-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Mirek54 z ogromną chęcią... tylko że nie potrafię...:( Brak umiejętności i możliwości sprzętowych... :(
-
1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mirek54 z ogromną chęcią... tylko że nie potrafię...:( Brak umiejętności i możliwości sprzętowych... :(
Idziesz do sklepu gdzie przycinaja plyty meblowe na wymiar przez Ciebie podany.Podchodzisz do pana ,ktory przycina.Dydasz prawa nuzka i mowisz -Dzien dobry prosze pana.Czy moze mi pan przyciac plyte pilsniowa twarda koloru czarnego o wymiarach 60x80 cm.Dziekuje i czekam z utesknieniem na plyte.Otrzymujac plyte udajesz sie do kasy i placisz.Plac gotowka bo karta tak malych kwot chyba nie buchuja.Tu u mnie taka plyta to okolo 2,5€.
Pozniej to juz z gorki .Stawiasz plyte za kwiatkiem i focisz.Pokazujesz fotke a kazdy pyta jak Ty takie czarne tlo robisz i w jakim pogramie.Załącznik 89563Mozesz tez uzyc bialego do rozbicia lub odbicia
-
Owszem proste jak 2+2 :P Mam krótszą wersję na zdobycie takiej płyty... Wystarczy że poproszę tatusia:)
-
1 załącznik(ów)
Czytam właśnie książkę Brayana Petersona " Czas naświetlania bez tajemnic" i zaciekawił mnie jeden dział... "zwyczajne zoomowanie" ciekawa jestem co wy sądzicie na temat tego typu fotografii (ze względu na paskudną pogodę) wykonałam kilka prób w domowym zaciszu. Doświadczalnie zauważyłam że do takich zdjęć znacznie lepiej pasuje czarne tło... no chyba że chcemy uzyskać efekt promieni słonecznych... Kiedy próbowałam z białym tłem, zdjęcie było zupełnie nieczytelne ponieważ odbicie światła było bardzo widoczne. Załączam jedno zdjęcie przykładowe żebyście mogli zobaczyć o co dokładnie mi chodzi... Jest to fotografowanie przy długim czasie naświetlania i podczas wykonywania zdjęcia poruszałam pierścieniem zoomu...
-
Fajne :grin:
Ciekawe, że środek jest ostry. Można to wykorzystać. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Czytam /.../...
Dobrze, czytaj, ucz się i szukaj swojej ścieżki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Fajne :grin:
Ciekawe, że środek jest ostry. Można to wykorzystać. :wink:
Środek jest ostry bo bez zoom ustawiłam ostrość nacisnęłam spust i... odczekałam chwilę i dopiero przesunęłam pierścień zoom:) Ponad to muszę dodać, żeby otrzymać taki efekt trzeba wykonać wiele prób. Myślę jednak że warto. Prawdę mówiąc zastanawiam się nad zastosowaniem tej wiedzy. Potraktowałam to jako ciekawe doświadczenie.
-
No proszę.......:shock: Ot zaskoczenie....
-
Co cię tak zaskoczyło Krakmanie?
-
Rowerowa wycieczka tuż po burzy :)
Z wyprawy wróciłam brudna (od błota) pogryziona przez wstrętne komarzyce i szczęśliwa...:mrgreen:
-
To się nazywa sposób na łączenie przyjemnego (rower) z pożytecznym (fotki):grin:
Ciekawe obrazki.
-
:) Tak naprawdę to tylko dzięki mojemu kochanemu rowerkowi mam silę żeby wracać w to miejsce... które niewątpliwie jest piękne...a ja uczę się to pokazywać :)
-
Tak się zapytam z czystej ciekawości. Co chciałaś osiągnąć w fotce 54? Jaki przyświecał Ci zamysł? :)
-
Chciałam pokazać odbicie w tafli wody... Wiem że kontrowersyjne mogą się wydawać te szuwary na pierwszym planie. Choć mi się spodobało... podobnie w zdjęciu 53. Trudno było mi zrobić te zdjęcia bez "pierwszego planu", i tak stałam w błocie po kostki. Mój ukochany staw zarasta...
-
53 mi się podoba jest takie nostalgiczno-hamakowe, tylko drina sobie zrobić i walnąć się na hamak z takim widokiem :), 55 jest takie krzakowo może być ale 54..........., 54 wygląda jakby przypadkiem wcisnął Ci się spust a AF złapał co popadnie i padło na krzaki a Ty to zdjęcie z niewiedzy w/w faktu przypisała sobie jak pozostałe na karcie ;). Druga sprawa to zdjęcia w pionie wklejaj mniejsze, tak 800 pikseli na wysokość starczy bo ja mam spory monitor a godzinę to zdjęcie przewijałem. :)
-
hmmm co do wielkości zdjęć to przepraszam :oops: ten problem był już dość mocno poruszany w tym wątku, mam z tym problem z uwagi na możliwości techniczne. Jeśli chodzi o 54 to może rzeczywiście ostrość padła nie tam gdzie powinna... a szkoda!
-
Droga Wać Panno Be_Be..ato ;) ja jestem takiego zdania, że gdzie by ta ostrość nie padła to zdjęcie i tak byłoby be be ;) :). I tak nie przepraszaj bo nie ma za co :)
-
-
Naprawdę to aż taki wielki problem nie do pokonania aby dłuższy bok zdjęcia miał 1024pix....
W tym rozmiarze co wstawiłaś mieści Ci się na ekranie monitora w całości?
-
4 załącznik(ów)
Nie jest problemem zmniejszenie zdjęcia... tylko że kiedy to robię dostępnymi mi programami tracą na jakości... i to bardzo...
