Może jeśli możesz zrób jakieś zdjęcia nowym E -M1.
Wersja do druku
Może jeśli możesz zrób jakieś zdjęcia nowym E -M1.
Jak już ten aparat pojawi się w sklepach, to chyba się wybiorę do jakiegoś Media Marktu poudawać klienta, bo naprawdę jestem ciekaw jak chcecie tę maszynkę sprzedawać za takie pieniądze :D Interesuje mnie to bardziej, niż aspekty techniczne, bo wszystko wskazuje na to, że E-M1 to zmutowany PEN-F z podkręconym procesorem.
hmm, faktycznie. Tylko z ekspozycji mają:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...xf-18-55mm-eer
swoją drogą niezła cena, prawie 1000 zł taniej niż taki sam zestaw po keszbeku. Pytanie jak mocno był "eksponowany" :)
Zgadza się nowa m1 ma dwa procesory trupic8. Oby dwa są 3,5 razy wydajniejsze od trupic7, który dostał też notabene pen-f. Dzięki tym procesorom aparat działa zdecydowanie szybciej i przede wszystkim dostał też funkcję, którą na pewno wam się spodoba, a mianowicie pro capture.
Co do zdjęć, jak tylko znajdę chwilę postaram się utworzyć jakąś galerię i umieszczę w niej moje wypociny z nowej m1.
Z góry przepraszam za moją składnię ale musicie zrozumieć, że to drugi dzień szkolenia, a więc za nami jest już wieczór, który zakończył się dosyć późno :)
Poszanowania dla sprzętu zbyt wielkiego nie ma.
No i już wiadomo, dlaczego tak drogo ;) Ktoś musi pokryć koszt sprzętu, dla którego poszanowania nie ma. Mnie by interesował film z ręki, jak idziesz, z obiektywem 12-40 (nie 12-100 bo on ma dodatkową stabilizację).
Wybaczcie jeśli powielam istniejące byty, może już było:
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cam...ice/index.html
W ramach Olympus Serwis Pro dostępne będą trzy pakiety: Standard Plus, Advanced oraz Elite. Pierwszy, najbardziej podstawowy, dostępny będzie za darmo.
W ramach Standard Plus użytkownicy otrzymają do dyspozycji specjalną infolinię, naprawę w ciągu 5 dni roboczych oraz czyszczenie i przegląd. Konto Advanced daje skrócenie naprawy do 3 dni roboczych (i wypożyczenie aparatu, jeśli naprawa potrwa dłużej), bezpłatny transport sprzętu do serwisu i z powrotem, a także dodatkowe usługi konserwacyjne.
Pakiet Elite daje priorytet na przegląd, czyszczenie i korzystanie z infolinii, a także wiąże się z możliwością otrzymania od razu zastępczego aparatu na czas naprawy, bez czekania aż czas naprawy zostanie wydłużony.
Przede wszystkim do skorzystania z Olympus Serwis Pro będą uprawnieni wyłącznie użytkownicy aparatu OM-D E-M1 Mark II. Ponadto w ramach bezpłatnego pakietu Standard Plus będzie można serwisować jeden aparat oraz jeden obiektyw M.ZUIKO DIGITAL. Jeśli ktoś ma 2 lub 3 obiektywy, będzie musiał skorzystać z pakietu Advanced. Posiadanie dwóch aparatów E-M1 Mark II i do 6 obiektywów kwalifikuje już do programu Elite.
Co wy na to?
Kuszące?
Kwalifikuje, czytaj, musisz zapłacić za elite.
2 body ma się chyba nie tylko po to żeby się zabezpieczyć przed awarią? Rozumiem że Olek wprowadzając ten program chce odeprzeć zarzuty Canikonowcow że żaden profesjonalista nie zainteresuje się ich sprzętem bo nie mają odpowiednika profesjonalnego serwisu. Osobiście nie byłbym takim optymistą żeby oczekiwać tłumów zawodowych fotografów migrujacych do m43 po wprowadzeniu takiego programu ale fajnie że w ogóle jest taka opcja
No jasne, gołym okiem widać, że to "chłyt marketingowy" przed premierą flagowego modelu.
8500 zł za samo body!!!
Litości. Przecież to nawet dla zawodowca dużo.
Zastępczy aparat na czas serwisowania to powinien być standard, niezależnie od tego, czy chodzi o tanią małpkę, czy o wypasiony sprzęt. Jak ja serwisowałem aparat, to po prostu zapytałem o możliwość wypożyczenia aparatu zastępczego i okazało się, że nie ma z tym najmniejszego problemu. A w żadnym programie serwisowym dla profesjonalistów nie uczestniczę.
Za starych dobrych czasów, jak mi w E1 padła migawka, to dostałem aparat zastępczy.
PS @grizz zrób coś z tą spacją, a raczej jej brakiem jeżeli się nie przejdzie do nowej linii.
Co Wy (bo nie pierwszy raz słyszę) z tą spacją. U mnie działa normalnie na jasnej i ciemnej skórce (przeglądarka Firefox). To raczej nie wina forum i grizz chyba nic tu nie pomoże...
