Rozumiem. A temacie o D600 na forum Olympusa spodziewałeś się poczytać o wyższości O nad N, tak? Bo jeśli nie, to za bardzo nie wiem, co Cię do tego wątku tak ciągnie.
Wersja do druku
Tak dla rozluźnienia wątku http://www.youtube.com/watch?v=LApO_...feature=relmfu :mrgreen:
50p oraz 60p dla 1280x720.
Najprościej i najtaniej (i jak dla mnie dosyć sensownie) będzie kupić Sony Vegas w wersji Platinum czy jakoś tak. Slowmotion w zakresie tego co oferuje puszka i najlepiej na zasadzie nie używania spowolnień pośrednich. Dla takich bardziej zaawansowanych operacji to już Premiere wraz z Twixstorem.Cytat:
Oraz jaki program na w7 byście polecili w temacie właśnie zamiany filmu nagranego z normalną prędkością na slow (z możliwością wybrania jak bardzo ma być slow)? Nie mam D600, ale może dozbroję się w niego za jakiś tam czas. W temacie video jestem w sumie zielony, ale zaczyna mnie to coraz bardziej interesować, kręcić. ;)
Problemem w dzisiejszych czasach jest ogólne podejście wielkich koncernów do Nas czyli użytkowników. Jeżeli komuś wydaje się że "oni" robią coś dla Nas to jest w błędzie. Robią to co da im maksymalny zysk, przy okazji czasami zaliczają wpadki. Wystarczy się zastanowić ile osób zrezygnuje z zakupu danego aparatu bo świadomie przeczyta na forach że będzie miał taki a nie inny problem, a ilu kupi to w markecie pod wpływem gadki złotoustego sprzedawcy ;-)
Po to właśnie jest dzisiaj marketing i ogrom dolarów wydawanych na reklamę.
Świadomych kupujących jest dzisiaj coraz mniej.
Na dpreview pojawiła się recenzja: http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d600/ - aparat uzyskał wysoką notę, ale w wadach też mu wytknęli podatność matrycy na zabrudzenia.
Jasna sprawa. :) A czy D600 ma opcję kręcenia też w slow motion właśnie? Z ilu kl/s na ile mieli film?
Slomo robi się z otrzymanego materiału -mało który aparat od razu daje "spowolniony" materiał (o ile pamiętam taką opcję dodatkowo ma GH2).
Z dedykacją dla fanów obu systemów
O to chodzi, że nawet w wątku o pogodzie, gdyby tu taki był, pojawiłby się jeden z nikoniarzy i polecał N na każdą pogodę.
Inny przykład, wątek co wybrać, Canona czy Pentaxa....odpowiedź Nikona. Już w KRLD i w Chinach jest większy pluralizm.
Co mnie ciągnie do tego wątku? Ciekawość. Liczyłem na obiektywne podejście do oceny D600 a nie bagatelizowanie poważnej niedoróbki.
Propozycja wysyłania świeżo kupionej puszki i szkła do serwisu, żeby sprzęt działał jak należy....kabaret. :)
Nyny, swoją wiedzę o N czerpię nie tylko z netu. Koledzy z pracy mają, jedni chwalą, całkiem słusznie. Inni narzekają bo mają na co.
Żaden nie jest tak zaślepiony jak Ty.
Przyznaję uczciwie. Jakość obrazu z puszek N DX i FX w niskim i wysokim iso oraz DR są w większości nieosiągalne i pewnie takie pozostaną dla O.
Jakieś kolejne nieistotne, niesprawdzone i niepotwierdzone przez nieokreślone autorytety informacje z dpreview.
"The actual Depth of Field preview button is inactive in live view, however. So should you change the aperture while in live view mode, you'll have to exit and then re-enter live view in order to preview its effect. It is also unfortunate that there is no histogram view available for the D600; again a feature that the D800 does include, and could be added to the D600 with a simple firmware update."
"You can use DX-format optics on the D600, but we suspect that the resolution drop from 24 to 10.5MP..."
To mi się podoba - Auto ISO selection can be linked to lens focal length - ale to pewnie jakaś plotka.
chciałoby się odpowiedzieć przysłowiem - psy szczekają, karawana jedzie dalej...
... Cena D600 która wcześniej ładnie i konsekwentnie spadała znalazła swój poziom stabilizacji w okolicach 7100 a nawet nieznacznie wzrosła. Wygląda na to że na 6stkę z przodu przyjdzie jeszcze poczekać...
