-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Gorzej jak GPS nie ma wyświetlacza :) A swoją drogą zajmuję sie GPSem naukowo, mam pod ręką pewnie z 5 począwszy od takich za 50 zł, a skończywszy na takich za 50 tys. i nigdy nie miałem potrzeby tagowania zdjęć. Jakoś pamiętam, gdzie dane zdjęcie było wykonane ;)
-
Aparacik mi się bardzo podoba, zwłaszcza wersja srebrna. W Kraku na razie tylko czarne są.
pozdr
-
E-M10 chyba będzie jednym z popularniejszych OM-D-ków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
E-M10 chyba będzie jednym z popularniejszych OM-D-ków.
Jednym z trzech popularniejszych ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jednym z trzech popularniejszych ;)
Jednym z czterech popularniejszych :)
-
W każdym razie ciekawi mnie czy pobije popularnością E-M5 :)
-
Z pewnością. Z drugiej strony cena e-m5 spada i będą dwa aparaty w tej samej cenie. W sumie fajnie, każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie.
-
Miałem pierwszy bezpośredni kontakt z E-M10 :-)
Body z podpiętym EZ M1442EZ wydaje się być takie maleńkie :-). To chyba zmieści się do futerału od XZ-2?
Przyrównywałem gabaryty do Lumixa G5, ten to przy M10 ma masywny grip i body jakieś większe ;-) Spodziewałem się aparatu wielkości E-M1, a ten jest znacznie mniejszy,
Ogólnie wrażenia pozytywne. Widok w wizjerze jak dla mnie jest dość spory. Aparat po zmianie obiektywu na mZD 12-50 zyskuje na wielkości, obsługuje się go dobrze.
Pokrętła i przyciski są "na swoich miejscach" i działają w przyjemny sposób. Sama dźwignia zasilania wydaje się mała i delikatna.
Sprzęt jest w Fotojokerze w K.Koźlu, kto ma niedaleko - polecam. Cena w zestawie z nowym obiektywem 3499 zł.
Fajna rzecz :-).
-
1 załącznik(ów)
Taką miałem wczoraj niespodziankę :) mikołaj czy coś :)
Aparacik bardzo fajny choć wczoraj miałem mało czasu na zabawę. Mam nadzieję, że w weekend coś się uda. Narazie grip jest nie dostępny ale bez niego też fajnie leży w ręce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Taką miałem wczoraj niespodziankę :) mikołaj czy coś :)
Aparacik bardzo fajny choć wczoraj miałem mało czasu na zabawę. Mam nadzieję, że w weekend coś się uda. Narazie grip jest nie dostępny ale bez niego też fajnie leży w ręce.
Szczęściarz. Gratuluję! Może i mi się poszczęści w jakiejś niezbyt dalekiej przyszłości?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A to drugie to 12-40?
z kształtu patrząc to tak ;)
-
A tak z ciekawości kiedy zamawiałeś? Pamiętasz datę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A to drugie to 12-40?
tak (6 znaków)
-
Strasznie małe to pudełko w takim razie, skoro mniejsze niż pudełko z obiektywem. Do takiego zestawu już grip jest niezbędny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Strasznie małe to pudełko w takim razie, skoro mniejsze niż pudełko z obiektywem. Do takiego zestawu już grip jest niezbędny.
Zbędny. Z gripem nie wejdzie do kieszeni kurtki ;)
-
z tym obiektywem też nie wejdzie :) dlatego zamówiłem z gripem ale dostałem bez. Na gripa trzeba poczekać. Co prawda to prawda, że M1 leży lepiej w dłoni (jak przyklejone) poczekamy zobaczymy jak będzie z gripem. Narazie też jest ok. Zastanawiałem się nad srebrnym ale jak wiadomo czarne robią lepsze zdjęcia ;)
-
rzuć jakimiś zdjęciami jak ogarniesz :grin: nowy sprzęt. no i wrażeniami. chyba będziesz pierwszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Zastanawiałem się nad srebrnym ale jak wiadomo czarne robią lepsze zdjęcia ;)
tak samo jak czerwone samochody są szybsze ;)
-
nie, żółte są szybsze... jak miałem żółte to mnie dwa razy obfotografowali do kroniki wyścigów :)
-
Ja miałem pomarańczowe (miało ksywkę mechaniczna pomarańcza)
-
2 załącznik(ów)
Najlepiej chyba będzie porównać do M1 bo miesiąc temu miałem na kilka dni dzięki akcji olka i cyfrowe.pl :) z M5 krótko miałem do czynienia.
