Filtr ND jest włączany i wyłączany ręcznie.
dranio
Wersja do druku
Filtr ND jest włączany i wyłączany ręcznie.
dranio
A to na Auto?
Dobre pytanie. Nigdy nie robiłem na Auto, będę musiał sprawdzić.
dranio
Problem jest w tym, że od pewnego czasu sprawdzam po uruchomieniu, czy filtr jest aktywny.
Z zasady nie używam Auto. Jeśli zmusza sytuacja używam funkcji Program, ale nie w tym przypadku.
DxO Optics Pro 8 czy OLYMPUS Viewer 3 do wywoływania RAW-ów polecacie?
OV3 wywołuje na podstawie informacji o ustawieniach aparatu. W DxO nie znalazłem opcji wywołania zdjęcia bez stosowania korekt. Domyślnie program koryguje wiele parametrów.
Jakie ustawienia zastosować w DxO aby otrzymać ładny obraz, bez zbytniego ulepszania?
Ani ten, ani ten tylko DxO 9, który teraz jest dostępny za darmo. Ma dość dobrą redukcję szumów - Prime (działa na RAW).
Jeżeli nie chcesz korzystać z ustawień domyślnych wybierz menu Presets i wybierz - No correction, a potem próbuj bawić się suwaczkami po swojemu :-)
Niestety nie jest już dostępny za darmo. "Promocja" skończyła się 31 sierpnia:cry:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Spróbuję z DxO 8. Pobrałem kiedyś gdy był dostępny za darmo ale nie używałem. Mam ponad 2 tys. zdjęć w RAW-ach, które chciałbym teraz wywołać. Może ktoś z doświadczonych forumowiczów ma sprawdzony preset?
Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!
No właśnie. Bardzo fajny program, można wysłać wywołanego rawa do filtrów Nik od Googla jako TIFF 16 bit i tam dalej się bawić (export to application). A co do sprawdzonego presetu - to chyba nie ma takiego, który można by zastosować do 2 tys. zdjęć i żeby to pasowało do wszystkich.
Zrób selekcję zdjęć, wybierz 25, obrób je indywidualnie i się ciesz nimi :-)
Na pozostałe można zastosować DxO standard
Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!
Dzięki! Pobrałem i zainstalowałem.
Tak DXO polecam bardzo dobre efekty daje.
pozdr
Pierwsze fajne, ale malutkie te fotki jak na dzisiejsze standardy.
Nie wiem jak u Ciebie ? ale jak kliknę na fotki to robią się duużo większe !
I w powiększeniu może i drugie się spodoba ?
Coś z zeszłego roku.
Wiosna
Załącznik 187016Załącznik 187017
Lato
Załącznik 187018Załącznik 187019Załącznik 187020Załącznik 187021
Jesień
Załącznik 187022Załącznik 187023Załącznik 187024Załącznik 187025
Coś z tego roku
Załącznik 187063
Załącznik 187064
No to też zesprzętem :roll:
Załącznik 187071
https://images82.fotosik.pl/323/c2787e3e1f55db0e.jpg
https://images84.fotosik.pl/323/76801c8ac4218fa7.jpg
Coś z młodszego i mniejszego brata czyli xz-10:
Załącznik 188116
"sztruks"
Pytanie jak sobie radzić z manualnym ostrzeniem na gwieździste niebo? Mój egzemplarz ma tą przypadłość, że kręcąc pierścieniem w trybie MF zbliżam się do idealnej ostrości po czym ją przekraczam i obraz staje się rozmyty, dlaczego skrajna granica â jest poza użytecznym zakresem a nie idealnie w punkt. Czy też tak macie w swoich XZ-2 ?
Czy ktoś byłby w stanie w swojej tulei/adapterze filtrowym (tym zamienniku do Minolty Z3) zmierzyć skok gwintu? Kupiłem taką, ale mam problem z wkręceniem, z oporem wchodzi i płytko. Podejrzewam niezgodność właśnie ze skokiem gwintu bo średnica zmierzona przeze mnie 46,4mm. Gwint w aparacie nie jest uszkodzony.
