Nie, mam go na firmę i przed styczniem nie mogę sprzedać, sprawy podatkowe...
A już postanowiłem, że zostaje E-M1.
Wersja do druku
Nie, mam go na firmę i przed styczniem nie mogę sprzedać, sprawy podatkowe...
A już postanowiłem, że zostaje E-M1.
To ja też chcę body kupić ;)
Dobra, dobra koledzy, tylko się nie pobijcie :)
Andrzej jeszcze nie wyraził chęci zakupu... Ale po starej znajomości ma pierwszeństwo :wink:
Pozdrawiam
Tomek
poleciał przelew na GX7
Doleciało potwierdzenie z PayU, kasa zameldowała się u sprzedającego, mam nadzieję, że we wtorek będą pierwsze wrażenia :)
Możesz napisać gdzie i z jakim obiektywem go zamówiłeś ?
Allegro i na początek z kitowym = 3666 zeta
Dzięki za info. :grin:
No ja miałem już dwie przymiarki do GX7 i E-M5 i .... na razie 2:0 dla Panasonica.
Ten sprzęt idealnie leży w mojej dłoni. Przyciski są dokładnie tam gdzie się ich spodziewam. W E-M5 niestety tak fajnie nie jest. Aparat trzyma się zdecydowanie gorzej.
Może z gripem ten problem znika ale w moim przypadku chcę wymienić dużą lustrzankę na coś niewielkiego z porównywalnym obrazkiem więc wszelkie patenty typu grip do E-M5 nie są dobrym pomysłem.
Jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje przed zakupem to kwestia gorszej stabilizacji obrazu. Muszę to dobrze przemyśleć bo Olek wg wszelkich testów ma rewelacyjną stabilizację. W GX7 owszem jest wbudowana w body ale podobno słabsza.
co do stabilizacji - to trzeba by sprawdzić czy działa ona w tylko podczas zdjęć czy też tak jak u Olympusa że aktywuje się już po wciśnięciu do połowy spustu migawki. To jest wyśmienite ułatwienie przy ręcznym ostrzeniu.
no tak ale 20ka panasonica nie ma stabilizacji :p
i co?
Ale stabilizacja nie zamraża ruchu :p
Sprzęt dobierasz do swoich potrzeb, często wykorzystujesz stabilizację - kupujesz ze stabilizacją. Mi stabilizacja przydaje się jedynie do fotek z podróży (i to tylko wieczorową porą na potrzeby tzw. fotek reporterskich). I tu masz dwa wyjścia, jakiś stabilizowany obiektyw np 12-35 lub jasny obiektyw 20 lub 25mm, nawet nie wiem czy opcja - jasny obiektyw nie będzie lepszą opcją.
body panasonic + 20ka panasonic = kręcenie filmu :(
napisałem przekornie ;)
ale moim skromnym zdaniem, im lepsza w body stabilizacja, tym lepiej!
nawet jak będzie wyłączona przez większość czasu użytkowania.
a argument "kupuj obiektywy stabilizowane" jest słabym argumentem.
można znaleźć kilka bardzo dobrych obiektywów, które nie mają stabilizacji bez względu na producenta.
p.s.
ja osobiście rozumiem problem wyboru Rpp.
nie widzę problemu. Aparat jaki jest każdy widzi i może zdecydować, kupić go takim jaki jest czy jednak szukać czegoś innego.
Jak stabilizacja w GX7 za słaba, to kupić E-M5 albo lepiej E-M1. I po problemie ze stabilizowanymi szkłami itp.
Tak można w kółko, że stabilizacja słaba, że mały wizjer, że nie uszczelniony, że to, że tamto. Nie było stabilizacji - to narzekania, że by się przydała. Jest stabilizacja - to narzekania, że słaba. Byłaby lepsza to można by było ponarzekać na coś innego.
Dla każdego ważne jest coś innego, co łączy większość wybierających aparat to kryterium cena/jakość. O ile w dniu premiery GX7 wypadał tutaj MZ słabo, to teraz jest już ok.
Ale od tego jest m.in. to forum, żeby móc podpytać, podzielić się swoimi obserwacjami/wątpliwościami, itp.
Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.
Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.
Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer
I pewno większość najbardziej kasowych (czytaj przyjemnie oglądających się) filmów jest "robionych" wg. ww, schematu? Ja nie przeczę, można i w ten sposób realizować, ale tłumy na tego rodzaju dzieła chodzić nie będą. Wystarczy zrobić tzw. skrót myślowy i wyobrazić sobie transmisję z meczu piłkarskiego realizowanego jedną kamerą :iwnk: ... czyli jedno pełne ujęcie 90 minut.
Albo mecz tenisa ziemnego z pozycji głównego sędziego :wink: ... głowica statywowa chyba musiałaby mieć wodne chłodzenie.
polskiej reprezentacji nawet najbardziej dynamiczne ujęcia nie pomogą. Jak już oglądam mecz "naszych" to się ciągle zastanawiam, czy to na żywo czy replay w zwolnionym tempie.
ale fakt, braku stabilizacji podczas filmowania nie jestem w stanie zrozumieć.