Moje wstępne wrażenia są takie:
- szumy na podobnym poziomie jak M1
- szybkość AF-S na podobnym poziomie ewentualnie mało zauważalnie wolniej. (być może szok po kontakcie z M1 i jego szybkim AF minął) - ciemny pokój z małą lampką łapie szybko, M10 z 45 1,8 w porównaniu z E1 50 2.0 to przepaść :)
- jestem bardzo ciekaw jak będzie działał AF-C bo w M1 bardzo mi się podobało
- guzikologia podobna do M5, przydałby się jeden lub dwa dodatkowe przyciski ale pod jeden można wrzucić, że obsługuje i WB i ISO
- z rawami mam narazie problem :)
- połączenie z tabletem działa tak samo jak z M1, nie sprawdziłem tylko jeszcze tagowania, ale skoro z M1 działało to tu też musi :)
- wbudowana lampa w połączeniu z 12-40 raczej nie do użytku jedynie na ogniskowej 40 :) z 14 - 42 może być lepiej, postaram się sprawdzić mam stare 14-42,
narazie nie wiem co więcej powiedzieć :) pierwsze szybkie pstryki dla sprawdzenia z 45 prosto z puszki na 1,8 iso 2500 i 400
Jak macie jakieś pytania czy prośby to chętnie pomogę, ale tester ze mnie słaby :)
Mój tata jak wziął do ręki spytał czemu taki mały, bo wcześniej miałem taki duży :)
-
W związku z otrzymana własne przesyłką z E-M10 mogę udostępnić instrukcję po polsku: 160 stron / 5.33 MB.
Któregoś admina proszę o kontakt bo nie wiem czy i jak to wrzucić na forum.
-
Cytat:
- z rawami mam narazie problem
O!... A to czemu?
-
Oj, jak ja Wam zazdroszczę. Chyba będę musiała rzucić Forum, dopóki sobie też nie kupię ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Oj, jak ja Wam zazdroszczę. Chyba będę musiała rzucić Forum, dopóki sobie też nie kupię ;)
No wiesz , takie mecyje?
Ciesz razem z Ziemią01 jego szczęściem i jego nowymi fotograficznymi możliwościami....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
No wiesz , takie mecyje?
Ciesz razem z Ziemią01 jego szczęściem i jego nowymi fotograficznymi możliwościami....
Łatwo mówić, jak ma się nie gorsze cacko ;) No cóż, najwyżej wpadnę w depresję...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Łatwo mówić, jak ma się nie gorsze cacko ;) No cóż, najwyżej wpadnę w depresję...
to znaczy że u Ciebie wszystko w porządku , jeśli największym dramatem jest starszy aparat. i tak trzymać :grin:
-
dzięki APZ dłuugo czekałem na nowy aparat, od sprzedaży mojej kochanej E1 już prawie dwa lata (pożyczania od żony nie liczę :) )
instrukcja https://www.dropbox.com/s/5omxl2t67g94a82/PLK.PDF
-
Juz sie witałem z X-T1, w ostatnim momencie powiedzialem stop - na dniach bede mial M10. X-T1 - swietny obrazek, ale, jakby to powiedziec, z Olympusem chyba bardziej mi po drodze. Gratuluje pierwszym nabywcom i oczywiscie czekam na opis wrazen :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Zbędny. Z gripem nie wejdzie do kieszeni kurtki ;)
Jak zmieścisz body z 12-40 w kieszeni to musisz mieć spooore kieszenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Jak zmieścisz body z 12-40 w kieszeni to musisz mieć spooore kieszenie :)
A jaki twardziel nosi body w kieszeni.Twardziele w kieszeniach nosza kawalek drutu,sznurek,zgiety gwozdz i pare kamieni na wszelki wypadek:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Dzięki - zaczynam przeglądać.
Cytat:
Kołek blokady obiektywu
Jak ja lubię instrukcje ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A jaki twardziel nosi body w kieszeni.Twardziele w kieszeniach nosza kawalek drutu,sznurek,zgiety gwozdz i pare kamieni na wszelki wypadek:mrgreen:
nie zapominajmy o szwajcarskim scyzoryku :wink:
-
ziemia01 pamiętaj o zarejestrowaniu body, zyskasz pół roku dodatkowej gwarancji. A z ciekawości, było coś fajnego w pudełku? Jakieś ulotki ect?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
ziemia01 pamiętaj o zarejestrowaniu body, zyskasz pół roku dodatkowej gwarancji. A z ciekawości, było coś fajnego w pudełku? Jakieś ulotki ect?
nie, nie było nic.
-
A gdzie go kupiłeś, jeśli można wiedzieć? Może być na priva.
-
Jak się będziecie bawić nowymi aparatami wypróbujcie proszę ma ile sensowna jest funkcja HDR, chętnie zobaczyłbym też sampelki.
-
tez bym ten HDR zobaczył :)oczytałem sie i oczytałem i przekonaliście mnie. bedzie ok wt-śr :) pozdr
wątek dużo mi wyjaśnił :)
-
Ten HDR to jakaś rozbudowana funkcja??
Pytam się bo mam już drugą puszkę z taką możliwością ale zawsze HDRy składam na kompie.