.. dla tych którzy go potrzebują.
A ja jak, napisałem, nie ma i nie potrzebuję.
Wersja do druku
Do małych obiektywów taka cegła raczej nie jest potrzebna, a duże szkło dopiero w drodze. No i jeśli potwierdzi się cena w okolicy 10k $ to w sumie bez różnicy, czy to szkło będzie, czy nie, a korpus będzie musiał wtedy znacznie stanieć. W sumie ciekawe ruchy Olka.
A kto powiedział , że ten korpus jest dedykowany tylko do tego obiektywu ?? ... jest w drodze 12-200 za około 4k i to będzie dobry zestaw podróżny bez zbędnego balastu .
ten 12-200 jest zupełnie zbędny w systemie. Szczególnie w cenie wyższej niż 2 tys zł.
już 12-100/f4 za 4800 był trudny do łyknięcia, chociaż ja nie żałuję.
Bardzo przepraszam dotychczasowych użytkowników, ale mam wrażenie, że Olek postanowił przerobić m4/3 na system dla bogatych idiotów. Ten nowy kierunek nie wyróżnia się niczym, poza mocno zawyżonymi cenami. Jeśli to uratuje olkowy dział foto, to ok, może kiedyś będzie lepiej, ale mam watpliwości.
ceny sprzętu foto poszybowały w górę u wszystkich. Ale zdecydowanie, jakiekolwiek większe zakupy u Olka to jest teraz desperacja.
Podkreślę raz jeszcze, w nowej puszce nie ma NICZEGO co Olek mógłby umieścić w puszce ze średniego segmentu jeszcze w tym roku.
stara matryca, stary wizjer, nawet ekran też stary.
5 nowych emzujków Pro https://www.43rumors.com/wp-content/...oadmap-700.jpg
Trudno się nie zgodzić... Na szczęście mój stary EM5 działa wyśmienicie, a G9 współpracuje ze szkłami, które mam, natomiast zauważyłem, że jak kiedyś na forach był hejt na Olka tak teraz jak są promocje na Pepperze na EM10, to bardzo dużo ludzi się pozytywnie wypowiada.
Kiedy ja coś chcę , według mojego "widzimisie " , to kupuję to nie pytając sąsiada o zdanie . Balast , to dodatkowe baterie , torby , statywy i worek obiektywów. Popytajcie Janusza Walczaka ile baterii zgubił i ile obiektywów w trakcie działań wojennych . Przecież to PEN-owiec ... żaden wstyd zapytać , chyba że funkcja lub stopień Was onieśmiela ... :lol:
Taki aparat z takim obiektywem + ewentualnie jasna stałka i tyle co potrzeba na tydzień w terenie bez szpeju , ładowarek i pierdyliona drobiazgów na które nie ma już miejsca lub po prostu łatwo zgubić . Do tego komfort nie otwierania puszki i brak żonglowania słoikami . Ten aparat nie jest dla rzeszy fotoamatorów stacjonarych . Ale ponieważ spełnia bardzo istotne kryteria funkcjonalności , to chociaż nie jest w kręgu moich marzeń , to jest w kręgu moich zainteresowań :cool: ... obiektyw także .
... a kompakty są zbyt powolne ...
wybacz, ale sprowadzanie wszystkiego do "nie stać cię " przypomina jako żywo odpowiedzi fanbojów iPhone.
jest tu trochę ludzi posiadających inne hobby, przy kosztach których kupno nowej puszki za 10 tysi jest wydatkiem spokojnie do zaakceptowania.
Ceny sprzętu foto oszalały i to jest coś z czym trudno dyskutować, prawda?
rzecz w czym innym
co wnosi ta nowa puszka? wbudowany grip z większą baterią i "innowacyjny" AF. Bo matryca, procesory ( tyle że dwa) wizjer i ekran są wzięte z poprzedniego modelu sprzed 3 lat.
Co do oznacza dla ludu? ano to, że w puszce Olympusa dla "ludzi" nie ma co spodziewać się jakiegoś znaczącego postępu względem obecnych modeli. Bo tego AF nie będzie w niższych modelach przynajmniej do Igrzysk w Tokio.
