Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
CzaRmaX: będziesz przechodził na wyższy poziom sprzętowy (omd 10)? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
CzaRmaX: będziesz przechodził na wyższy poziom sprzętowy (omd 10)? :)
Ja jedynie mam ochotę zakupić sobie wizjer w cenie OMD 10 a że jeszcze do tego wizjera gratis dorzucają WI-FI to normalnie REWELKA. Nareszcie będę mógł sobie robić "profesjonalne" słitaśne słłłłłit focie i zasypać nimi forum :D
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ja jedynie mam ochotę zakupić sobie wizjer w cenie OMD 10 a że jeszcze do tego wizjera gratis dorzucają WI-FI to normalnie REWELKA. Nareszcie będę mógł sobie robić "profesjonalne" słitaśne słłłłłit focie i zasypać nimi forum :D
A no tak :) JediMaster mają zniżki to pewnie omd10 w sklepowej cenie wizjera kupisz :lol: , a do tego czasu dawaj jakieś foty ze "starocia" :) .
Cytat:
A nie możesz sobie kupić przejściówki z 37 pod inny rozmiar? Będziesz miał wtedy o wiele większy wybór
W ogóle nie ogarniam tematu przejściówek:D
robtor - a czemu Ty się do klubu nie zapiszesz? przecież Ci się chyba należy!
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Mam natomiast pytanie odnosnie filtrów szarych dostepnych pod 37mm...
Mam dwie stałki i kitowego zooma i właśnie do niego przydałby się szary. Oczywiście do "zabawy" więc jakość nie ma aż tak dużego znaczenia.
Pod ta średnicę gwintu znalazłem jedynie ND8 i jakieś regulowane z filtrów polaryzacyjnych ND2-ND400...ale te regulowane to pewnie zmora poniżej jakiegokolwiek poziomu...
Używa ktoś z Was filtrów szarych pod 37mm?
a czemu nie zainteresujesz się filtrami typu Cokin ? pasuje pod wiele średnic
---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
W ogóle nie ogarniam tematu przejściówek:D
czyli? ale przejściówek 37 > 52 czy przejściówek z innych systemów?
Cytat:
a czemu nie zainteresujesz się filtrami typu Cokin ? pasuje pod wiele średnic
Cokin ma sens jezeli stosuje się multum filtrów. Ja użytkowałem z reguły tylko dwa- szary i polaryzacyjny.
Cytat:
czyli? ale przejściówek 37 > 52 czy przejściówek z innych systemów?
Bardziej chodzi o wpływ adapterów na jakość np. dokladam adapter na 52mm+filtr i czy wtedy na ogniskowej 14mm nie mam ultra winiety?
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Cokin ma sens jezeli stosuje się multum filtrów. Ja użytkowałem z reguły tylko dwa- szary i polaryzacyjny.
Cokin ma sens jeśli używasz nawet tylko jednego filtra np. szarego czy połówki szarej ale masz różne obiektywy o różnych średnicach. Jeśli masz jeden obiektyw i nigdy nie zamierzasz kupować innego to kup nakręcany.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Bardziej chodzi o wpływ adapterów na jakość np. dokladam adapter na 52mm+filtr i czy wtedy na ogniskowej 14mm nie mam ultra winiety?
Jeżeli przechodzisz z 37 na 52 a ogniskowa nie jest ultra szeroka to nie będzie, przy ogniskowej 14 czyli 28 moim zdaniem nie powinno wystąpić takie zjawisko.
A tak z zupełnie innej beczki, to wie ktoś jak wyłączyć w e-m10 dźwięk klapnięcia po zrobieniu foty? Focus peaking się udało, a tamtego nigdzie nie widzę...
Jedyny dźwięk jaki mam to migawka. Ustaw MF zdejmij obiektyw i pstryknij z długim czasem np 1 sekunda. .