Przeczytaj sobie co napisał Radio Erewan w poście 143945 i 143969Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Cytat:
Wersja do druku
Przeczytaj sobie co napisał Radio Erewan w poście 143945 i 143969Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Cytat:
Cytat:
polecam przeczytanie tez tego artykulu i ewentualnie skorzystanie z narzedzia.
z wykorzystaniem tego narzedzia zaden aparat nie ma 100% w wizjerze :twisted: :twisted: :twisted:
A może Olympus po prostu pomylił się podając dane i np. zamiast 11,9 mln powinno być 10,9 mln. Takie pomyłki przeciez sie zdarzają.Cytat:
Mógł się pomylić. Nie wiem, zakładam, że te dane są prawdziwe.Cytat:
Zamieszczone przez Fachowiec25
Pozdrawiam
Użyłem narzędzia z linku Cra3ego. DNG zyskał 435 tysięcy pikseli (nie 1,5 mega).
PS normalnie wyciąga 3648x2736 pikseli. Po Odsłonięciu zdjęcie ma 3720x2800.
W załączeniu wizualizacja.
Pozdrawiam
Czyli jomawitu miał rację :roll: :?: To jak to jest z tym wizjerem kryjącym 100% kadru... kryje czy nie kryje :?:Cytat:
Nie miał racji. Przynajmniej ten eksperyment tego nie dowodzi. Na brzegach kadru rejestrują się dodatkowe piksele, ale one są poza rozmiarem matrycy w systemie 4/3 i dlatego nie są używane. W linku Cra3ego masz wyjaśnienie we wspólnym. 3720/2800 nie jest też proporcją 4:3.
Tak jest we wszystkich lustrzankach cyfrowych.
Jadę coś zjeść i złożę zestaw testowy do sprawdzenia tezy JW.
Pozdrawiam
odpowiedz: zaden nie kryje (ze znanych mi dSLR)
wez sobie z mojego sajta np.: z 1Ds mk2 (jeszcze nie mam nic z 1Ds mk3) - chyba profi puszka ze 100% krycia? nie?
przekonwertuj do dng a pozniej narzedziem Thomasa Knolla odzyskaj zamaskowane pixele.
no coz ...
PS: jak masz jeszcze sily, to zrob to samo dla Nikona D2x (Hassel mi sie tylko nie poddal)
PS2: paskudny i niedobry ten Thomas Knoll, przez niego zadna puszka nie ma krycia 100% w wizjerze ;-)
no widzę że niektórzy znaleźli nowego konika, tyle że wirtualnego... jak tu znaleźć kolejną dziurę?
dziwisz sie? Polacy to chyba najbardziej jojczący naród ... widac to statystycznie po ilosci postów jojczenia do pozostalych :-)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
bynajmniej jestem ciekaw, z czym kolejni wyskoczą .... (ukręcą gwint pod statyw? a moze bateria za duza? a moze pigmej i paszport polsatu?)
ROTFL :-)