Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Sprzedaj to w diabły, jak jesteś tak bardzo niezadowolony , Kup dla siebie Kr-a i osiągnij Nirwanę. Po co się męczyć?
Coś kolega nie w sosie? Skąd ta napinka? Napisałem gdzieś, że jestem "bardzo niezadowolony"?!? Rozumiem, że można ganić za głupie pytania czy wypowiedzi, ale wsadzać komuś w usta coś, czego nie powiedział i na tej podstawie wysuwać wnioski to już lekka przesada, nie sądzisz?
Nie wiem - to pytam. Nie twierdzę, że aparat sam zrobi zdjęcie, szukam czegoś co będzie możliwie wszechstronne za możliwie niewielkie pieniądze. Właśnie do nauki.
Mirek54 - a coś z mniejszą dawką obróbki?
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A to popatrz tu https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1935 90% pliki nie roznia sie od rawow.Pomniejszane,wyostrzane,gdzie nie gdzie stempel,moze warstwa i maska.Podstawowa obrobka
1 załącznik(ów)
To ja dorzucę swoje. Zrobione o tak sobie, bez pozowania, ustawiania. Fakt światła było dużo. Obróbki w tym praktycznie w ogóle nie ma.
Załącznik 68579
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Coś kolega nie w sosie? Skąd ta napinka? Napisałem gdzieś, że jestem "bardzo niezadowolony"?!? Rozumiem, że można ganić za głupie pytania czy wypowiedzi, ale wsadzać komuś w usta coś, czego nie powiedział i na tej podstawie wysuwać wnioski to już lekka przesada, nie sądzisz?
Nie wiem - to pytam. Nie twierdzę, że aparat sam zrobi zdjęcie, szukam czegoś co będzie możliwie wszechstronne za możliwie niewielkie pieniądze. Właśnie do nauki.
Ja nie w sosie? Przeczytałem i zacytowałem twoją wypowiedź. Przykro mi , ale brzmiało to jakbyś żałował tego kupna.
Moje E-520 dostała 10-cioletnia wtedy wnuczka, z dwoma kitami Raynoxem 250 i Heliosem z przejściówka. Ojciec, zaawansowany fotograf dokupił jej manualnego zoom, 70-200/4 i OM 50/1,8 i dziewczyna się uczy i nie narzeka, a jak chce lepsze szkiełka to jedzie ze mną lub ojcem na plenerek.
Nie ma co narzekać na szumy, ISO, jak chcesz większy wygodniejszy wizjer to mają go E-1, E-3, E-5 i E-30. Nie tak dawno sprzedałem to ostatnie za 1200 PLN. Poza tym masz fajny aparacik na którym wielu początkowalo , a niektórzy pozostali do dzisiaj z rozsądku. Dosyć ergonomiczny , prawie wszystko mający, w tym również parę wad które trzeba nauczyć się omijać, i świetne systemowe szkiełka po przystępnych cenach.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Poczytaj sobie w wątku Centusa jak należy używać wysokie ISO
dziekuje ;-)
nie sadzilem ze ktos czyta moje wypociny ;-)
Jakby ktoś byłby zainteresowany to u mnie w szafie leży prawie nieużywany E-620, więc za rozsądne pieniądze oddam + nowy grip w kartonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A jaka roznica czy dach czy niebo nad glowa??
Sie nie kloce
A ja sobie myślę, że Ty dobrze wiesz :)
Dwa pytania:
1. Do czego służą poszczególne tryby?
M
S - na tym robią się jakieś bardzo ciemne zdjęcia
A
P
2. Czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie może coś uszkodzić ?
M - tryb manualny, wszystko ustawiasz recznie <--uzywasz kiedy chcesz miec pelna kontrole nad zdjeciem i masz na to czas :)
S - tryb preselekcji czasu (ustawiasz czas a aparat dobiera reszte (przeslone i czulosc)) <-- uzywasz jesli chcesz pokazac ruch lub robisz cos co sie szybko rusza
A - tryb preselekcji przyslony (ustawiasz przyslone a aparat reszte (czas i czulosc)) <-- uzywasz gdy zalezy ci na okreslonej glebi ostrosci (np. portret)
P - tryb programowy (ustawiasz czulosc a aparat dobiera czas i przyslone) <-- uzywasz jako startowy tryb, na poczatku przygody z foto, lub jesli chcesz aby aparat "podpowiedzial" ustawienia.
To tak w skrocie.
Na pytanie pierwsze odpowie Ci instrukcja(sa tez obrazki)
Na drugie-tak,moze sie cos uszkodzic.