Dzięki, wiedziałem, że Ty nawykły do historycznych budowli nie pomyliśz siez kolorem wilgotnej cegły klinkierowej....
Wersja do druku
Chmurki najlepiej wyciągnąłeś kol. robtor:)
RadialFilter załatwił sprawę, czy dobrze to nie wiem :)
Załącznik 151073
Przydatny ten filterek, niestety w wersji LR4 go nie ma:cry: Pozostaje pędzel korygujący lub filtr połówkowy ale tu niezbyt by się sprawdził.
Dobrze, dobrze, ewentualnie ciut jeszcze z nasyceniem koloru zjechać. (Ten kolor taki niezbyt naturalny na niebie wychodził, wpadający w turkus) Też miałem z tym "kłopot" i założyłem sobie, że chmury szare były:grin:
Szczerze mówiąc to tej faktury nieba, to ja tam praktycznie nie widziałem...
Było szaro, trochę mokro po jakimś niewielkim przelotnym opadzie i w zasadzie zainteresowała mnie faktura starego wykończenia. Odpowiadałem juz na pytanie o strony świata, za budynkiem był wschód, za moimi plecami zachód, ulica - dwa pasy ruchu + szerokie na jakies trzy metry chodniki. Brukowana, ale położyli pas płomieniowanego kamienia jakieś 75 cm w poziomie.
Dziękuję Wam za zajęcie się tym RAW-em,
Już niedługo Jan zapewne wrzuci coś kolejnego...
Wersja kanoniczna z apezetem wyrzeźbiona 22.06.br.
Załącznik 152466Załącznik 152467
PS Exif'owym purystom: poza zmianą delikatną nieba i wielkościami do publikacji.
Gdzieś na Morzu Egejskim.
Załącznik 152476Załącznik 152477Załącznik 152478
Tym razem, ku memu zdziwieniu, zaakceptowane z marszu.
Pięć rawów do hdr-a ze statywu.
Miejsce akcji - Kastro w Plaka na Milos. Przed nami zatoka Milou, jej przeciwległy brzeg i zamykająca scenę Antymilos. Jedno z dwóch zaplanowanych przeze mnie zdjęc jeszcze w Polsce na kika tyygodni przed wyjazdem.
Zapraszam do próby poskładania samenu...
Obiecuję powtórkę z rozrywki w październiku. Powinieniem dotrzeć tam raz jeszcze w tym roku....
Znowu pierwszy ? :wink:
Będzie mała opowieść.
Ponieważ jest to aparat model Mark II, więc mój Linuxowy program do HDR-ów się wyłożył. Tzn. jak najbardziej złożył wszystkie orfy, ale obrazek końcowy był zielony. Fuj.
Musiałem sobie poradzić inaczej. Wywołałem wszystkie obrazki do tifa, i posłużyłem się drugim Linuxowym programem Fotoxx. Obrazek płaski, wyprany z kontrastu, więc musiałem pomóc sobie Gimpem.
Jest jeszcze kwestia temperatury zdjęcia. Z exifa wyszło mi, że to godzina 18.02, więc pozwoliłem sobie na ciepłą wersję.
Wynik poniżej.
Uważam jednak, że najładniejszy jakościowo obrazek otrzymujemy z jednego orfa dobrze naświetlonego. I to wystarczy. Poza tym, Andrzej dość mocno prześwietlił dwa ostatnie zdjęcia, co dość negatywnie wpływało na końcowy efekt pracy programu. Najchętniej to bym je odrzucił, ale ponieważ były, więc zgodnie z sugestią zostały użyte do obróbki.
Załącznik 152603Załącznik 152604
Nie musisz się trzymać pięciu zdjęć a wybierz najlepsze dla Ciebie. Co do godziny, mam nastawiony czas środkowoeuropejski bez czasu letniego, a dotatkowo tam jest godzina do przodu - na wschód.
Naszym celem jest przecież wydobycie maksimum ze zdjęcia, a nie wiernośc regułom, czy niepisanym zasadom.
Tyko mozliwośc porównywania porównywalnego narzuca wielkość końcową obrazka, a dokładniej dwie wielkości.
Myślę, że u Ciebie wyszło za ciepło, to jednak jest zachód ze słońcem chowającym się za górę.
To ja jak zwykle tylko lr :) składane ze wszystkich.
Załącznik 152609 Załącznik 152610
Wracając do hdr-a..., jako że nigdy nie robiłem takowego z olka, ciekawiło mnie jak to z cieniami będzie i czy lr znowu jakichś zafarbów nie wyciągnie. Praca wykonana w całości, tylko i wyłącznie w Lightroom 6.1 czyli CC..., wersja testowa.
Pojedyncza fotka ostro wyciągnięta wygląda bardzo nieciekawie.
Kolejny RAW - zachodzące słonce pod Dunkierką na torze wodnym w pobliżu francuskiego brzegu kanału. Zabawa ze światłem pod gasnące słońce....
Na dzień dobry - piękne zdjęcie :)
Załącznik 156033 Załącznik 156034
Widzę że Twoja wywoływarka dodała z 1 mmm szerokości zdjęcia, ciekawa informacja...
---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------
Tak. Ma taki rys charakteru, nadawał by się na "amerykańskiego" sierżanta...
Ocenę obróbki wykonują uczestnicy i sympatycy zabawy na własnych komputerach i oglądając 1:1.
Staramy się nie oceniać publicznie.
Jeżeli już to tylko tak by naprowadzić uczestników w oparciu o moją pamieć sytuacji zdjęciowej.
No to nowy raw ten od skrytykowanego zdjęcia w obrazkach apezeta.
Obiektyw Samyang 7,5mm F3,5@3,5
Mam taką wersję:
Załącznik 164618
A też sobie grzebnąłem :)
Załącznik 164630 Załącznik 164629
f3,5 i nie pamiętam 20 lub 25 sekund naświetlania, żeby sprawdzić jak mam ustawiony obiektyw musialem wstawić go ze statywem do samochodu, Na wizjerze praktycznie nie widząc co i jak kadrujesz, z F2,0 widać jaśniejsze gwiazdy, z f2,8 juz nie bardzo. Dobrze, że chociaż poziomica jest wbudowana w aparacie. A tak to byłoby całkiem w ciemno.
---------- Post dodany o 09:37 ---------- Poprzedni post był o 09:33 ----------
W szopie jak wywołasz na niebiesko możesz luminacją na niebieskim przyciemnić niebo, w DxO świetnie wydobywam gwiazdki mikrokontrastem, efekt jest dla mnie lepszy od działania przeźroczystości w ACR.
A ja mam tak:
Załącznik 164644
Nie żebym se jaja z nocy robił, bo nocy tu niema...:-P