I to jest prawda. Nie ma systemu idealnego, dlatego nie rozumiem tej dyskusji. Każdy system ma swoje wady
i zalety. Wybieramy to co nam najbardziej odpowiada i nie przekonujmy nikogo a tym bardziej dyskredytujmy
innego wyboru niż nasz. Napisał ktoś na tym forum o dobry wychowaniu, myślę, że warto o tym pamiętać.
Pozdrawiam
i dlatego chyba (a nawet już na pewno) poczekam z zakupami do nowego roku. Może do tego czasu co nieco się wyjaśni o co chodzi z tym kurzem (wtedy wchodzę w D600), albo spadną ceny OMD i kilku interesujących mnie obiektywów (wtedy zostaję w m4/3) albo trzeba będzie poszukać jeszcze jednej drogi czyli np. Fuji X-e1 bo też bardzo zacnie się zapowiada... fajnie jest mieć wybór :)
D800/D600 daje sporą przewagę nad D700/D3 jeśli chodzi o poziom szumów (oczywiście po delikatnej obróbce -redukcja szumów luminancji na ok. 20% i redukcja rozdzielczości do 12Mpix -zdjęcie z D800 zrobione na iso 25600 wygląda wtedy jak z D700 na iso 6400).
Dodatkowo praktycznie nie ma bandingu, który na D3/D700 był dokuczliwy przy nocnych zdjęciach, zwłaszcza przy bardziej niebieskawym oświetleniu.
No nie wiem, zastanowilbym sie jednak nad czyms pokroju D800/D600, lub i teraz zdziwko - nad D7000.
Bo mozesz sie niezle zdziwic jak te matrce sobie radza w tej foto, o ktorej piszesz:)
Poczytak jak banding potrafi wylesc na d700/d3 itd.
pozdro
EDIT: O widze, ze jak zwykle @Fatman byl pierwszy i ubiegl z odpowiedzia:)
Nie bardzo rozumiem taką alternatywę.
OM-D z kitem też ma funkcję macro, co prawda gorszą, ale ma. 45 nadaje się do portretów, aczkolwiek nie ciasnych.
W każdym razie jest to zestaw dość uniwersalny, ale o dużej głębi ostrości.
Za to w zaletach można zapisać miniaturowość, kompaktowość.
Nikon D7000 z 60/2.8 to z kolei już większy aparat, większa matryca to i mniejsza głębia ostrości.
Ale 60/2.8 pewnie bym nie wybrał jako portretowego szkła, wolałbym 85/1.8 AF-S. Lub jak już musi być macro 90/2.8 Tamrona (posiadam, chwalę).
Jeśli zależy mi na małej g.o. to wchodzę w FF, albo DX.
Jeśli zależy mi na kompaktowości to wybieram m4/3.
Tamron 60/2 - super szkło (mz obok Sigmy 8-16 i 35/1.8 DX must have), tylko wierci jak DFR-ki Boscha, bokeh to żenua w porównaniu do mZD45, o mechanice (ręczne ostrzenie) wiele już napisano... Plusy to rewelacyjnie kontrolowane ac (testowane na 7D, razem ze 100L), ossstre.
Wspólne cechy z 45? Kompaktowy rozmiar, bardzo dobra ostrość.
ps. nightelf - dzięki za cytat.
pps. dziwne jest to forum.
/off
Magia FuFu w nowej odsłonie. (Nie)ciekawa prezentacja kurzenia się matrycy bez zmieniania obiektywu:
http://www.youtube.com/watch?v=_cY30lEMv8o&feature=player_embedded
Sprzęt za 7000 tysięcy złotych w którym trzeba częściej czyścić matrycę niż w mikro4/3 zmieniać baterię. Pełna profeska...Żenua.
