Nie wiem czy było
zróbcie porównanie g1 - gh1
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Wersja do druku
Nie wiem czy było
zróbcie porównanie g1 - gh1
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Iso 1600 z GH1 wygląda naprawdę dobrze. Nie wiem, na ile jest to zasługą efektywnego odszumiania jpegów, a na ile samej matrycy, ale tak czy inaczej jest postęp. Mam nadzieję, że to jednak matryca, która trafi do kolejnych puszek Olka.
Stawiam na odszumianie, obraz wygląda nieco lepiej niż na G1, ale detale rzadko są większe. Porównałem jednak tylko ISO1600.
ja widzę to tak - w iso 1600 ilość detali identyczna jak z G1 ale szumu jest mniej, do tego lepsze zachowanie na jaśnych partiach, więcej szczegółów faktury na jasnym materiale itd.
ISO 3200 - tutaj jest duży postęp bo iso 3200 nie wygląda gorzej optycznie niż iso 1600 z g1, dużo też szczegłów, choć widać ze filtr odszumiający jest mocniejszy
Podsumowując: najwięcej (moim zdaniem ) zyskało iso 3200 oraz zachowanie w światłach, iso 1600 jest może z 0,2 ev lepsze, iso 3200 jest o 0,8 - 1 ev lepsze
Ja w pierwszym momencie skupilem sie na ISO 100 i ostrosci. Porownalem dwa zdjecia - modelka i dom. I mam ciekawe pierwsze spostrzezenia, ktore chce zglebik wieczorem na wiekszym i dokladniejszym monitorze:
1) GH1 pokazuje wiecej szczegolow niz G1 w wiekszej czesci obszaru wlaczajac srodek, ale rowniez na twarzy, oczach modelki, gdzie nie jest to sam srodek
2) GH1 pokazuje mydlo w porownaniu do G1 na niektorych obszarach, raczej poza centrum (kafelki na dachu, obrzeza domu - szczegolnie z prawej strony) (choc w innych miejscach wlasnie kafelki i ceglowki sa ostrzejsze), karta do balansu bieli, butelka wina
Mowiac o ostrosci, nie o ISO - wydaje sie to raczej porownanie obiektywow, niz puszek w zasadzie.
Tak naprawde, bede probowal wieczorem sciagnac RAW'y i dopiero je porownac. Zerknac rowniez na EXIF'y. Upewnic sie co do uzytych przeslon, itp.
A ja widzę banding od iso 1600 we włosach manekina. Może zdziwiam, ale nigdy nie uważałem się za szumofoba - poziome pasy mi przeszkadzają.
W rawach to już nie wygląda tak pięknie. Czyli jednak odszumianie...