Faktycznie se wylądowali.Dzięki za fotkę.
---------- Post dodany o 08:12 ---------- Poprzedni post był o 08:11 ----------
Trzy silniki??chyba że z rozruchowym.
Wersja do druku
Trzy silniki napędowe. Jest to bardzo rzadko spotykany układ w śmigłowcach. Z tego co wiem mają go oprócz Super Frelona tylko AW101 Merlin i CH-53E Super Stallion, rzecz jasna mowa o maszynach produkowanych seryjnie.
Tym razem zdjęcia pierwszego w świecie egzemplarza śmigłowca z napędem turbinowym SNCASE SE 3130 Alouette II. Później znany jako Aérospatiale SA 313 / SA 318 Alouette II. Oczywiście eksponat pochodzi z MLiA w Le Bourget.
Załącznik 109559
Załącznik 109558
Tym razem wrzucam nietypowy eksponat z MLiA w Le Bourget, a mianowicie wiatrakowiec Celier Aviation Xenon. Jako ciekawostkę mogę dodać, iż sprzęt ten został zaprojektowany przez Francuza Raphaela Celiera, który produkcję tych wiropłatów przeniósł do Polski. Siedziba firmy mieści się w Warszawie, a ich wytwarzaniem zajmuje się zakład w Piotrkowie Trybunalskim. To autogyro można było wielokrotnie zobaczyć na różnego rodzaju zagranicznych salonach i pokazach lotniczych, także i u nas.
Załącznik 109644
Załącznik 109645
Proszę proszę i wiatrakowca mają.Fotki lux.
Cieszy mnie, że foty się podobają! :) Wiatrakowców mają kilka. Prezentowany w tej wrzutce Cierva C.8L Mk II (Avro Type 617) jest prawdziwym unikatem, gdyż ta wersja jest jedynym egzemplarzem na świecie. Drugi znajduje się w waszyngtońskim Muzeum Lotnictwa i Astronautyki (model C.8W). W sumie skonstruowano tylko cztery wiatrakowce tego typu.
Załącznik 109796
Załącznik 109797
Oczywiście że się podobają można zobaczyć coś czego nigdy nie ujrzę, tak że czekam na następne.
Nigdy nie mów nigdy. :wink:
Jeszcze jedno autogyro z MLiA w Le Bourget - Lioré et Olivier LeO C.302, czyli francuska wersja licencyjnego Cierva C.30.
Załącznik 109924
Załącznik 109925
Istny gąszcz tych eksponatów. Ile czasu trzeba by chociaż pobieżnie zwiedzić to muzeum ?
Trudno dokładnie określić, myślę że spiesząc się jest szansa obejść ekspozycję w ciągu jednego dnia. Ja żeby obfotografować wszystko co mnie interesowało, musiałem poświęcić na to dwa dni (jestem dość szybki). :) Jeżeli ktoś chciałby wszystko sfocić i dokładnie zwiedzić czytając tabliczki informacyjne oraz odsłuchiwać informacje o danym eksponacie nagrane na specjalnym urządzeniu, lub też korzystać z usługi przewodnika, to musiałby się liczyć z poświęceniem na to kilku dni.
Wrzutka prezentuje znowu coś bardzo nietypowego i rzadkiego, ale tym razem eksponaty pochodzą z dwóch różnych miejsc. Mowa o wiroszybowcu obserwacyjnym Focke-Achgelis Fa 330 Bachstelze, który co ciekawe używała niemiecka Kriegsmarine na swoich okrętach podwodnych w czasie II Wojny Światowej.
Ten egzemplarz pochodzi z MLiA w Le Bourget...
Załącznik 109979
...a ten z Muzeum Techniki w Berlinie.
Załącznik 109982
Jaki napęd miały te maszyny? Silnika nie dostrzegam.