Bodzip też miał/(ma?) ten problem i stanęło bodajże na tym iż to chrzani przeglądarka Chrome, czy Opera (już dokładnie nie pamiętam).
Cytat:
Wciśnij ikonkę pierwszą po lewej i zmień rodzaj edytora. Na zaawansowanym na ciemnej skórce jest zgłoszony problem. W Chrome.
https://youtu.be/SvZS4fB3Kgg
Krótki filmik z M1 II, niestety wersja tylko w 720p. Z czasem powrzucam więcej materiału już w jakości FHD.
Dzięki,
A my na to, że trochę nieuważnie czytasz ;-) Do dwóch korpusów E-M1 Mk II i do 6 obiektywów to maksymalna liczba sprzętu "łapiąca się" na jeden pakiet obsługi PRO Service Elite. Zatem, aby wejść do programu Elite wystarczy posiadać tylko jeden korpus i jeden obiektyw:-P
No ale to działa tak, że trzeba sobie kupić taki pakiet co nie Jacku? Nie tak, że jak kupię 2 E-M1 II to automatycznie dostaję Elite, a tak chyba autor wypowiedzi zrozumiał.
Pakiety Advanced i Elite w ramach Service PRO są odpłatne. Nie słyszałem, aby nabywca 2 korpusów E-M1 Mk II i 6 obiektów "z automatu" dostawał usługę bezpłatnie (tu edycja, dopisana dalsza część zdania:), ale mam nadzieję, że się jednak mylę :-). Wg założeń, podana liczba korpusów i szkieł jest maksymalną liczbą wyposażenia, jakie będzie obsługiwane w ramach danej usługi serwisowej.
W Bielsku-Białej w dniach 3-4 grudnia w centrum handlowym Sarni Stok będzie miał miejsce mały event Olympusa, na którym będzie można zobaczyć m.in E-M1II. Jeżeli ktoś ma ochotę się wybrać to zapraszam.
Nie mogę się już doczekać kiedy Olek trafi w moje ręce. Byle do 14 grudnia :D Zobaczymy wtedy jaka naprawdę z niego bestia ;)
Bezzebna
E tam, zapowiada się bardzo dobrze. Jak się okaże, że jest kompletnie do niczego, to się go zwróci i tyle :D Mam przeczucie i pobożne życzenie, że się tak jednak nie okaże. Zobaczymy. Tak czy inaczej jest mniejszy i lżejszy od lustra, przez to dużo wygodniejszy (choć już widzę, że do niektórych szkieł grip się jednak przyda). Ja nie robię ślubów w jaskiniach, nie potrzebuję iso 100k ;)
Ostatnio porobilem trochę zdjęć gx8 w zoo na ISO wyższym niż 1000 . Rzadko takich używam. Uhhh po lekkim zbliżeniu nie wygląda to dobrze. Micro to sprzęt na słońce jednak . Na wiosnę trzeba się rozglądać za jakąś a7 II, jako drugi system.
A dlaczego 14. Grudnia? Moja sztuka juz do mnie w poniedzialek kurierem jedzie. Dostalem dzis potwierdzenie ;) tez juz przebieram nozkami :) [emoji1]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Ja nie mieszkam w Polsce. B&H zaczyna wysyłkę 12 grudnia. Zatem 14 będzie u mnie. Nie wiem, może mi zrobia niespodziankę, byłoby miło ;) Może asekuracyjnie podali taką datę, tak czy inaczej na ich stronie stoi, że planuja rozsyłać od 12 grudnia według kolejności zamówień. Nie dostałam żadnego maila, że mogę się nie załapać do pierwszej transzy, więc jestem dobrej myśli :)
Edit: Co do ewentualnych szumów. Widziałm 3200 w necie (hłe hłe, więc to musi byc prawda) i jeśli to tak wygląda to git. Ja i tak używam max 1600. Nie jestem szumofobem. Jeśli na zdjęciu jest nawet dość widoczne ziarno a nie kolorowy psychoszum, to mnie to w pełni zadowala. Szum to był w Sony dsc-h2, wszystko inne to nie szum :D
Cyfrowe
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Na evencie w Bielsku-Białej jednak nie będzie można zobaczyć nowej em1. Pozostały sprzęt jak najbardziej dostępny ale niestety nie em1 II. Jeżeli ktoś miał zamiar wybrać się do Bielska dla tego aparatu to bardzo przepraszam ale niestety jest to sytuacja niezależna od Olympus Polska, a tym bardziej ode mnie.
Dzięki za cynk, bo miałem się tam wybrać specjalnie dla em1 II.
test na dpreview i złota nagroda
https://m.dpreview.com/reviews/olymp...d-e-m1-mark-ii
Na ostatniej stronie dpreview można porównać wyniki testu z innymi korpusami, ciekawie wygląda porównanie z OM-D E-M1 w sekcji Image quality raw/jpeg i Low light / high ISO performance.
Wychodzi, że jakość tych parametrów dla Mark II jest gorsza.:|
https://www.dpreview.com/reviews/oly...-m1-mark-ii/11
Kto by się przejmował punktacją końcową? Jakość obrazu trzeba ocenić na zdjęciach, a nie w tabelkach.