Mało już pisze na forum - jednak dużo czytam i czasem.... współczuję rozterek.
Wersja do druku
Mało już pisze na forum - jednak dużo czytam i czasem.... współczuję rozterek.
Chcę dodać do tego co napisałeś że rozmiar matrycy światłoczułej w E1 to 2614x1966 pixeli.Cytat:
Zamieszczone przez skow
Dlaczego ORF ma rozmiar 2624x1966?
Odpowiadam: procesor do obliczeń używa liczb hexagonalnych nie dziesietnych i dlatego dla przyśpieszenia obliczania wektora zapisu zaokroglono 2614 pixeli do 2624 co w zapisie hex daje liczbę 0A40 . Stąd czarny pasek o którym piszesz .Dalsza redukcja to konieczność którą opisałeś w punkcje 2
Różnica w rozmiarze całkowitym a użytecznym matrycy wynika z jej budowy i jest niezbędna dla jej poprawnego działania i jakości uzyskanego obrazu. To "ślepe" pixele i dla nas ich liczba jest bez znaczenia.
D300 vs e-3
topowe szkła 70-200 F;2,8 i 35-100
nie wiem jak wam ale mi z e-3 się bardziej podobają - może kwestia szkła
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25765206
Wysokie ISO, ale krótka ekspozycja i szumy nie takie straszne :!: ;)
Kiedy wreszcie to E-3 wyląduje w sklepach :?: :?: :?: Bo już mnie nerwy bolą :mad:
:?: :?: Znowu się skończy zakupami w Japonii :?: :?:
jest szansa ze już w tym tygodniu ;)Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
No liczę na to - juz przebieram nogami... :razz:Cytat:
Zamieszczone przez willow32
E3 to inny poziom robienia zdjęć, kiedy zdjęcia z ręki w półmroku ISO1000, F2, 1/4s wychodzą nieporuszone bez gangreny :roll: no i wizjer. Szkoda, że tak szybko ciemno się robi i dzień krótki.
I wizjer w E1 w porównaniu do E3 to dziurka od klucza na końcu tunelu :twisted:
c+ zrób kilka zdjęć Ani e-trojka, wieczorem, z nastrojowym oświetleniem, przy dobrej butelce wina, bez lampy i pokaz co potrafi ten aparat na iso 1600. A w niedzielę zasadź się na coś białego w stylu para młoda albo ministranty. Jak na razie E-3 mnie nie przekonał, no ale może zmienię zdanie... :razz:
Szukam aparatu który pozwoli mi robić zdjęcia córy na iso 1600 bez błyskania fleszem po oczach... Da się tak E-3? Bo 40D da się...
Tyle to sie da zrobic nawet dziadkiem z 30/1.4. :D A z E-510 to nawet przy oswietleniu od swieczki mozna cos ustrzelic... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez blady
Swoja droga strasznie ciekaw jestem jak w praktyce ta Sigma (w koncu HSM) bedzie lapala ostrosc z E-3... Bo z E-510 to slabym ogniwem przy robieniu zdjec po ciemku nie jest matryca (zwlaszcza ze wsparciem IS) ale AF...
Jest lepiej, dużo lepiej, co nie??Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus