Odp: Wyniki popRAWka 8/2013
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Nie wiem czy odpowiedziałem zadowalająco.
O taki, mniej- więcej, opis chodzi.
Co i po co było robione. Wchodzenie w szczegóły nie ma większego sensu, ponieważ dotyczy obróbki w konkretnym programie a nie wszyscy mają ten sam program.
Poza tym, popRAWka jest dla userów, którzy już coś wiedzą na temat obróbki i coś potrafią.
Kto chce znać szczegóły, może dopytać.
Gratulacje, choć nie przypuszczałem , że wywołamy z "naszym" zdjęciem tyle emocji....
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Gratulacje, choć nie przypuszczałem , że wywołamy z "naszym" zdjęciem tyle emocji....
Ale Ty nie masz ogonka, Ty masz paszczę :mrgreen:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie obróbki, a konkretnie tego:
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Następny krok to ponowna warstwa ze zdjęcia następnie Filtr / Rozmycie/Średnia.
zmiana krycia na łagodne światło. Czarna maska i za pomocą pędzla wybieram to co mnie interesuje, dodatkowo zmieniam krycie (wg gustu).
Tak dokładniej to w jakim celu to stosujesz na co wpływa na zdjęciu? Czy zawsze używasz w obróbce czy zależy od zdjęcia?
W Photoshop Elements mam też taki filtr. Próbowałem na kilku zdjęciach (jpg). Po jego użyciu na powielonej warstwie i zmianie mieszania warstw na łagodne światło w niektórych fotkach ciężko było zauważyć zmianę. W niektórych wzrastał kontrast (zdjęcie się przyciemniało lekko) w jeszcze innych znowuż cienie się rozjaśniały. Tak się zastanawiam czy to dobrze u mnie działa:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie obróbki, a konkretnie tego:
Tak dokładniej to w jakim celu to stosujesz na co wpływa na zdjęciu? Czy zawsze używasz w obróbce czy zależy od zdjęcia?
W Photoshop Elements mam też taki filtr. Próbowałem na kilku zdjęciach (jpg). Po jego użyciu na powielonej warstwie i zmianie mieszania warstw na łagodne światło w niektórych fotkach ciężko było zauważyć zmianę. W niektórych wzrastał kontrast (zdjęcie się przyciemniało lekko) w jeszcze innych znowuż cienie się rozjaśniały. Tak się zastanawiam czy to dobrze u mnie działa:)
Właśnie tak działa ten filtr jak napisałeś. Stosuję go do każdego zdjęcia. Efekt z góry nie jest przewidywalny, chodź po dłuższym okresie stosowania możesz przewidzieć, czy zdjęcie będzie jaśniejsze, ciemniejsze, bardziej kontrastowe, czy też nie będzie żadnych zmian.
Czasem nie ma żadnych zmian, bo jego działanie jest bardzo ciekawe. To podobne działanie jakbyś wybrał jakiś filtr i nałożył na zdjęcie. Przewaga tego filtra jest taka, że on analizuje wszystkie piksele kolorystycznie i wyciąga średni kolor. Taki kolor filtra jest bardzo zbliżony kolorystycznie do zdjęcia i możesz go w pewnych fragmentach zdjęcia wykorzystać (jeżeli tylko chcesz). Np gdy zdjęcie zrobi się trochę ciemniejsze to możesz wykorzystać do zrobienia winety., lekko przyciemnić te partie zdjęcia, które dadzą większą plastyczność itd. Ktoś pomyśli po co ten zabieg jak mogę winetę zrobić inaczej. To prawda, można inaczej. Tylko wtedy dodajesz szarego, czarnego koloru do zdjęcia, a w tym wypadku jest to średnia z kolorów zdjęcia (też ciemna) i efekt jest ciekawszy. Spróbuj sam to zrobić i porównać oba zdjęcia. Zobaczysz różnicę. Czasem powstaje taki filtr, że nie przyszło by Ci na myśl taki zastosować a efekt jest ciekawy.
Jeżeli taki filtr się nie przydaje to zawsze można zrezygnować.Próbę zawsze robię, to trwa moment.