Jestem coraz bardziej zdegustowany naszą konkurencją, do której niektórzy tak chętnie porównują jak do niedoścignionego wzoru.
a Nikon milczy :/
Dzięki za linka - interesowało mnie jak narasta to zjawisko. Ciekawe byłoby jeszcze kontynuowanie testu - czy jest jakiś punkt po którym zakurzenie nie będzie narastać, tzn. ile trzeba strzałów by wszystki paprochy, tudzież łuszczące się powłoki usunać i by zjawisko kurzu przestało dokuczać
Na korpusy powyżej kwoty 6000 PLN i nie zrobione w Japonii nawet nie patrzę, bo można zobaczyć nieciekawe rzeczy. Wyjątkiem są może te mające za Made in...napis Germany ;-) Dzisiejszy dylemat D600 czy D700 czy D800 jest jeszcze prostszy do rozwiązania. Wbrew temu co mówią tabele mi DR w D700 nie brakuje, chociaż istotnie po mocnej obróbce zostaje w cieniach kasza.
Pierwsze foto ciągnięte w Lr4 - z cienia +90, ze świateł -60 i +EV 1.6. Drugie cienie/światłą podobnie, ale +EV 2.
ech, już się ucieszyłem że w porównywarce cen z której korzystam po raz pierwszy D600 pojawiło się z ceną gdzie na przodzie jest szóstka - niestety - towaru brak w magazynie a jak się pojawi to pewnikiem i 7 z przodu ceny się pojawi
(tak, wiem, na allegro są tańsze)
Nie lepiej szarpnąć się na De800 ? W Euro AGD jest za 9999 i tylko poczekać na raty 30x0%.
za 3 tysiaki różnicy to już można mieć kawał obiektywu, a ja nie mam parcia na korpus "profi" D600 bardzo mi się podobało dopóki nie pojawił się problem kurzu. Tak, wiem, kilka osób tu pisało że ten problem jest wyolbrzymiony ale ja jednak uważam że taka wpadka w sprzęcie za 7 tysięcy nie powinna mieć miejsca
No to jak sie masz zle komfortowo czuc to jeszcze jest D700, ktory nie ma zadnych przypadlosci :)
pozdro
dokładnie, nie ma napinki na ten czy inny korpus, czas mnie nie ciśnie mogę jeszcze pogrymasić i poprzebierać tak by potem nie żałować. O D700 też myślałem ale raczej używanym - tyle że ceny takie jakieś do nowych zbliżone...
a na marginesie - promocje świąteczne ruszają to i Nikon się ruszył - a raczej się zapowiedział że się ruszy w Polskę z imprezą objazdową... mają być też D600tki. Wybieram się pooglądać - ciekawe czy uda mi się ów kurz uwiecznić? no i ciekawe co powiedzą "hostessy" i "hostessi" na stanowisku - znając życie nic nie powiedzą bo takie mają instrukcje
De700 to zacna pucha, załapałem się na ostatki produkcyjne (koniec lipca) - w sumie jedyny zakup w którym miałem szczęście. Drugie, równie ważne, słabo upakowana matryca nie zabija słabych jakościowo stałek jak 20/2.8D i 50/1.4D.
widzieliście promocję w FJ? http://www.fotojoker.pl/ http://www.fotojoker.pl/nikon_d600_promocja.html
Jakby te 600zł wykorzystać na karty/torbę/obiektyw jakiś inny.. to całkiem ładna cena się robi
600 zł powinno starczyć na zapas gruszek do przedmuchiwania matrycy :D
to znaczy tyle, że cena w FJ do końca roku na ten model napewno nie ulegnie zmianie...
ale tylko w FJ :-)
dobre...
już prawie byłem zdecydowany (oczywiście za jakiś czas aż cena jeszcze opadnie) na D600 i zestaw stałek 28/50/85 wszystkie G AF-S, zresztą coś z optyki do N już mam
ale znam siebie i wiem że, temat automatycznego brudzenia matrycy mógłby "nieco" mnie irytować
na dobrą sprawę pozostaje teraz ciekawy dylemat... używane D700 z małym przebiegiem vs. nowe D600
każdy z tych aparatów ma swoje zalety, niestety D600 znam tylko z opisów nie miałem okazji go poznać osobiście
chyba najlepsze co można zrobić to poczekać na rozwój wypadków, używany D700 będzie co najwyżej taniał, być może Nikon rozwiąże problem D600 i automatycznego systemu brudzenia matrycy ASBM
PS.
najlepszy dowcip to sytuacja w której Olympus wypuszcza nową puszkę dużego 4/3 z matrycą porównywalną lub lepszą od tej w OM-D ;) dostępną w OJ w cenie poniżej 5k pln
ABFoto też to ma - to chyba jakaś odgórna akcja koordynowana przez Nikon'a
http://sklep.abfoto.pl/