Nie, do tylu. Ech. Mowmy po polsku, bardzo prosze... Nie chce lapac za slowa, ale tego typu zwroty to jednak przesada...Cytat:
Zamieszczone przez fotoswiat
Pzdr
Wersja do druku
Nie, do tylu. Ech. Mowmy po polsku, bardzo prosze... Nie chce lapac za slowa, ale tego typu zwroty to jednak przesada...Cytat:
Zamieszczone przez fotoswiat
Pzdr
fotoswiat:
ale na deszcz, kurzawę czy jakiś rajd nie chciałbyś z E-330 iść... chodzi o to, że nikt nie pomyślał o lepszej budzie dla tej hiper-technologii, wobec tego wiele osób które mogłyby mieć E-330 od ręki nie jest nim zainteresowanych. teraz czekamy na ten zapowiadany przełom...
fotoswiat:
nie ma bata. nie muszę mieć nawet uszczelnień, ale z wizjera, bufora i 2 rolek nie zrezygnuję. nie da mi tego OLEK to spadam na K10D albo czekam na FUJI S5. albo OLEK ruszy **** albo do gwiazdki pomachacie połowie starej ekipy tego forum. niestety.Cytat:
proponuję zakup normalnego aparatu np E330 lu E600 w najgorszym przypadku E440.
wydaje mi się że nie stać ich na kolejny rok bez body, które konkurowałoby choćby w klasie średniej. przy D200 i K10D taki E-330 to żart. fotki robi dobre, ale konstrukcja, wizjer i tempo pracy odstają grubo...
wiadomo że na rajdy czy do innych sportów to 1D mkII, ale chłopaki próbują Dziadkiem z 50-200 i w wielu przypadkach efekty są świetne (o ile światło jest).
KaaroL widzę, że Ty już zamówiłeś K10D :mrgreen: ale wstrzymaj się sie do PMA. Potem spokojnie możesz już wysyłać zamówienie, o ile Ci nie przypasuje to co pokażą.
PS
Ja bym tak zrobił
nie ma co się spieszyć. poczekamy co pokaże OLEK i jak Pentax zaszaleje ze słoikami i może jakimiś lampami? Zuiko ma swoją moc, ale nawet najlepszy obiektyw potrzebuje odpowiedniego body.
namówiłem kumpla na K10D, bo obecnie żadna inna firma nie oferuje aparatu który możnaby postawić obok w tej klasie cenowej.
jakoś mnie ten Pentak nie nęci...pewnie gdybym musiał uciekać z systemu to nie zrobiłbym tego dla tego sprzętu...
Zostanę mimo wszystko przy dziadku, w końcu coś Olek musi zrobić dla bardziej wymagających, chociaż....nie oszukujmy się - zarabia się na klasie amatorskiej i tu Olek moim zdaniem nie odstaje jeśli nie wyprzedza konkurencję.
A 330 to byłby ciekawy support dla Dziadzia, tam gdzie wyższe ISO trzeba albo supermakro...
Nie oszukujmy się - sportu w hali, akcji, uroczystości w ciemnicy - wszystkiego na b. wysokim poziomie nie zrobi Olympus. Nie ma do tego sprzętu.
Z racji tego że daję sporo fotek na jet.photos wiem co jest w obiegu jesli chodzi o gładkie obrazki z szybkich akcji, nocne foty itp...( a muszą tam być gładkie do bólu ) - Canon rządzi, poza Markiem 80% sprzetu to 20/30D, nawet starocie typu 300D. Parę DXów D200 od Najkona i to wszystko. Do tego stabilizowane szkła i jazda....Mi czasem odrzucają foty z ISO 200 za "to much noise or grain"
Zauważcie, że Olek do tej pory nie zrobił kontynuacji, żadnego body (no może E300 -> E330), C i N co chwilę odgrzewają jakiś kotlet po małym liftingu, przez co zyskują nowych klientów (tych goniących za nowościami), tworzą rynek wtórny i zarabiają na wszystkim kasę. Olek ma na dzień dzisiejszy IMO rozpoczęte 3 linie:
1. E-1 -> wystarczy dodać matrycę z E330 i większy LCD i mamy już odpowiednik dla K10, D200
2. E-500 -> dodać matrycę 10MP, grip i LV i jest koń pociągowy systemu na miarę D80, A100
3. E-400 -> nowa klasa dla osób wchodzących w dSLR, kobiet, podróżników, etc.
Całość może uzupełniać puszkami klasy E330 do zadań specjalnych -> fotografia podwodna, makro, medycyna, nauka.
Amen
słusznie Waść prawisz....
no może do E-1 dodałbym jeszcze większą prędkość i zrzut z bufora.
lessie:
nawet ISO200 chłopakom nie pasuje? ciekawie, chyba czeka Cię zakup w tym roku...
c+ dobrze gada, ale pominął kwestię wizjera i dwóch rolek w średniej półce.
c+ - tak będzie jak napisałeś - mnie i tak nie będzie stać na te nowe technologie, ale miło będzie poczytać, jak ludzie będą zadowoleni z tego co mają w rękach :)
Karol, jesteś jedyny który trąbi o drugiej rolce. To może być za mało, co by w klasie średniej pojawiła się druga rolka ;)
Rozwiązanie z E-500 moim zdaniem jest dobre. Zwykle i tak steruję tylko przysłoną i iso. Zmianą czasu interesuję się tylko przy zdjęciach nocnych, więc druga rolka zajmuje tylko niepotrzebnie miejsce na obudowie.
I nikomu nie poleciłbym K10D, ze względu na FF/BF przy słabym świetle - za dużo osób na to narzeka. Chyba ze jest możliwość przetestowania korpusu, ze szkłami których się bedzie używało. Osobiście nie lubię tak wybierać sprzętu za kilka tysięcy złotych polskich i przez to nie kupiłbym k10d. Za bardzo szanuję swoje pieniądze. Olek jak na razie pod względem jakości i awaryjności wypada dużo lepiej niż konkurencja.