Drugie pytanko: Czy w momencie gdy wykonujecie zdjęcie z dłuższym naświetlaniem i macie włączoną stabilizację to ona wydaje chrobotliwe dźwięki? Strasznie irytujące tym bardziej, że stabilizacja podczas kręcenia filmów widać jak pracuje a dźwięków nie wydaje żadnych.
Trzecie pytanko: ktoś dobry odpowie na post wyżej pytanie :) ?
Pozdrawiam.
Przy okazji witam wszystkich.
Jako, że stałem się posiadaczem XZ-2 szukam u Was pomocy.
Nie mogę wybrać zdjęć HI (15kl/s) - jest widoczne jednak nie aktywne.
Brakuje kompresji zdjęć LSF MSF i SSF. Wszystkie pozostałe są widoczne i mogę wybrać.
Czy aktualizację Firmware jest sens robić ? Aktualnie mam wgrany 1.1. Trochę boję się, gdyż ostatnio wgrywałem żonie w galaxy s6 rom i skopałem płytę główną.
Do kompresji dokopałem się :D Jednak do serii zdjęć 15kl/s nie mam już pomysłu. Zmieniam AF, wyłaczam różne opcje i cały czas nie ma możliwości wyboru tego przycisku.
Reset do ustawień fabrycznych robiłeś ?
Jakie są jakieś dostępne adaptery które można podpiąć do xz-2? Chodzi mi o szerokokątny przetwornik obrazu
Coś z zeszłego tygodnia
Załącznik 192919
Załącznik 192920
Załącznik 192921
Załącznik 192922
Załącznik 192923
Załącznik 192924
Witam
Zakupiłem używanego xz2 i mam pytanie co do szumów na zdjęciach.
Zdjęcia zrobione np w mieszkaniu przy iso 100 i powiększone pokazują szum na zdjęciach.
Noise Reduct oraz Noise filter są na off
Załącznik 193536
Dodatkowo na obiektywie w środku jest delikatny pyłek. Usunąć to jakoś czy zostawić tak jak jest? Czy ma to wpływ na jakość zdjęć?
Czy są jakieś złote rady dla posiadacza tego aparatu? Na pewno nie korzystać z iauto :)
Zdjęcia mam ustawione 16:9 format LSF
ps) co sądzicie o tych zdjęciach?
Załącznik 193533Załącznik 193534
Ja myślę, że zdjęcia są git, ale ekspertem nie jestem.
Myślę, że lepiej ustawić na 3:2. W sumie to najlepiej korzystać z takiej proporcji, jaką oferuje matryca, czyli 4:3, wówczas aparat nie będzie przycinał zdjęć.
Zresztą o proporcjach zdjęć w necie jest szczegółowych informacji mnóstwo.
Dwie foty z XZ-2 w 4:3 i 3:2
Pyłek w niczym nie będzie przeszkadzał (a i diabelnie trudno było by się go pozbyć).
Rady dla posiadacza aparatu? Zależy od ambicji, masz dwie opcje:
1. Pstrykaj i ciesz się zapisanymi chwilami (iauto to nie grzech!).
2. Poczytaj, pooglądaj, naucz się jak aparat działa i skąd biorą się rezultaty które chcesz uzyskać. Nikt Ci tu nie powie "ustaw to tak i tak, a XZ będzie robić super fotki".
A no i tak na marginesie gratuluję zakupu super aparatu.
Dzień po ciężkiej nocy.
Nie wiem o którą zakrętkę chodzi, do modelu XZ-2 nie ma takowej, jedynie dekielek nakładany na obiektyw. BTW, kupiłem tuleję innego producenta i pasuje idealnie, widocznie chinczyk chinczykowi nie równy.
Rozumie, że w każdym WYMIENNYM obiektywie jest taki zapas bo ma on pracować z różnymi body, ale tu jest kompakt i normalnie ręce mi opadają że Olympus wypuścił taki "profesjonalny aparat" który w pewnych kwestiach jest niedopracowany jak właśnie wyjście poza obszar użytkowy ostrości.
