Czekanie ma ten minus, że nie ma czym wtedy robić zdjęć i można wiele ciekawych okazji stracić.
Z tego właśnie powodu wolę MFT od dużego lustra...
Wersja do druku
Niniejszym bardzo dziękuję za przyznane mi minusy. Tchórzliwy kolego, słowo "fanboy" jest mi obce. Na tym forum generalnie posługujemy się językiem polskim, który wydaje się być dla ciebie obcy ;-) Informuję również, że do listopada ubiegłego roku przez trzy kwartały, posługiwałem się Panasonikiem G3, więc twoja opinia jest błędna. Mnie możesz obrażać ale gdy nazywasz pisząc do mnie inne osoby idiotami, to znacząco przesadzaszm. Jest po bajce, proponuję iść spać, po dorosłej osobie raczej takich wpisów się nie spodziewam.
przeczytałem recenzję i odniosę się tylko do 'miękkich' przycisków. To przez uszczelnienia wydają się takie miękkie, jak przesiadłem się z E30 na E5 to też mnie to irytowało, teraz już tego nie zauważam. pozdrawiam.
jażeli autor wątka pojawi się w na spotkaniu w Krakowie możemy jego przypuszczenia co do koloru i WB sprawdzić, wezmę ze sobą takie cudo do kalibracji:http://www.youtube.com/watch?feature...&v=8MyqYNbfQ2w
byle nie tym haszelbladziem zrobionym z NEXa :)
---------- Post dodany o 09:27 ---------- Poprzedni post był o 09:04 ----------
skow, apz, to moim zdaniem nie jest problem balansu bieli. Pokażę to na przykładzie z dpreview. Niestety nie mogę dać dokładnego linka, opiszę tylko krok po kroku... Mógłby zrobić zrzut ekranu, ale zastrzeżenia praw autorskich dpreview nie pozwalają. A więc do dzieła:
1) otwórzcie stronę http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/19 gdzie porównywać można fragmenty scenki testowej. U góry jest cała scenka, na dole jest możliwość porównania 4 wycinków z różnych aparatów.
2) ustawcie sobie w kolejnych okienkach: OMD na 200 ISO, OMD na 12800, X-E1 też na 12800 ISO i np. D600 też na 12800 ISO. Tak wysokie ISO to trochę przesada, używam go tylko tutaj dla przykładu, żeby lepiej było widać zjawisko. Gdy zobaczycie co mam na myśli zjedźcie z ustawieniami na ISO 3200 czy 6400 - będziecie wiedzieć na co patrzeć.
3) najedźcie polem wyboru fragmentu do powiększenia na globusik - tu nie ma wątpliwości, że ocean jest niebieski... na każdym ze zdjęć
4) przesuńcie pole powiększenia na kartę do gry, lewy górny róg - tu, na zdjęciach z X-E1 i D600 też nie ma wątpliwości dama, i ramka karty jest wymalowana niebieską linią, ale jaki kolor jest na zdjęciach z OMD?
I to jest to na co zwróciłem uwagę. Wiadomo, że ze wzrostem czułości kolory ulegają degradacji, ale w OMD degradacja koloru niebieskiego jest silniejsza niż kolorów pozostałych. Co ciekawe, najmocniej odbija się ona na drobnych elementach. Na dużych powierzchniach nie jest źle. Stąd mój wniosek, że w OMD stosuje jakieś dodatkowe metody odszumiania. W PENach, wszak było tak , że właśnie kolor niebieski się w szumie wybijał.
Jeszcze jedna uwaga - na podstawie tych zdjęć widać, że nawet na ISO 200 kolor niebieski na cienkich liniach jest w OMD nieco ciemniejszy niż u konkurencji.
To skutki odszumiania chrominacji.