podświetlane przyciski (dla mnie genialny pomysł), dużą konfigurowalność (zbyt dużą jak na amatorski sprzęt), obracany wyświetlacz, dużą ilość przycisków na korpusie. Ganią tradycyjnie za zbyt wiele pikseli, które skutkują szumem.
Jako ciekawostkę podkreślają miejsce na ikonkę na wybieraku (czyżby na ikonkę kamery?).
Konkluzja jest taka, że Olympus ma najwięcej produkowanych aktualnie lustrzanek. Składnia jest taka, że ktoś może to odczytać jako "potentat na rynku" :)
(PS. Poza tym w tym numerze duuuuży tekst o lampach błyskowych oraz artykuł o plecakach typu sling)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z opisów wynika, że filtr ustawia się przed zrobieniem zdjęcia. Niestety. Efekt jest nieodwracalny.
Zastanawiam się nad kupnem tego modelu za jakiś czas. Ciekawi mnie tylko jedno - mam sporo szkieł po starym Zenicie. Czy można do tych aparatów (E-420, E-520 czy E-620) podłączyć takie stare szkła?
Nie interesowałem się wcześniej systemami Olympusa, więc nie bardzo wiem czy taka współpraca jest w ogóle możliwa.
Lustrzanka ta bardzo mnie zainteresowała, głównie ze względu na odchylany i obrotowy wyświetlacz, który ułatwiłby życie mojej dziewczynie.
Mam e-510 i hulam z pentaconem i takumarem pod m42. Polecam z pełnym przekonaniem przejściówkę z potwierdzeniem ostrości - jest dużo łatwiej i przyjemniej.
W cyfrowe.pl już jest.
Cena jak na razie widzę nie zachęca do zakupu. Ciekaw jestem ile będzie kosztować za pół roku. Wtedy pewnie będę chciał już coś kupić.
Z obserwacji pewnie w okolicach grudnia będzie to trochę ponad 2000zł.
Jak euro będzie po 8 złotych, to może nie być tak wesoło.
Pozdrawiam
Tja... właśnie wstrzymywane są wszelkie możliwe unijne konkursy, bo rząd kisi euro, żeby je sprzedać w odpowiednim momencie.
Sęk w tym, że unijna kasa jest przepompowywana przez budżet państwa. Nasz projekt na zakładanie mikroprzedsiębiorstw przeszedł przez konkurs w grudniu a do dziś województwo nie dało nam kasy, bo jej nie dostało z budżetu... (rząd albo zapłacił eurosami za coś innego, albo kisi czekając znów na wysoki kurs).
Może więc wejście do ERM uspokoi trochę sytuację. Czasy 3.5 za EUR raczej nie wrócą ale jakieś 4.0 - 4.2 to realna perspektywa.
Mam nadzieję że tak będzie, pod koniec zeszłego roku wszystko było tanie jak barszcz.
Sam miałem ochotę kupić Pentaxa k200D, wtedy za niecałe 1500, jakiś miesiąc temu kosztował już 1900, a teraz w ogóle już go w sprzedaży nie widzę.
Mam cichą nadzieję że podobnie będzie z tym modelem Olympusa (choć już bez takiego wzrostu).
E-450 będzie pewnie w cenie 1500, a E-620 ok 2000.
Nie jestem żadnym prorokiem, ale te ceny wydają się jak najbardziej realne.
Oby tylko faktycznie nic się nie popiep***ło.
Jak jest z podglądem głębi ostrości w E-620 przez LCD? W moim E-510 działa tylko w trybie manual i trzeba ostrzyć ręcznie, nie wiem czy to wada, czy też dotyczy to wszystkich modeli. Przez wizjer oczywiście auto.