-
Kiedyś dawno temu kiedy nie znałem PS używałem czegoś takiego jak XnView. Prosty, skalujesz jak chcesz, zapisujesz w jakości jakiej chcesz i wszystko z jakością było gitara :)
-
-
Co do tabletów to nie wiem ale poszukaj tutaj Janeczka bo ten "leniwiec" wszystko na tabletach jechał to może coś Ci doradzi :)
-
z tego pakietu 1 i 2 bardzo mi podchodzą..
-
Wywolany Przez Czarusia do tablicy (nie lubie Lodzi, jeny jakie dziury):), dziele siem:
ios - platny filterstorm, rawy na nim robilem w pelni profi narzedzie chyba najlepszy na male systemy
android - snapspeed, aviary, picsart, picshop, pixlrexpress choc ostatnio zaczalem zabawe ps touch na galaxy note 2 10.1 malzowiny
win - acdsee pro, przede wszystkim za swiatla/cienie i ogolna szybkosc dzialania, program niedoceniany w dobie lr acr i innych
ubuntu - darktable, rawtherapia i kiedys bibbla uzywalem, niezly byl
przenosne urzadzenia, niestety przy iosie androidowe apki to takie troche zabawki do fejsa
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wywolany Przez Czarusia do tablicy (nie lubie Lodzi, jeny jakie dziury)
To którędy Ty jechałeś? W nawigacji wpisałeś (najkrótsza) :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wywolany Przez Czarusia do tablicy (nie lubie Lodzi, jeny jakie dziury):), dziele siem:
pozdrowionka
<OT> Janeczku drogi :D
Ostatnio wracając z Pruszcza do domciu, Hołek kierował nas prosto w dziurawą Óć. Objechaliśmy miasto od wschodniej strony od ronda w Strykowie przez Koluszki do Piotrkowa. Droga genialna, ruchu zero, tylko dwie paskudy typu fotoradar. Polecam. Bez jaj :mrgreen: </OT>
-
Janeczku dziękuję za podpowiedź... korzystam obecnie z programu snapseed...
---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post był o 14:33 ----------
Mam pytanie, czy ktoś z was zna jakieś cudowne sposoby na fotografię mgły??? Kiedy ustawiałam dłuższy czas naświetlania mgła była zupełnie niewidoczna, niebo przepalone i generalnie nic ciekawego nie było widać! Patrząc na zdjęcia które załączyłam do tego wątku stwierdzam że są stanowczo za ciemne! Może jakieś wskazówki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Nie jest problemem zmniejszenie zdjęcia... tylko że kiedy to robię dostępnymi mi programami tracą na jakości... i to bardzo...
Nie da się ukryć, jakość po zmniejszeniu jest tragiczna. Zbieraj czym prędzej na ten "normalny" (komp stacjonarny+monitor) sprzęt do obróbki zdjęć. Jak na razie tablet z tym androidem nie umożliwia tego (patrząc na jakość zdjęć) nawet w stopniu podstawowym.
Co do zdjęć mgły nie mam jakichś specjalnych ustawień. Najczęściej robię w trybie preselekcji przysłony, a czas aparat sam dobiera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mam pytanie, czy ktoś z was zna jakieś cudowne sposoby na fotografię mgły??? Kiedy ustawiałam dłuższy czas naświetlania mgła była zupełnie niewidoczna, niebo przepalone i generalnie nic ciekawego nie było widać! Patrząc na zdjęcia które załączyłam do tego wątku stwierdzam że są stanowczo za ciemne! Może jakieś wskazówki?
Może spróbuj robić zdjęcia mgły bez dłuższego czasu naświetlania. Ja robiłem zdjęcia mgły jesienią, i bardzo ładne mi wychodziły mgły. Spróbuj też pobawić się czasem otwarcia migawki. Mi mgiełki ładnie wychodziły. Nie miałem problemów takich o jakich piszesz.
-
A dlaczego chcesz dłuższe czasy nastawiać ? - popatrz na zdjęcia Ferensbacha, On to robi "normalnie" :mrgreen:
-
dłuższe czasy ponieważ już było dość ciemno... jak wiadomo mgła unosi się najczęściej tuż przed zmrokiem, w nocy i nad ranem...:) zatem jest ciemno.
-
Miłość unosi się w powietrzu... ta szczera, bezinteresowna,najprawdziwsza!
-
1 załącznik(ów)
Po poprawkach enem :) Mi się podoba...:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Janeczku dziękuję za podpowiedź... korzystam obecnie z programu snapseed...
---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post był o 14:33 ----------
A może masz w aparacie/menu/ustawienia/opcje/przeciwmgielnie ? Jeśli tak to może przez przypadek włączyłaś ?:mrgreen:
A poważniej - robiłem już mgły i we mgle. Żadnych cudów i lekarstw. Powinno się "robić normalnie".
-
Zatem normalnie...:) przy następnej okazji spróbuję.
-
Nad ranem warto poczekać na ładne słońce, ktore da ładne takie promienie które rozświetlą mgielke. Ja robiłem takie zdjęcia i nie miałem żadnych problemów z ciemnością o której piszesz.
-
Jeśli tylko pogoda pozwoli - nie będzie padało. Jutro przed wschodem słońca ruszam nad stawy. Budzik już nastawiony na 4 :) życzcie mi dużo motywacji bo naprawdę trudno mnie ściągnąć z łóżka... :D
-
Masz zdrowie... 4 rano toż środek nocy jeszcze........:shock:
---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
Ale stąd się biorą świetne zdjęcia...APZ też z rana chodził na swoich mgiełkogórkach...