Jeśli czas ekspozycji (w sekundach) jest dłuższy od odwrotności ogniskowej obiektywu, to stabilizacja się w takich sytuacjach powinna się przydać.
Wg. opinii krążących w necie to najlepszą ergonomię ma E-M1.
Wizjer? DO E-P5 można podpiąć wizjer. Fakt, nieco zawadza, ale E-P5 z obiektywem typu 17mm/1.8 i tak nie nadaje się do kieszeni, więc powiększenie go o wizjer, tak jakby różnicy nie robi.
Ponoć ktoś tu porównywał i wizjey GX7 vs. VF-4 i doszedł do wniosku, że VF-4 jest większy (w sensie tego co widzimy w środku) niż ten z GX7.
Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:
a.
b.
właśnie doleciał GX7, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, mały, zgrabny, lekki, fajny uchwyt, jak na razie wszystko mi pasi. Teraz płytka do kampa i szkolenie z guzikologi. Dwie fotki musiałem z okna zrobić :):)
Aktualizacja oprogramowania sterującego aparatem - wersja 1.2 z dzisiejszą datą.
Zmiany:
- polepszono stabilność pracy (tryb ręcznego ostrzenia) obiektywu 12-32mm
- możliwość wyprowadzenia funkcji sterującej lampą błyskową na klawisz funkcyjny
Win: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...n/GX7__V12.exe
Mac: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...c/GX7__V12.zip
Dobra wiadomość, pozdrawiam
czy ktoś z posiadaczy GX7 testował współprace body ze szkłami dużego 4/3 ?
coraz bardziej mi się ten "aparacik" podoba :)
Od kilku dni jestem posiadaczem tego aparaciku, puki co jestem zakrecony pracą, na dzień dobry jestem zadowolony, trzeba trochę czasu
na rozpracowanie wszystkiego tym bardziej, że wcześniej kilka lat był inny system. Też jestem zainteresowany możliwościami tego aparatu.
Pozdrawiam
,
Myślicie że można do GX7 podłączyć lampę Nikon SB-24 bez obawy że coś się stanie?
Dzięki. Ta lampa z Gx7 jest naprawdę słabiutka. Mam jeszcze pytanie do użytkowników, czy Wam też Gx7 w pomieszczeniu lekko niedoświetla? Poza tym sprzęt rewelacyjny.
Co prawda nie po naszemu ale coś można załapać :):) http://www.youtube.com/watch?v=md6CKLw_P1E
Może coś Ci to pomoże
http://panasonic.jp/support/global/c...nnect/gx7.html
Też mi się GX7 podobał, ale po sprawdzeniu jak nowe PENy obsługują szkła ZD zdecydowałem się na E-P5, ostrość w trybie AFS jest ustawiana w czasie 0,5-1sek, działa funkcja FD, ostrzenie AF jest precyzyjne - praktycznie 10/10 ustawia w punkt.
Obawiam, się, że GX7 może nie obsługiwać wszystkich szkieł ZD.
juz analizowalem ta tabelke :)
bardziej mnie interesuja odczucia uzytkownika, na YT jest filmik gf6 ze szklami 4/3 i nie wyglada to zle
http://www.youtube.com/watch?v=E7c-45uul3I
pozdr
Od kilku dni mam DX7, dopiero dzisiaj mimo kiepskiej pogody (ponuro, szaro, zamglenie i padająca mżawka) udało się wyskoczyć na kilka fotek. Wszystkie fotki zrobione w trybie M i przepuszczone przez L5 z minimalną ingerencją(obiektyw kitowy 14-42). Nakręciłem też krótki filmik rodzinny (z wnukiem) przy oświetleniu diodowym ( skorzystałem z ustawień WB) i wyszło zupełnie poprawnie. Fotki zrobione na Jamrozowej Polanie (Duszniki). Dodam tylko, że menu aparatu jest dosyć rozbudowane, trzeba troche czasu aby to wszystko w miare rozpracować
Załącznik 105190Załącznik 105187Załącznik 105188Załącznik 105189Załącznik 105191Załącznik 105192Załącznik 105193
Zwróć tylko uwagę, że na filmie testowany jest obiektyw ZD 9-18, który w cytowanej przeze mnie tabelce w pozycji "Quick AF operation" ma wpisane OK. Ciekaw jestem co z obiektywami co mają wpisane NG w tym miejscu.
W przypadku E-P5, w podobny jak na filmie sposób, gada ZD14-54 wer. I, ZD7-14 i ZD35-100 czy Sigma 30mm1.4, które w tabelce Panasonic figurują jako NG.
Dopisane
Znalazłem na YT test 40-150mm3.5-4.0, NG w tabelce, myślę, że jego działanie nie odbiega wiele od działania na korpusie Olka, więc wygląda na to, że korpusy Panasa w bardzo zbliżony sposób, do PENów, obsługują szkła ZD.