Odp: Obrazki amatora - apezeta.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Dziwi mnie jedynie niewielka ilość przechodniów w tym miejscu... - o której to było godzinie?
Też kiedyś nocne-wieczorne wrzucałem na swoje forum, i chłopaki się pytali czy to wymarłe miasto :D
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Nocne życie śniegu... w Andrychowie fajnie wyszło:)
Panorama w nocy - nie ma to tamto:grin:
Dziwi mnie jedynie niewielka ilość przechodniów w tym miejscu... - o której to było godzinie?
Jakieś 10 po 20-stej. Było pieszych więcej - wtedy czekałem, by przeszli.
Rzut oka w Grodzką:.
---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post był o 21:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Panorama świetna. Łączeń nie widać, pięknie. I balans bieli ładnie opanowany. Można wiedzieć czym składana?
ICE.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Uspokoiłeś mnie - miasto żyje jak dawniej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ostatnie nocne - krakowskie. poprawiona panorama.
Rewelacja!
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jakieś 10 po 20-stej. Było pieszych więcej - wtedy czekałem, by przeszli.
---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post był o 21:16 ----------
ICE.
Pozdrawiam AP.
A to bardzo mnie to cieszy. Właśnie go zainstalowałem i mam kilka panoram do sklejenia. Huginem jakoś nie mogłem ruszyć. Te z trybu panorama w penie, pod OV to różnie się składały a możliwości ingerencji brak.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
A to bardzo mnie to cieszy. Właśnie go zainstalowałem i mam kilka panoram do sklejenia. Huginem jakoś nie mogłem ruszyć. Te z trybu panorama w penie, pod OV to różnie się składały a możliwości ingerencji brak.
Muszę Cię nauczyć Hugina :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Może zrobisz rekolekcje - chętnie też się zapiszę. Wiem , że hugin ma wszystko co trzeba, ale jak zwykle nie mam czasu by się przez niego przekopać.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Będę wdzięczny za linki do dobrych materiałów o Huginie , Gimpie i RawTherapee. Ten ostatni to jest bardzo intuicyjny i efekty od razu widać. Wrzuciłem ostatnio nową wersję i jestem pozytywnie zaskoczony, chodzi jak burza. Nie to co OV, chyba się przesiądę na tą wołarkę.
Sorry, że robimy apz-owi OT w wątku - przepraszam :)
Ponieważ na stałe siedzę na linuksie, więc wiadomo, że nie ma zbyt dużo znanego oprogramowania do foto. Ale nie popadajmy w depresję :)
Dużo dobrego z gimpa znalazłem na http://www.gimpuj.info/ Poza tym na naszym forum olkowym Zbyma72age dał dużo, dużo toturiali
Hugina i RawTherapee sam rozgryzłem. No wiem że nie w całości, ale już można skutecznie korzystać.
Aktualnie rozgryzam Darktable. Ma to być linuksowy klon Lihgtrooma. Świetna wołarka do rawów, można też przerabiać jpg-i. Ma jednak kilka bardzo ważnych błędów / braków.
Z zauważonych, i trudnych do zaakceptowania błędów to:
brak możliwości ustawiania kontrastu ogólnego. Jest tylko kontrast koloru.
brak korekcji świateł i cieni. Jest tylko ekspozycja i czerń, wyciągania cieni nie ma niestety.
Ale żeby nie być całkowicie krytycznym. Ma bezkonkurencyjny algorytm odszumiania. Ma też świetny algorytm balansu bieli - bez dominacji magenty.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Sorry, że robimy apz-owi OT w wątku - przepraszam :)
Ponieważ na stałe siedzę na linuksie, więc wiadomo,...
Nie przejmuj się Bodzipie OT. To nasze miejsce do rozmowy o fotografii, a nie moja wystawa. Dziękuje Wam wszystkim za wizyty. Helmuth-cie - to taka opadająca mgła w mrzaweczkę się zmieniająca była. Niestety byłem tam daleko po zachodzie słońca, nieba mi na tych fotkach brakuje.
Tokin-ko cieszę się , że w naszym parku się Ci spodobało nocą.
Dzisiejsze poranne - przed pracą wyskoczyłem na chwilę w pola, szczęśliwie dzień się trochę wydłużyl już, Mój termometr samochodowy pokazywał -13 ,ja zaś byłem ubrany jesiennie.
479.https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1327779458
480.https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1327779466
481.https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1327779475