Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Po pierwsze, IMHO fazowy AF EM-1 jest w gorszych warunkach oświetleniowych na poziomie E-500 z 14-42 a nie E-5 z 12-60 czy nawet powyżej niego.
Nie potwierdzam. Miałem okazję korzystać kiedyś na koncercie heavy metalowym z em1 + mZD 17mm 1,8 + mZD 45mm 1,8 (ISO 5000-6400).
Było kiepsko, ale jego AF-S nie porównywałbym nawet do e-5xx. Może warto było podpiąć coś z m43 zamiast podpinać z sentymentem ZD.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
A 4/3 z podpiętą FL50 zostawia mikrusy daleko w tyle.
Mógłbyś wytłumaczyć? Od E510, E-520, E-3 aż do PENów i OM-D mam akurat FL-36R i jakoś nie nie stwierdziłem by w m43 gorzej doświetlała.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Po drugie coraz mniej słychać mrożących krew w żyłach opowieści o konieczności korekcji BF/FF - ja przez 9 lat posiadania dwóch lustrzanek Olka czegoś takiego nie doświadczyłem ...
Ja też miałem lustrzanki Olka, sporo szkieł pod 4/3 i też tego nie doświadczyłem, tyle że akurat o DSLR marki Olympus nie pisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
D4, to zdecydowanie zbyt mocne porównanie - jak dla mnie niech zrobią najpierw lepszy niż w E-5 + obiektywy SWD - konkurencja lustrzana i tak jest daleko przed nimi.
Sporo szkieł ZD ma już swoje odpowiedniki w Mikro4/3, a AF-S OM-D z nimi w przyzwoitym świetle jest wręcz lepszy od np. Canona 6D.
Ja swoje ZD 14-54mm 2,8-3,5 sprzedałem i nie żałuję - wolę mikro-stałki F/1,8. Niemniej fakt - lepiej gdyby ogarnęli w końcu autofocus w gorszym świetle i ogólnie AF-C, no i by zasilanie by na dłużej starczało. Te trzy rzeczy sprawiają, że nadal trochę z westchnieniem wspominam E-3 z jedenastoma genialnymi krzyżowymi punktami AF, jak Ty E-5 i naadal będziemy czuć niedosyt mając w ręku ten świetny aparat, jakim jest niewątpliwie em1.
Cytat:
Mógłbyś wytłumaczyć? Od E510, E-520, E-3 aż do PENów i OM-D mam akurat FL-36R i jakoś nie nie stwierdziłem by w m43 gorzej doświetlała.
myślę,że koledze chodziło o wspomaganie AF-u jakie dawała ta sama lampa w starym systemie.To samo zauważyłem już w pierwszych postach tego tematu. Ludzie zrozumcie ,ja nie wkurzam się na Em-1 ,że wysiada mu Af podczas takich ciemnych sytuacji,tylko narzekam,że nie ma możliwości podpięcia do niego żadnej lampy która by mu dawała kopa(tak jak to było w starym systemie),co mnie bardzo dziwi,ponieważ sprawa wydaje się być banalna,wręcz mogłoby się wydawać,że wystarczyłoby wydać jakiś firmware który by naprawiał tę bolączkę. A może jednak AF po kontraście aż tak się różni od tego po detekcji,że trzeba mu opracować nowy system wspomagania? Nie wiem,aż tak się nie znam. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
myślę,że koledze chodziło o wspomaganie AF-u jakie dawała ta sama lampa w starym systemie.To samo zauważyłem już w pierwszych postach tego tematu. Ludzie zrozumcie ,ja nie wkurzam się na Em-1 ,że wysiada mu Af podczas takich ciemnych sytuacji,tylko narzekam,że nie ma możliwości podpięcia do niego żadnej lampy która by mu dawała kopa(tak jak to było w starym systemie),co mnie bardzo dziwi,ponieważ sprawa wydaje się być banalna,wręcz mogłoby się wydawać,że wystarczyłoby wydać jakiś firmware który by naprawiał tę bolączkę. A może jednak AF po kontraście aż tak się różni od tego po detekcji,że trzeba mu opracować nowy system wspomagania? Nie wiem,aż tak się nie znam. ;)
Bingo! :D
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Widocznie ktoś w olku stwierdził, że wystarczy ta wbudowana dioda (nie wystarczy).