Witam. Od wczoraj jestem w posiadaniu xz- 2 . Wszystko ok ,tylko martwi mnie jedna rzecz. https://youtu.be/fFYFQ9TjT24 czy to jest normalne?
Nie jest
też tak myślałem. aparat kupiony z allegro. oczywiście sprzedający twierdzi że jak wysyłał to wszystko było ok. dziś zauważyłem jeszcze że na każdym zdjęciu jest "czarna plama" w prawym górnym rogu zdjęcia. jedynie po przestawieniu proporcji obrazu na 16:9 jest dużo lepiej pod tym względem. Czego to może być uszkodzenie? dodam jeszcze że jak przybliży sie zoomem to również problem znika Załącznik 196007Załącznik 196008
Aparat jest ewidentnie uszkodzony. Myślę, że bez serwisu się nie obędzie.
Napisz jak historia z naprawą wyglądała.
Co do czarnego pola w rogu - przesunięta matryca , w Krakowie nikt nie chce sie tym zająć. Mam tak w PL-3 , niestety upadł mi i tak juz zostało .
Dzień dobry wszystkim szczęśliwym użytkownikom olympusa XZ-2 do których ja też się zaliczałem. Byłem obecny chyba na wszystkich stronach tego wątku, sporo mi pomógł zarówno w podjęciu decyzji o zakupie XZ-2 ponad 3 lata temu, jak i wydobyciu z niego najlepszych jego cech, które wpłynęły na materiał wyjściowy w postaci świetnych zdjęć. Ale tak było dokładnie do pierwszego miesiąca po zakończeniu okresu gwarancyjnego, wówczas to aparat pokazał "błąd zoomu" i obiektyw nie chciał się schować. Wysłałem do jednego krakowskiego serwisu, wycenili naprawę na kwotę prawie jak za sprawną używkę, wysłałem do drugiego również krakowskiego i się zaczęło - po wielu monitach w końcu dostałem aparat ale znowu wystąpiła ta usterka, po kolejnej naprawie sprzęt wrócił i od tego czasu ma problem z ostrością z lewym dolnym rogu. Aparat został kolejny raz wysłany do serwisu, znowu miesiące się wyleżał i przybył z podobną wadą. W międzyczasie z tym serwisem miałem inne atrakcje, ale coby nie przedłużać tej smutnej opowieści o młodym chłopcu pozorującym naprawy obecnie aparat nadal ma ten sam problem. Czy ktoś z Was mógłby polecić tak od serca jakiś dobry, rzetelny serwis, może być na terenie całej Polski z opcją dostarczenia pocztą? Obecnie aparat leży i aż żal na niego patrzeć, że się tak od miesięcy marnuje. Z góry przepraszam, że może to nie do końca ten dział, ale chociaż sprzęt do niego pasuje :)
Rawy wywołane w OV3 (raw z SIgmy w PhotoPro 4):
XZ-2:
Załącznik 198113
Em-1 + m.Zuiko 9-18 (tu ISO 200):
Załącznik 198114
E-520 + Zuiko 12-60:
Załącznik 198115
i jako ciekawostka Sigma DP1s:
Załącznik 198116
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A tu cropy:
XZ-2:
Załącznik 198117
Em-1 + m.Zuiko 9-18:
Załącznik 198118
E-520 + Zuiko 12-60:
Załącznik 198119
Sigma DP1s:
Załącznik 198120
Ja kupiłem Olka XZ-2 w grudniu 2012 roku w fajnej jak na tamten okres (krótko po premierze) cenie. I miałem szczęście nigdy nic złego się z nim nie stało (pomijając drobiazgi jak odklejającą się wykładzinę na gripie czy czasem przypadkowo otwierającą się klapkę od baterii). Zrobiłem setki fajnych zdjęć (niektóre z nich tu udostępniałem), a niedawno jeszcze odsprzedałem znajomemu i jemu jeszcze służy.
Wspominając zeszłoroczne wakacje natknąłem się na te kilka fotek z "Jarmarku Dominikańskiego" w Gdańsku: