E-P5 ma conajmniej 2x szybsze odczytywanie danych z matrycy (E-PL3 miał 120fps, E-PL5 240fps) więc każdy tryb AF będzie szybszy.
Wersja do druku
E-P5 ma conajmniej 2x szybsze odczytywanie danych z matrycy (E-PL3 miał 120fps, E-PL5 240fps) więc każdy tryb AF będzie szybszy.
Dziękuję szafir51. Zaciekawiła mnie twoja rada, wiem że trochę nie w tym temacie, ale jak to mniejszy punkt ? Da się ustawić mniejszy punkt ? Może ja czegoś nie widziałem w ustawieniach. Mam 35 pół AF, ale są one spore , naprawdę bycze, gdyby to dało się zamienić w punkcik to byłoby super. Jest taka możliwość ?
maestro
nie mam E-PL3 tylko Panasonica i tam można wybrać sobie punktowy AF i określić wielkość ramki AF. Myślałem, że w E-Pl3 też tak można, ale może się myliłem.
Szkoda, a już mi się iskierka nadziei zaświeciła... W każdym bądź razie dzięki ;)
Bodzip jesteś Wielki, dziękuję bardzo !! :D Ramka jest zdecydowanie mniejsza, w życiu bym tej opcji nie znalazł !! Żeby nie śmiecić tego tematu innymi sprawami, to może ktoś podpowie jak to jest że tą Leice (25 1,4) niektórzy forumowicze mają w posiadaniu, a j nie mogę jej znaleźć w żadnym sklepie. Jaka jest w ogóle jej cena rynkowa ?
dwie oferty jak to się mówi "pierwsze z brzegu"
http://www.proclub.pl/pl/panasonic_l..._1_4_asph.html
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,16787s,1079d
cena nowej ca 2,4 tysiaka
pytanie, czy to dobra cena i czy ten obiektyw jest wart tej ceny w gronie konkurencji?
tzn. mam na myśli, czy dla przykładu taki lumix 20mm f/1.7 za 1600 zł nie będzie lepszą alternatywą?
nie wiem, pytam...
sam się rozglądam wśród obiektywów, ponieważ w niedługim czasie kupię sobie nowy aparat!
p.s.
mi osobiście zależy na zabawie głębią ostrości :D
a obiektyw powinien być ostry bo to też lubię.
i jeszcze dodam, że rozmyślam nad body z większą matrycą niż m43.
Ja zamieniłem 20/1.7 na PanaLeicę 25 i nie żałuję. Zdjęcia są jakieś takie bardziej plastyczne, bardziej cieszą oko
a kąt?
nie jest teraz za wąska? w stosunku do 20ki?
@Fret tego się obawiałem ;)
.. bo zależy mi bardziej niż bardzo!
powód jest banalny. od dłuższego czasu jestem wyposzczony z tejże zabawy.
Albo nawet lepiej, 5D i do tego Samyanga 85/1.4
Choć osobiście nie lubię kupować używanych aparatów.
Ja też nie, ale w 4/3 taki efekt GO można uzyskać Voitkiem 42,5/0,95 bez AF. Różnica w cenie jest taka, że kupując 85/1,8 AF w C zostaje mi kasa na używane 5D (ok. 2k), w pewnym sensie mam wiec AF i korpus gratis, można zaryzykować :) Dla fanatyków małej GO najlepsza opcja moim zdaniem. Samyang ma wiele zalet, można zaoszczędzić jeszcze trochę i zyskać nieco światła, ale kosztem AF.
Pewnie mi się dostanie, ale do fotografii ptaków to jednak polecałbym inny system, chyba że to ma być raczej zabawa niż coś poważniejszego.
Sugeruję Canona APS-C + 100-400 L IS USM.
Jeśli natomiast pozostajemy w kręgu Olympusa to ciekawym pomysłem może być E-M1 + 50-200 2.8-3.5 SWD + przejściówka na duże 4/3.
Z m43 to albo M.ZUIKO DIGITAL ED 75-300mm F4.8-6.7 II, albo Panasonic LUMIX G VARIO 100-300mm F4.0-5.6 MEGA O.I.S.
Sam mam z dłuższych zoomów M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F4.0-5.6 R i raczej jest za krótki, choć z czatowni może by się coś dało sensownego zrobić.
BTW. Dlaczego piszemy w tym wątku? ;-)
wracając do porad, to wolę AF.
więc proszę o sugestię w tym kierunku.
p.s.
dzieki za dotychczasowe uwagi.
W sumie nie ma za bardzo wyjścia. m43 to nie jest system dla miłośników minimalnej głębi ostrości. Tutaj zawsze FF będzie miało przewagę, fizyki nie oszukasz.
