Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Czytając Waszą dyskusję dochodzę do wniosku, że sprzęt Olympusa ma więcej wad niż zalet. Może to zniechęcić co niektórych do kupowania nowości za dużą kasę. Wiem, że to raczej tylko towarzyska dyskusja zawodowców,.ale mniej znający się na sprzęcie mogą wyciągnąć niewłaściwe wnioski i stąd dużo takich pytań: mam tysiąc, co kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Czytając Waszą dyskusję dochodzę do wniosku, że sprzęt Olympusa ma więcej wad niż zalet. Może to zniechęcić co niektórych do kupowania nowości za dużą kasę. Wiem, że to raczej tylko towarzyska dyskusja zawodowców,.ale mniej znający się na sprzęcie mogą wyciągnąć niewłaściwe wnioski i stąd dużo takich pytań: mam tysiąc, co kupić.
Ma troche tez i zalet.Jednak to o wadach sie czesciej dyskutuje.Co do dyskusji zawodowcow.Zawodowiec bierze sprzet odpowiedni do danego zlecenia.Jesli bedzie miec takie,ze ma wykonac je sprzetem do kilograma to taki nabedzie i zlecenie wykona.Nie wazna mu bedzie cena,logo firmy ....tylko waga.
Aaaaa za klocka to mozna luszczanke ,kotlety ze trzy ciachnac i wymienic na cos wiekszego i z duzym szklem.Wtedy nadal kotlety...,i tak do konca.
Nie chodzi o idealny sprzęt, ale brak alternatywy cenowej pośrodku, więc poszukiwania i marudzenia są naturalne. Jest albo kit, albo bardzo drogie szkło PRO.
---------- Post dodany o 09:51 ---------- Poprzedni post był o 09:49 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Poza tym dlaczego: poza Panasonikiem? Konkurencja w postaci bohatera wątku spowodowała spadek ceny Panasa jeśli dobrze kojarzę o $200.
Bo Panasonik był wielokrotnie wspominany w tym wątku, a jest ciekaw, czy inne firmy mają coś porównywalnego, a korzystniejszego cenowo. Nie śledzę rynku foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Czytając Waszą dyskusję dochodzę do wniosku, że sprzęt Olympusa ma więcej wad niż zalet. Może to zniechęcić co niektórych do kupowania nowości za dużą kasę.
O tą dużą kasę chodzi sten. Każdy na podstawie linków do jpg/orf ma szansę odpowiedzieć SOBIE na pytanie czy to jest warte tyle i tyle dla mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Wiem, że to raczej tylko towarzyska dyskusja zawodowców,.ale mniej znający się na sprzęcie mogą wyciągnąć niewłaściwe wnioski i stąd dużo takich pytań: mam tysiąc, co kupić.
To taka jałowa dyskusja ponieważ nikt z nas jeszcze tego obiektywu nie ma, po prostu. Niezależnie od tego czy ktoś jest zawodowcem czy mniej znającym się na sprzęcie.
[QUOTE=Mirek54;1006329]Ma troche tez i zalet.Jednak to o wadach sie czesciej dyskutuje..
Rozumiem, wszystko ma wady i zalety. Jestem amatorem, robię zdjęcia tym czym mam, a nie jest to sprzęt drogi i nowy nie jestem zadowolony z jakości, ale nie narzekam bo wiem , ze tego nie przeskoczę, do niedawna fotografowałem Zenitem E. No cóz pozostało by zdjęcia wyszłu ztego co mam jak najlepsze technicznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tamte blekoty mają na starcie 28mm nie 24mm - to jest różnica jednego szkła. 24 jest dla wielu osób wystarczająco szerokie.
Do Sony będziesz musiał nabyć luksusowe 12/2.8.
Poza tym dlaczego: poza Panasonikiem? Konkurencja w postaci bohatera wątku spowodowała spadek ceny Panasa jeśli dobrze kojarzę o $200.
W Sony ekwiwalentem 24mm@FF jest 16mm.
Będzie, a właściwie to już jest, Carl Zeiss 16-70/4.0, też ciekawe szkiełko, mniejsze trochę niż 12-40 (filtr 55mm vs 62mm), ciemniejsze, ale z lepszym zakresem.
18-105G wygląda na szkło raczej do kamer.
16-70 widziałem - cena 4500zł, więc Olympus 12-40 będzie pewnie tańszy. Ale rzeczywiście ciekawszy zakres i rozmiary.
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
16-70 widziałem - cena 4500zł, więc Olympus 12-40 będzie pewnie tańszy. Ale rzeczywiście ciekawszy zakres i rozmiary.
tak myślisz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Według dpreview:
Sony Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS - $998.00
Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO - $999.00
Mam nadzieję że w OJ będzie taniej ;-)
Oficjalnie różnica w cenie raczej symboliczna. Pytanie teraz co kto woli. Zakres czy jasność...
Oczywiście jak się ma O-MD i zestaw szkiełek m43, albo NEX-6 i odpowiedni komplet E szkieł to dylematu raczej nie ma ;-)
A ja niestety potrzebowałbym obiektyw do końca października bo właśnie planuję wyjazd w listopadzie :(