Odp: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A może dałoby się ustalić czy ten filtr jest częścią serwisową w PEN-ach...
Część serwisowa - to tylko ten filtr, który fabrycznie znajduje się w aparacie - hybrydowy działający na jakość obrazu i mający za zadanie odciąć podczerwień wpadającą do aparatu razem ze światłem widzialnym.
Cytat:
Zamieszczone przez
magnum
...A może wystarczy włożyć kawałek szkła optycznego lub borokrzemowego...
Można. Wtedy matryca zarejestruje wszystko w w zakresie swojej barwoczułości - od nieznacznego ultrafioletu po podczerwień do ok. 1020 nm. Jednak w tej sytuacji, na każdy obiektyw trzeba by zakładać filtr, który wpuści do aparatu widmo o pożądanym zakresie, nawet jeśli mielibyśmy robić zdjęcia w normalnej, typowej kolorystyce. Moim zdaniem dogodniej jest odżałować korpus i zdecydować się na filtr przed matrycą, który wpuści odpowiedni zakres widma.
Jack
No i co mi zrobiliście... Tak mi się spodobało to IR, że teraz tylko o tym myślę żeby takie coś mieć. Wszystko przez plener z Saboorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
No i co mi zrobiliście... Tak mi się spodobało to IR, że teraz tylko o tym myślę żeby takie coś mieć. Wszystko przez plener z Saboorem.
Mea culpa, moja bardzo wielka culpa:-D, a fotki wyłażą fajne! I "... kombinuj Dziewczyno ... kombinuj niebogo, jeśli chcesz ..." IR niedrogo :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Część serwisowa - to tylko ten filtr, który fabrycznie znajduje się w aparacie - hybrydowy działający na jakość obrazu i mający za zadanie odciąć podczerwień wpadającą do aparatu razem ze światłem widzialnym.
Można. Wtedy matryca zarejestruje wszystko w w zakresie swojej barwoczułości - od nieznacznego ultrafioletu po podczerwień do ok. 1020 nm. Jednak w tej sytuacji, na każdy obiektyw trzeba by zakładać filtr, który wpuści do aparatu widmo o pożądanym zakresie, nawet jeśli mielibyśmy robić zdjęcia w normalnej, typowej kolorystyce. Moim zdaniem dogodniej jest odżałować korpus i zdecydować się na filtr przed matrycą, który wpuści odpowiedni zakres widma.
Jack
W sumie zastanawiam sie czy nie wkladac nic. Co dostajemy? Dostajemy tzw. aparat full spectrum. Jak wyglada fota zrobiona takim sprzetem - pliki do pobrania ze strony wskazywanej juz wielokrotnie (szalejacy WB, ktory poki co udalo mi sie opanowac tylko w Oly Viewer 2):
http://www.digital-photography.pl/pl...otography.html
Choc autor proponuje jednak zastapienie usunietego elelemntu specjalnym czystym szkielkiem.
Co do cen.. usuniecie oryginalnego filtra w OK Serwisie to koszt 240 pln. Jeszcze nie otrzymalem wiadomosci ile za zamontowanie wlasnego. Jak dostane info to napisze :)
Tomek
Znalazłem kilkanaście fotek zrobionych w IR. Bardzo ciekawe pomysły :) Zobaczcie TUTAJ
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
Znalazłem kilkanaście fotek zrobionych w IR. Bardzo ciekawe pomysły :) Zobaczcie
TUTAJ
Fajne! Te też nie kulawe :-D
@Saboor:
dzisiaj dotarł wreszcie do mnie zamówiony wieki temu Schott RG665. Za parę dni ja też będę miał wyjątkowo dziwnie działający E-510:-)
Pozdrawiam
Jack
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
@Saboor:
dzisiaj dotarł wreszcie do mnie zamówiony wieki temu Schott RG665. Za parę dni ja też będę miał wyjątkowo dziwnie działający E-510:-)
Pozdrawiam
Jack
Szczekam nie cierpliwie! :grin: I gratki!
Będzie zabawa!!
Moja Maryś jak zobaczyła zdjęcia Saboora ze zlotu to myślała że śniegu tyle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Moja Maryś jak zobaczyła zdjęcia Saboora ze zlotu to myślała że śniegu tyle ...
No bo tyle było ... ja nie wiem gdzie wyście łazili??:mrgreen: