Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Sporo to znaczy sie ile?
Jacy to ludzie?
Np. ludzie z ostatnich dwóch naszych zlotów. Statystyk nie prowadzę, także jest to moje subiektywne zdanie, że dawno jeden model kompaktu się tak nie wyróżniał w moim otoczeniu.
Czy podstawowy nie wiem, ale jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym np. wymienił coś ze swej torby fotograficznej na np. LX7, więc fakt - pytanie trafne.
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
Niekoniecznie. Ja należe do tych dziwaków, których nie obchodzą jakie są obecne trendy. Z przyjemnością wydam 2kpln na kompakta byle oferował mi przyzwoitą jakość zdjęć i zaspokajał moje konkretne potrzeby. Wcześniej brałem pod uwagę i lustrzanki ale przemyślałem i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Po pierwsze zdecydowanie za duże gabaryty. Nie mam w planach dymać z torbą lub plecakiem pełnym sprzętu tylko po to żeby zobaczyć różnicę w powiększeniu większym niż standardowa odbitka. Po drugie nie mam czasu, pieniędzy i ambicji do zabawy z RAWami, pogonią za coraz lepszym szkłem itp. Po trzecie nie jestem ornitologiem i nie potrzebuję megazoomów ( w obecnym kompakcie mam x3 i w zupełności mi to wystarcza ). Ja potrzebuję tylko możliwie najlepszej jakości i szybkości w określonym przedziale cenowym, sprzętu o gabarytach maksymalnie Pena z kitem, który wiem, że zabiorę wszędzie.
Znaczy sie nie jestes statystycznym klientem kupujacym aparat i tyle w temacie...
Skoro tak dokladnie wiesz co chcesz, to po co tyle dywagacj w tak prozaicznym temacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
Aha i niestety nie wiem co to ten szuter lag. I wiedzieć nie chcę...
Kupisz kompakta to sie szybko dowiesz :)
pozdro
---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Np. ludzie z ostatnich dwóch naszych zlotów. Statystyk nie prowadzę, także jest to moje subiektywne zdanie, że dawno jeden model kompaktu się tak nie wyróżniał w moim otoczeniu.
Czy podstawowy nie wiem, ale jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym np. wymienił coś ze swej torby fotograficznej na np. LX7, więc fakt - pytanie trafne.
No tak, bo garstka ludzi skupiona wokol forum fotograficznego to naprawde wypadkowa trednow rynku, no brawo brawo....
pozdro
nyny, to, że wiem dokładnie czego chcę nie robi ze mnie fachowca w dziedzinie aktualnego sprzętu. I stąd te dywagacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
czyli ludzie, którzy mają już jakiekolwiek pojęcie o fotografii i wybrali to świadomie
Kolejny raz napiszę, że nie ma idealnego rozwiązania, ale żeby coś wybrać dla siebie trzeba mieć troszkę o tym pojęcia patrząc się na plusy i minusy pewnych rozwiązań, jeśli to jest wybór świadomy, to jak najbardziej, ale jeśli ktoś mnie próbuje przekonać, że to jedyny możliwy, no to proszę o nie !
Jestem ciekaw czy "pytający niezdecydowani", też podobne pytanie zadają na forum motoryzacyjnym typu "kabriolet czy terenowy ?" - też używam kompakt i robię to świadomie znając zalety i wady, ale dlatego, że je znam, nie pozostawił bym sobie tego typu aparatu jako jedyny i podstawowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
czyli ludzie, którzy mają już jakiekolwiek pojęcie o fotografii i wybrali to świadomie
No tak, ale Ci "nieświadomi", co nie chcą wydać ok 2000zł na aparat coraz częściej kupują smartfona do tego i tyle.
Osoby oczekujące więcej od sprzętu foto zostają i już nie dywagujmy czy jest to bardziej target zaaw. kompaktów, czy bez/luster.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No tak, bo garstka ludzi skupiona wokol forum fotograficznego to naprawde wypadkowa trednow rynku, no brawo brawo....
Dziękuję. Zapomniałem dodać że w ciągu ostatnich kilku lat sprzedałem min. kilka tysięcy sztuk sprzętu fotograficznego..dobranoc.
Witam
Postanowiłem napisac w tym watku poniewaz mam po przeczytaniu paru postow rowniez powazny dylemat co kupic :)
Zdecydowany jestem/bylem na olympusa e-pl3/e-pm1. Wczesniej posiadalem aparat Panasonic fz20 z ktorego bylem zadowolony ale wiadomo swoje latka mial juz a ja chce sprobowac czegos nowego. Zalezy mi aby aparat nagrywal w miare ladne filmy HD(wystepy corki w przedszkolu/ szkole), tego tez miedzy innym brakowalo mi w Panasie....
Czytalem rozne testy, opinie itp. i wychodzi ze w cenie tak do 1400 zl olympus spelnia moje wymagania, dodatkowo jest fajnie wykonany(bylem w MM obejzec)
Jednak po przeczytaniu tego watku sam sie zastanawiam czy mi jest potrzebny bezlusterkowiec (mieszacie panowie w glowie ;)) Na pewno nie dokupowalbym narazie a moze w ogole dodatkowego obiektywu i focil bym kitem z zestawu. Wymagania mam takie aby wychodzily jakosciowo lux zdjecia ;) oraz ladne filmy HD, oczywiscie tryby manualne itp aby mozna bylo cos wiecej wyciagnac.
W panasie byl fajny zoom x12, ktogo nie uzywalem czesto , jednak od czasu sie przydawal, tutaj wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x ale mysle ze nie bylo by z tym az tak duzego problemu ;)
Takze czytam, porownuje, mysle i co raz mniej wiem ;D:D
Cytat:
Zamieszczone przez
kolunio
wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x
Nie ma czegoś takiego jak ''przybliżenie 3x'' :)
Patrz na ekwiwalent ogniskowych. Różnica między 28-120mm, a 28-300mm nie jest porażająca, bo to jest miara wykładnicza. Jest, ale znacznie mniejsza, niż to wygląda z liczb. Poszukaj sobie przykładów tych ogniskowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
kolunio
Witam
Zalezy mi aby aparat nagrywal w miare ladne filmy HD(wystepy corki w przedszkolu/ szkole), tego tez miedzy innym brakowalo mi w Panasie....
Jeżeli chcesz sporo filmować i nie wychodzić poza krótkiego kita (14-42mm) to sprawdź jeszcze NEX-5 soniacza za 1699...
Cytat:
Zamieszczone przez
kolunio
tutaj wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x
Niekoniecznie - możesz poszukać bezlusterkowca z obiektywem 14-150mm. Jednak w cenie do 2000 - będzie to E-PL1, który akurat na polu filmowania - w porównaniu do NEX-5 - bardzo odstaje...
Też mam (w zasadzie dałem dziecku) FZ20 - zawsze miałem go na wakacjach ze sobą.
Do zdjęć tele w górach czy ogólnie na zewnątrz (ekw. ogniskowej 36-430 i stałe światło 2,8) leciwy FZ20 nadal jest SUPER. Wszystkim znajomym nadal szczęka opada jak widzą co ten zoom kompakcika potrafi. O ile działa to go pewnie nie sprzedasz i wg mnie nie musisz kupować teleobiektywu. FZ20 waży tyle co sam obiektyw mZD 75-300. Często go brałem na wyjazd zamiast ZD70-300.