I to własnie jest przedmiotem krytyki.
Jakość obrazowania generalnie sie nie poprawia i w innych firmach, ale jest przynajmniej nowy wizjer, nowy procesor lepiej realizujący kolejne funkcje. Tu niestety nie widać nic.
... spokojnie wybaczam :grin: ... krytyka owszem , a zwłaszcza ceny wyjściowej jak najbardziej . Problem w tym , że być może zainteresuje to kogoś kto chce kupić coś nowszego i spełniajacego jakieś założenia . Co do drogich hobby ... no cóż ... jak wielu właśnie hobbystów, wiem ile kasy można wywalić dla chcenia , mania czy wręcz na skutek eksploatacji . Dlatego nie dyskutuje o cenach tylko o kompatybilności w tym przypadku z osobą fotografującą .
Fret napisał , ze jestem żałosny .... a tymczasem ja niczego nie żałuję i nie pozwalam się nad sobą użalać :wink:
No więc twierdzę, że puszka jest absurdalnie droga, skierowana do wąskiej grupy ambasadorów a do tego obiektyw do którego jest w zasadzie dedykowana, wyjdzie dopiero za rok :)
@Koriolan
Wizjer ma trochę większe powiększenie https://mirrorlesscomparison.com/oly.../#8-Viewfinder
Zasada jest prosta jak ktoś ma em1 mk l. to nie ma sensu inwestować nawet w em1 mk ll a jak ktoś ma em1 mkll to ma najlepszy model Olympusa... mamy więc 3 flagowce! co za firma! ;-)
Dobra rada dla Olka niech inwestują w stabilizację bo to im dobrze wychodzi. ISO lepszego w najbliższych modelach nie będzie. A stabilizacja to jedyna szansa ominięcia tego problemu.
Tylko w odniesieniu do nieruchomych obiektów
A już chciałem zapisać się na listę przedsprzedażową, skutecznie mnie zniechęciliście. :cry:
I do tej stabilizacji wystarczy dobry statyw ( właśnie rozglądam się za dobrą głowicą )
No niestety, zdjęcia zupełnie nie potwierdzają zachwytów z tekstu.
Tu nawet nie chodzi o jakość. Autorka pisze o fantastycznym AF, a wrzuca fotki do których AF w ogóle nie jest potrzebny.
Ja się tam nie ekscytuję, i tak nie kupię. Jeśli chodzi o autorkę to proste. Dostała zlecenie na napisanie arta, a za każdy och - ach jest 10% więcej.
Artykuł powinien być merytoryczny, zwięźle napisany i uczciwy - podane i plusy i minusy. Bardzo podobał mi się opis tego aparatu przez Marcina Dobasa. Bardzo rzeczowy i jak wyżej wspomniałem - bez ekscytacji.
Ale każdy zatrudniany przez Olka ambasador będzie pisał przychylnie . Tak więc czy Marcin Dobas napisał z mniejsza czy większą ekscytacją co to za różnica , musi ten sprzęt reklamować. Poczekam test na kogoś faktycznie niezależnego.
To nie kłóci , nie przeczy .... nie koliduje ,tak jest nie koliduje z tym, że krytycznie nie będzie się wypowiadał o tym sprzęcie.
Przecież ani na Fotoblogii, ani na Optycznych nie ma ani jednej osoby w redakcji, która potrafi robić zdjęcia (a jeśli jest, to chyba tam tylko sprząta). Ci pierwsi specjalizują się w przedruku zagranicznych newsów, a ci drudzy w fotografowaniu tablic testowych.
W kwietniu jadę do Czarnobyla tam bym potestował tę cegłę, słabe światło, foty z ręki... Ale nie wydam tyle kasy
Test na optycznych.
https://www.optyczne.pl/420.1-Test_a...M-D_E-M1X.html
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Jakość obrazka taka sama jak w em1 mkll... A tylko to się dla mnie liczy.