Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Jeśli nie będzie większy od C 70-300L, to już będzie ok. Stawiam na ciut wyższą cenę.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jeśli nie będzie większy od C 70-300L, to już będzie ok. Stawiam na ciut wyższą cenę.
Stawiam na to, że będzie jednak większy. Może lżejszy, ale rozmiarowo większy.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Stawiam na to, że będzie jednak większy. Może lżejszy, ale rozmiarowo większy.
Ogniskowa mniejsza, fizyczny rozmiar (w mm) maksymalnego otworu taki sam. Nie mam pojęcia jak stałe światło wpływa na wielkość konstrukcji, ale O nie kryje pełnej klatki więc zakładam, że to się co najmniej kompensuje. L ma w sobie jeszcze stabilizację.
Przyznam, że polityka zrobienia drugiego obiektywu o tym samym zakresie ogniskowych "tylko " sporo jasniejszego, nie jest dla mnie do końca zrozumiała.
Kosztem rozmiaru mogli zrobić ogniskowa np 120, albo iść na całość i zrobić takie 50-200 dla mikro
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Przyznam, że polityka zrobienia drugiego obiektywu o tym samym zakresie ogniskowych "tylko " sporo jasniejszego, nie jest dla mnie do końca zrozumiała.
Kosztem rozmiaru mogli zrobić ogniskowa np 120, albo iść na całość i zrobić takie 50-200 dla mikro
E tam. Canon sprzedaje cztery wersje 70-200 jednocześnie, do tego ze 3 wersje 70-300 i jakoś żyje :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
E tam. Canon sprzedaje cztery wersje 70-200 jednocześnie, do tego ze 3 wersje 70-300 i jakoś żyje :-)
Tyko ile on ma więcej tych body i ich właścicieli do obsługi...
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jak dla mnie to to jest szkło na które czekam, mój naczęstszy w użyciu zakres ogniskowych, dół mogę obskoczyć stałkami...
Czy jest znana data pojawienia się tego "maleństwa" na rynku?
Mi osobiście bardziej pasowałby zakres 50-200 (a nawet 250) mm w mikro4/3. Jednak póki co zastanawiam się i nad takim zoomem. Tylko żeby cena nie zwaliła z nóg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Edi
Czy jest znana data pojawienia się tego "maleństwa" na rynku?
Tak szacunkowo to zapowiadają go na koniec roku
Cytat:
Zamieszczone przez
Edi
Tylko żeby cena nie zwaliła z nóg.
Bądź spokojny - zwali :mrgreen:
Obstawiam, że będzie kosztował 8 patyków na starcie.
Odp: M.Zuiko 40-150mm f/2.8 Pro
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
3x tyle co za 12-40.
Właśnie dziś dostałem zamówione 12-40, i jestem nieco "podłamany" gabarytami tego szkła. Leży właśnie obok 17mm/1.8 i naprawdę wygląda komicznie. W każdym razie daje to dużo do myślenia.
Niestety 40-150mm2.8 nawet nie biorę po uwagę :wink: