Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ
Dzięki za sample. Kto chciałby je oglądać lub wołać na szybko z automatu w OV2 niech zwróci uwagę, że aparat, którym były robione miał ustawione odszumianie na standard i auto gradację, co niekoniecznie służy zdjęciom.
Teraz jest pytanie ile będzie ten obiketyw kosztować i dlaczego tak drogo ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
...Teraz jest pytanie ile będzie ten obiketyw kosztować i dlaczego tak drogo ;-)
Zdecydowanie mniej, niż 14-150:-) Szczegóły w cenniku, jaki powieszę w Nowy Rok (no może 2. stycznia)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Zna ktoś jakiś sposób na wyłączenie korekcji optyki w ACRze? I odzysk tej półmilionowej obwódki.
Nie da się.
Biorąc pod uwagę cenę w USandA u nas wyjdzie jakieś 1600-1700.
Witam !
Ogladalem zdjecia z RAW-ow i zauwazylem, ze na 12mm wystepuje paskudna winieta ( szczegolnie blisko rogów kadru).
Cos takiego mnie irytuje bo nie wierze, ze konstruktorzy tego szkla nie byli swiadomi tej wady.
Zrobili jak najmniejsza srednice soczewek aby bylo najmniej i najlzej ale kosztem ciemnosci szkla i silnym winietowaniem dla 12mm.
Dla zoomu m.ZD 14-150 jestem w stanie zrozumiec winiete na 14mm ale zakres m.ZD 12-50 jest znacznie mniejszy i mozna
optyke pod tym wzgledem lepiej wykonac.
Pozdrawiam
Jak wyprostujesz dystorsję, to i winieta zniknie, bo wyjdzie poza kadr.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Ogladalem zdjecia z RAW-ow i zauwazylem, ze na 12mm wystepuje paskudna winieta ( szczegolnie blisko rogów kadru).
Kupuję każdą winietę w zamian za korzyści z jej istnienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Dla mnie to zaleta, bo zawsze musiałem dodawać w postprocesingu. It's not a bug, it's a feature! :mrgreen:
Oko motyla robi bardzo pozytywne wrażenie. :)