Odp: Olympus E-5 - opinia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Nikoniarze w końcu odpalili forum, więc powinno być trochę spokojniej :-)
ps
za takie posty na Nikoniarzach zostaje się zjedzonym na sucho bez popicia
Nie rozumiem dyskusji na zasadzie:
nie kupuj tego samochodu-tamten sam Cię zawiezie :-)
---
Dobra, Karol wie co robi... to mądry chłop a u nas można trochę więcej pogadać .... :)
---cytat Karola:" Człowiek myślący i znający chociaż trochę temat na tak postawione pytanie odpowie - to zależy... "
------------
I o to zawsze chodzi...Zależy od celu, który sobie fotograf postawił...Sprzęt jest narzędziem, który należy wykorzystywać do osiągnięcia swojego wizualnego celu, a nie do zachwycania się jego technicznym poziomem...
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
-----
No to Ci zazdroszczę :) Ja E-5 miałem tylko parę dni, a używam dalej z powodzeniem E-3 --pozdrawiam
witaj w klubie ;-)
miałem i mam tak samo ;-)
patrząc co potrafisz zrobić za pomocą E-3... ja jeszcze sobie na mojej E-3 poćwicze ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Wiesz, przeskok z E3 na E5 to krok - z E510 to raczej skok w dal :)
Potwierdzam - od niedzieli przeżywam go przy każadej okazji gdy biorę go do ręki i patrzę w wizjer :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Potwierdzam - od niedzieli przeżywam go przy każadej okazji gdy biorę go do ręki i patrzę w wizjer :)
---Ty nie tylko patrz w wizjer, ale komponuj , fotografuj i ciesz się z tego wspaniałego narzędzia...--pozdrawiam
---
PS: Oczywiście Photoshop to obowiązek... tak jak u mnie kiedyś odpowiednie wywoływacze itd...
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
PS: Oczywiście Photoshop to obowiązek... tak jak u mnie kiedyś odpowiednie wywoływacze itd...
Łe tam! Kiedyś właśnie były zdjęcia. Teraz to większość plastyki...
P.S. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę pobawić się E-5 chętnie udostępnię w Łodzi. Do tego 14-54, 11-22 i Fiszajek Zuiczko ;)
Irku, już miałem okazję go nieco pomęczyć na próbach teatralnych w bardzo ciemnym pomieszczeniu i widzę kolosalną różnicę pomiędzy E-500 i E-5.
Przede wszystkim genialne jest to, że mogę odwrócić LCD i przy zmianie parametrów nie oślepiać / przeszkadząć osobom za mną. Tradycyjny AF z 12-60 - 100% celności i X razy szybszy od starego 14-45 (aczkolwiek LV wyrażnie w tej ciemnicy nie wyrabiało). ISO - na moje potrzeby wystarczy. JPG z aparatu z ISO3200 na duży wydruk się nie nada, ale po sensownej obróbce RAW'a już do czegoś da się to to użyć :) To co mi się szczególnie w ISO podoba, to to, że szum wygląda jak ziarno z kliszy a nie jak kolorowa papka na E-500 - ma to swój urok :)
Powiem krótko - dla takiego amatora jak ja, miłośnika wycieczek i podróży, gdzie liczy się przede wszystki wytrzymałość i niezawodność korpusu, to nie ma lepszego sprzętu .... a i kotlet z FL50 też się spokojnie da ustrzelić :)
Poprzednio był poruszany wątek cen - fakt, nowy ma b.kiepski współczynnik możliwości/PLN. Ale z drugiej ręki, to już zupełnie inna bajka :)
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
P.S. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę pobawić się E-5 chętnie udostępnię w Łodzi. Do tego 14-54, 11-22 i Fiszajek Zuiczko ;)
Ja też się stawię z moją szklarnią - dość amatorską, ale zawsze ;)
Osobiście najchętniej podpiąłbym do niego TOPy - 7-14, 14-35 i 35-100. Aczkolwiek boję się czy potem nie będą mi się śniły tak jak 50-200 SWD, którego testowałem przez chwilę gdy kupowałem E-5 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
---
Masz fajny sprzęt... moja Żona tego nie czyta na moje szczęście...--do zobaczenia w mieście Łodzi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
do zobaczenia w mieście Łodzi :)
Ahhhhhh, radujesz mnie niezmiernie :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Koledzy, spokojnie...
Faktem jest, że E-5 to fajny sprzęt. Lekko drogi ale cóź - na pół roku tego nie kupujesz:)
Ja się na piątkę przesiadłem z 510 i brak mi paru przycisków na korpusie oraz tarczy z wyborem trybów. Wiem - kwestia przyzwyczajenia, jednak nie jest na tyle problemem, żeby wracać (chociaż nadal używam jako drugi korpus).
Popieram, po przesiadce z 520 jest spora różnica jakości ale w E-5 brakuje mi tego samego co Tobie i jeszcze dodam od siebie sposób wyświetlania ekspozycji w wizjerze. W E-520 było np. -0.7 , 0.0 , +0.7 a w E-5 jest "drabina" na której małe kwadraciki wskazują aktualne parametry. Nie było by w tym nic uciążliwego gdyby nie fakt iż w wizjerze jest wartość dwa kwadraciki na minusie a na wyświetlaczu +1.0. Wiadomo, kiedy pobawię się nim nieco dłużej (mam go od wczorajszego wieczora) to dojdę do tego na jakich ustawieniach zdjęcia będą odpowiednio doświetlone. Sam wizjer w porównaniu do E-520 jest wielki i jasny ale wyświetlanie parametrów w E-5 jak dla mnie jest mniej przyjazne.
A mnie się akurat bardziej podoba wizjer w piątce - zwłaszcza to, że dane są na dole a nie z boku jak w 510 (co bywało uciążliwe).