5D + 85 1.8 to chyba najtańsza opcja, jak Ci będzie ciągle za mało płytkości to są jeszcze szkła 1.4 i ekstremalnie 1.2 (czy nawet 50 1.0).
Co prawda często ostrość tych obiektywów na pełnej dziurze jest taka sobie, ale z drugiej strony nikt nie używa 1.4 do reprodukcji obrazów, a przy takiej głębi ostrości większość kadru i tak zazwyczaj jest poza nią.
Nikon D700 ewentualnie + 85 1.8D, ale Nikonowska 85 1.8D zbiera gorsze opinie niż Canon, poza tym to już znacznie droższa opcja.
Miałem 5D + 85 1.8 i to jest zupełnie fajny zestaw, daje dużo frajdy.
Na początku musiałem się kilka kroków odsuwać. Teraz się przyzwyczaiłem i lepiej mi się foci niż 20tkąCytat:
a kąt?
nie jest teraz za wąska? w stosunku do 20ki?
Też się zastanawiam nad zakupem 25mm 1.4, ale boje się trochę AF na E-M5. Z tego co czytałem nie wiele ustępuje Olkowi 45mm tyle, że sam tego nie widziałem. Ogniskowa tego obiektywy wydaję mi się bardzo uniwersalna. Kwestia tylko czy wziąć najpierw 25mm 1.4 czy 100-300mm, który też mnie interesuje :)
Posiadam 25/1.4 i nie zauważyłem jakiegokolwiek problemu z AF na E-M5 (jest tak samo szybki i celny jak mZD 45) Natomiast uważam że daje rewelacyjny obrazek - tak że w efekcie pozbyłem się 45 - gdyż w większości przypadków używam jednak Leice a do np. portretu duuuuużo lepszy jest dla mnie mZD 75mm (do nietypowej ogniskowej można się przyzwyczaić wszystko wynagradza to co ten obiektyw potrafi).
Na początek zaczynam od tych tańszych obiektywów, 75tka jak dla mnie za droga na początek :) Co nie zmienia faktu, że jest rewelacyjna.
Oczywiście ze 75 tania nie jest, ale warta swojej ceny - wracając jednak do tematu (25-ki) nie darmo ta ogniskowa uznawana jest za standard i u mnie jest podstawowym (przynajmniej na razie) obiektywem, o świetnym obrazku i bardzo jasnym - co się przydaje ;-). Swoją uniwersalnością zabiła 45mm, która szczególnie w momencie gdy miałem już 75 praktycznie leżała w pudełku.
Ja się biję jeszcze pomiędzy Olkiem 17mm 1.8 a tą 25mm 1.4. Ciężko porównywać te ogniskowe, ale pod każdym względem lepszy wydaje się Panas.
d4rk89 - pomiędzy 17/1.8 a 25/1.4 leży 20/1.7 :) Różnica pomiędzy ogniskowymi 17 a 25 (szeroko, standard) jest już bardzo duża. Na Twoim miejscu polatałbym trochę z zoomem i przećwiczył, która ogniskowa mi bardziej pasi. Ale z tych dwóch mój głos na 25/1.4
Zgadzam się! ale 20mm 1.7 jest na Olkach powolny z tego co czytałem i dlatego nie biorę go pod uwagę :) chyba, że opinie krążące po necie są nie prawdą.
W porównaniu do 20tki to demon prędkości. A w słabym świetle z 20tką niekiedy dostawałem szału.Bzyczał i bzyczał. Robienie zdjęć 25tką w słabych warunkach oświetleniowych to przyjemność
Mam prośbę do posiadaczy tego szkiełka. Moglibyście wstawić jakieś sample tutaj ? Kusi mnie ten obiektyw na tyle mocno że gotowy jestem wejść w m43, tylko dla tych Leiek :-)
Przeglądam flickry i inne miejsca w sieci i szukam poparcia dla swojej zachcianki. Najbardziej zależy mi na zdjęciach z bokehem w wykonaniu tego szkła. Będę dozgonnie wdzięczny za takowe sample.
d4rk89, dzięki. Ktoś coś jeszcze ma ?
Panasonic DMC-G5 + Leica 25mm
F 1.8 1/2500s
Dla odmiany ;-) F 16 1/160s
I coś pośredniego
F 4.0 1/60s
@Polm ingerowałeś w pierwszą fotkę?
mam na myśli pomoc w rozmyciu tła?
Dzięki za kolejne sample. Proszę o wiecej jeśli ktoś jeszcze posiada ten obiektyw.