1 załącznik(ów)
Odp: exif - co nam po nim
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No ale nie powiesz mi, że idziesz fotografować skoczka o tyczce bez jakiegokolwiek przygotowania warsztatu?
Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Poza tym musiałbyś się wgryźć porządnie w EXIFa bo samo f i czas i ISO Ci nic nie dadzą. Co Ci po tym jeśli użytkownik robi foty w trybie A - aparat sam ustawia czas i ISO, a jak ktoś jeszcze dał korektę ekspozycji to już w ogóle - szkoda czasu IMHO.
Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
Załącznik 72705
No i na koniec:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Poprzez małpowanie danych z EXIF doświadczenia nie zdobędziesz.
To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
Popieram w zupełności markusa:
Cytat:
Zamieszczone przez
markus74
... jak czyta to jakiś początkujący to lada moment odniesie wrażenie, że jak niechcący podejrzy kilka exifów to już nigdy dobrego zdjęcia nie popełni :)
PS
Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum :roll: bo:
Może wprowadzić w błąd
Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
Po co ludzie mają małpować
i jeszcze sto innych powodów :D
Do niezobaczenia się w tym wątku.
Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
Przykład pierwszy z brzegu:
https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
Przykład pierwszy z brzegu:
https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
Cieszę się że zostałem forumowym specjalistą :shock: i cieszę się że akurat mój przykład przywołałeś, wszak zawsze byłem i jestem ZA EXIFami w fotkach. Ale jestem także za tym żeby była to dobra wola wstawiających fotki - z wyjątkiem wyjątków wymienionych wcześniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
Uważam, że LEPIEJ przeczytać kilka książek i samemu popróbować. Na pewno lepsze to niż podglądanie EXIFa.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
A czy ja napisałem, że to kretyni. Kretynem to się będzie jak li tylko na EXIFie się będzie opierać, myśląc, że kopiując (aka małpując) ustawienia zrobi się takie samo zdjęcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No i na koniec:
To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
Małpowanie = kopiowanie. Patrz wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum :roll: bo:
Może wprowadzić w błąd
Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
Po co ludzie mają małpować
i jeszcze sto innych powodów :D
Do niezobaczenia się w tym wątku.
Jakbym normalnie ze swoim ojcem gadał :P
Jak nie ma co do powiedzenia, to zaczyna przeinaczać moje wypowiedzi, wyrywać z kontekstu, odwraca kota ogonem, a na końcu się obraża.
A ja tylko chciałem uzmysłowić, że obecność EXIFa (u?) w danym pliku nie powinno być wymogiem (poza szczególnymi przypadkami, jak np. konkurs).
T.
Witam.
Czy ktoś wie czemu Exiftool od wersji 9.15 do aktualnej 9.25, nie wprowadza podanej nazwy obiektywu manualnego(bez styków np Samyang 7,5), w dalszym ciągu wprowadzając podany nr obiektywu. Do wersji 9.14 wprowadzanie nazwy i numeru seryjnego obiektywu było bezproblemowe. Błąd programu czy celowe zmiany?.