Wielkosciowo to mu raczej blizej do 12-35 2.8 - ten sam rozmiar filtra i tylko 3 mm krotszy (za to ok 30 g ciezszy)
Wersja do druku
Ale podstawowa stałka, czyli 35ka jest niewiele krótsza, a 60ka nawet dłuższa od tego zooma. Zgadzam się, że po rozciągnięciu bedzie gorzej ale tak szczerze to przy złożonym zoomie przynajmniej na zdjęciach nie widze jakiejś kolosalnej różnicy w wyglądzie. Na pewno aparat będzie wygladał najlepiej z naleśnikiem i wtedy może konkurować z X100 w kategorii wygląd. Podobnie przynajmniej moim zdaniem ma się sprawa z OMD, który najlepiej wyglada też z naleśnikami.
Nie jest dłuższa.. ;)
18-55 - 60 - 35
P. S. Mnie męczy zestaw x-e1 + 35. Na szczęście kasy brak więc pokusa silna nie jest. ;)
Własnie dojechało do mnie to cudo :-) Kurcze, nie wiem jak ktoś, kto miał w reku ten obiektyw może twierdzić, że jest plastikowy. Dla mnie zarówno w dotyku jak i w wadze widać, ze to metal.
PS. pamaru - złożona jest odrobine krótsza ;-)
Witaj w klubie, pers :)
Gratuluje zakupu ;) Szkoda, że tylko 1 rok gwarancji niesforna FP daje. Życze zero kontaktu z nimi i żeby nie było jaj jak w przypadku x10,x100. Ja jeszcze poczekam i zdecyduje za jakiś czas. Więc kiedy można zadawać pytania odnośnie XE-1, już ? :mrgreen:
@pers
a w jakim sklepie kupiłeś?
pers, robienie zdjęć to najprostsza rzecz na świecie. A robienie przynajmniej poprawnych zdjęć nie jest trudniejsze, niż opanowanie jazdy na rowerze :)