Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Nie bardzo rozumiem, po co do makro światło 2.0? Za dużą masz przy 2.8 głębię ostrosci? A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny. Coś dłuższego do niż 60 mm makro pewnie by sie przydało, ale raczej wolałbym o jasnosci ograniczonej do 3.5-4, a za to mneijsze, lżejsze i tańsze. Chętnie bym widział w systemie dedykowany obiektyw do ekstremalnych skal - odpowiadający np. Canonowi MP-E65.
Dzisiaj właśnie z ciekawości w sklepie wziąłem do łapy E-M1. Gdy popatrzyłem przez wizjer, to tak jakbym otworzył drzwi do innego świata ;-) Za taki wizjer w E-M5 i za lepszą matrycę dałbym się pociąć ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Najważniejsze chyba, że matryca Panasonica (E-M1) dorównuje jeśli nie przewyższa parametrami tą z Sony (E-M5,10).
Załącznik 123960
Jak zwykle wygórowane nadzieje użytkowników przekroczą zapewne możliwości inżynierów i technologii wytwarzania matryc z tej fabryki. Ja w każdym razie poczekam sobie z E-M5 na kolejną lepszą matrycę od Sony...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak zwykle wygórowane nadzieje użytkowników przekroczą zapewne możliwości inżynierów i technologii wytwarzania matryc z tej fabryki. Ja w każdym razie poczekam sobie z E-M5 na kolejną lepszą matrycę od Sony...
...albo od Fuji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
...albo od Fuji :)
Też bym chciał, ale ew. mamy Blackmagic-a, no i nie wiadomo co będą wkładać Chińczycy do Kodaków
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
... A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny.
Może ktoś kto posiada obiektyw Panasonic 20 1.7 wypowie się odnośnie średnicy soczewek ile wynoszą, 10 czy 15 mm?, czy więcej? bo tak dokładnie nie wiem i nie chodzi mi o średnicę filtrową obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fuji ma matryce od Sony.
Chcesz powiedzieć, że Sony zmonopolizowało rynek matryc? Przeciez X-Trans to nie tylko soft...
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Może ktoś kto posiada obiektyw Panasonic 20 1.7 wypowie się odnośnie średnicy soczewek ile wynoszą, 10 czy 15 mm?, czy więcej? bo tak dokładnie nie wiem i nie chodzi mi o średnicę filtrową obiektywu.
Przednia soczewka ma średnicę około 18mm (zmierzyłem na szybko zwykłą linijką). :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Chcesz powiedzieć, że Sony zmonopolizowało rynek matryc?
Chyba już dawno.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Przeciez X-Trans to nie tylko soft...
To tylko zmieniona kolejność filtrów RGB.