Też bym wolał, żeby mój stary metz zadziałał tak jak dawniej :cry:.
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Nawet o tym nie myśl, jak zamontują pierwszy na świecie system wspierania kontrastu to cena powędruje na dziesięć a może i dwadzieścia tysięcy złoty/euro/$ :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
myślę,że koledze chodziło o wspomaganie AF-u jakie dawała ta sama lampa w starym systemie.
Droczę się - dla mnie głównym atutem lamp 4/3 jest prawidłowe doświetlanie kadru (nawet na auto), a nie wspomaganie innych funkcji.
PS Nie pamiętam jak em1, ale E-M10 ma już wspomaganie AF w body diodą - zauważył ktoś znaczną poprawę AF w ciemnicy dzięki niej?
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Nawet o tym nie myśl, jak zamontują pierwszy na świecie system wspierania kontrastu to cena powędruje na dziesięć a może i dwadzieścia tysięcy złoty/euro/$ :)
Oj tam dodadzą pod port akcesoriów AP-2 opcjonalny dalmierz laserowy z GPS i pogodynką.
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Nawet o tym nie myśl, jak zamontują pierwszy na świecie system wspierania kontrastu to cena powędruje na dziesięć a może i dwadzieścia tysięcy złoty/euro/$ :smile:
Też się na tym nie znam i tak średnio mnie interesuje ale E-M1 ma przecież także czujniki AF fazowe i do tego wspomagania nie mogli ich wykorzystać? Przynajmniej powinno to działać z szkłami z dużego systemu 4/3 wszak zamierzeniem była dobra współpraca z tymi obiektywami jakby w zastępstwie lustrzanki. Więc tak do końca nie wyszło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ja swoje ZD 14-54mm 2,8-3,5 sprzedałem i nie żałuję - wolę mikro-stałki F/1,8. Niemniej fakt - lepiej gdyby ogarnęli w końcu autofocus w gorszym świetle i ogólnie AF-C, no i by zasilanie by na dłużej starczało. Te trzy rzeczy sprawiają, że nadal trochę z westchnieniem wspominam E-3 z jedenastoma genialnymi krzyżowymi punktami AF, jak Ty E-5 i naadal będziemy czuć niedosyt mając w ręku ten świetny aparat, jakim jest niewątpliwie em1.
Ehhhh... właśnie dla tych mikro stałek miałem się przesiąść z D700 na EM-1.
To rewelacyjne szkła, w systemie Nikona używam praktycznie 3 szkieł 35mm, 85mm oraz jakiegoś zooma UWA. W m43 chciałem mieć 17/1.8, 45/1.8 z czasem jeszcze 75/1.8 oraz 9-18... niestety nie wyszło.
Ty poczułeś niedosyt względem E-3, Robert względem E-5... a co ja miałem powiedzieć :?: ;)
Podkreślam jeszcze raz, system sam w sobie jest baaaaardzo fajny, ale nie nadaje się do wszystkiego (wiem, wiem, który się nadaje ;) ). Natomiast z czystym sumieniem proponuję go ludziom robiącym street'y, czy jeżdżącym po świecie w poszukiwaniu świetnych kadrów.
Właściwie wszędzie tam, gdzie nie zabraknie nam af-fazowego będzie świetnym narzędziem do pracy i zabawy w fotografię.
Żeby było zabawniej, to najnowsze lampy błyskowe mają przednią diodę, służącą do doświetlania w video. Światło daje to takie, jakby ktoś latarką świecił. A mimo to nikt nie wykorzystuje tego do wspomagania AF.
Nie wiem czy przeoczylem, mam pytanie co do zdjecia z pierwszesj strony.
Gdzie bylo robione to zdjecie z 8bitowcami i banerem Secret Service?
pozdro