sony ma już pełnoklatkowego CMOSA 24,8Mpix
http://www.cnet.com/8301-13951_1-986....html?tag=head
teraz pozostaje czekać kiedy pokażą A 900.
Wersja do druku
sony ma już pełnoklatkowego CMOSA 24,8Mpix
http://www.cnet.com/8301-13951_1-986....html?tag=head
teraz pozostaje czekać kiedy pokażą A 900.
Olymus albo zrezygnuje z walki o rynek PROFi i skupi sie na małpkach i postara się zawalczyć, albo...??
....my zrezygnujemy z Olka (kiedyś):) :(
ksb wszystko jest możliwe, ale to nieprędko nastanie, naprawdę....
Nie wierzę że Olek tak łatwo odda pole....
Dróg jest wiele i nie wszystkie wiodą przez sensor 36x24.
No i najbardziej smakowity to nie jest rynek małpek, tylko tanich dSLR, na którym O. jest statystycznie trzeci. Ja bym się tak nie przejmował.
Pozdrawiam
jakoś nie czuję potrzeby 24 MP na FF, mnie 4/3 się podoba :)byle nie szli ponad 12 MP
...no, a FF kupią sprzętowi maniacy "bo musi być" i ci, którym się to naprawdę przyda (a takich zapewne jest niewielu). Ech, sprzętoza ;-)
Wydaje mi się, że jeśli wszystko pójdzie w FF, to Olympus może się zdecydować na dwa systemy. 4/3 dla amatorów i półprofi oraz FF dla pro i tam będą puszki rzędu D3 i odświeżona szklarnia Zuiko. Skoro stać ich było na tworzenie systemu 4/3 od podstaw, to tym bardziej możliwe jest takie szalone zagranie. Na pewno nic nie padnie, bo 4/3 zawsze będzie o wiele tańsze od FF, a efekty dla większości zadowalające.
Canon - FF w profi i semi-pro (5D i następcy), Nikon - D3, Pentax - chodzą słuchy o planach FF, Sony - już poinformowało o FF.
Olek zostaje z 4/3, Panas niewiele się tu udziela (przy jego cenach).
W dłuższej perspektywie FF zacznie wchodzić w niższe modele. Tym bardziej że Sony ma możliwości, jeśli uruchomi jakąś masową produkcję FF to cena jednostkowa takiej matrycy spadnie. Dziś topowe body, za 2-3 lata semi-pro, a za 5-6 lat?
Powoli (we wszystkich systemach) coraz mniej sensowne jest pakowanie kasy w lepsze szkła APS, już lepiej wydać nieco więcej na FF. Budżetowe kity to nie problem. Budżetowe aparaty APS jeszcze z dekadę pociągną.
Olek wszedł w ślepą uliczkę i pozostaje mu tylko budżetowy zakres i ewentualnie semi-pro, jeśli będzie ono najmniejsze i najtańsze z konkurencji. E3 wyraźnie jest za drogi, powtórzy los E1 - prezentacja możliwości, ale sprzedaż mizerna. Za 2 lata kupimy E3 z 12-60 za 3333 zł. Dziś E3 jest wyraźnie za drogi, nawet jeśli trzyma poziom konkurencji to jest mniej przyszłościowy.
Chyba że pojawią się technologie które zmniejszą znaczenie wielkości matrycy... Albo Olek lepiej wykorzysta zalety 4/3 - mniejsze body (E400 to dobry krok), może szybsza migawka (powinna mieć mniejszą masę niż ta do FF), lepsze jakościowo, jaśniejsze szkła, tańsze body i tańsze od konkurencji szkła.
Przelicznik x2 straci na znaczeniu przy FF, bo FF zawsze może mieć 2x więcej pikseli i opcję cyfrowego zoomu.
Może się znajdzie chętny na moje szkiełka Zuiko?
Zobaczymy jak będzie wyglądać elektronika fotograficzna za 5 lat.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Drugi system to bardzo wątpliwe. Systemu nie tworzy się od czapki i na krótką metę. Gdyby jeszcze Olek był wielkości Canona... możliwe. A tak, to moim zdaniem absurd.
Pozdrawiam
Wszystkie migawki na świecie powstają u jednego producenta. Zapomnij.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Dobranoc
klasy nie sa stale od lat
kiedys lustrzanka taka jak e410 byla by super profesjonalna
skoro na porzadku dziennym beda ff, a wszystko wskazuje ze tak, konkurencja robi sie ogromna
to sprzet w stylu d300, e3 tez spadnie do klasy podstawowej moze za 2 lata lub wczesniej
a tanie lustrzanki z ff zejda do obecnej klasy aparatow sredniej typu canona 40d
ostatnio rozwoj fotografii cyfrowej baardzo przyspieszyl
wiec olek musi szybko przedstawic nastepce e3, bo za rok byc moze takie aparty beda w klasie podstawowej (moze za wyjatkiem uszczelnien)
wystarczy zobaczyc na nowego 450d, podstawowy aparat ktory praktycznie bije 40d (poza szybkoscia) tak samo sredni ale tani parat pentaxa 20k ktory wlasnie sie pojawil
konkurencja robi sie ostra, mysle ze olek musi cos zaprezentowac w przeciagu roku bo bedzie na samym koncu nawet w najniszej klasie, chyba ze przesunie do niej e3 :)
W takim razie pozostaje mieć nadzieję, że matryce zostaną na tyle ulepszone, żeby w 4/3 dawały zadowalające efekty w stosunku do ceny. Mniejsza matryca mniejszy koszt. Albo mniejsza lepsza, bardziej zaawansowana matryca i ten sam koszt, co większa ale mniej zaawansowana, czyli efekty/osiągi porównywalne i cena również. Paradoksalnie może się okazać, że mała matryca będzie właśnie przyszłością 4/3, a nie przyczyni się do jego zguby.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
O swoją szklarnię się nie martw, na pewno znajdziesz wielu chętnych na te szkiełka :mrgreen: Osobiscie uważam, że za jakies 5 lat FF to będzie standart i niestety trzeba się z tym pogodzic. Na razie nie ma co gdybac tylko focic i focic. Dla amatorki 4/3 jeszcze długo będzie dawac zadowalajacą jakośc, a jeśli ktoś będzie potrzebował czegoś lepszego skompletyje 2gi system i po porblemie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Podzielam ten pogląd, tym bardziej, że matryce/ pewnie to sygnalizowane pól roku temu przez Kodaka i ich kolejne wersje/ dla frame-ramek, mniejszych od full będą coraz lepsze, nie mówiąc już o oprogramowaniu np. takiego jak ostatnio proponuje Fujii-pstrykasz cyfra, a masz kolorki jak w materiałach odwracalnych do światła dziennego/slajdy/Cytat:
Ech Full Frame... Ktoś kiedyś napisał - jak po okresie fotografowania puszką APS-C przesiadł się na 5D, że to jak powrót do domu... Wszystkie analogowce, które miałem to przecież były "FF" a były to też aparaty małe, zgrabne... Nie mam nic przeciwko kolejnemu graczowi na rynku FF - niech to tanieje, może kiedyś sobie kupię. Z drugiej strony cyfrowe 24x36 mm to jednak niesamowite wymagania co do jakości optyki - żeby taka zabawa miała sens...
Osobiście bardzo mnie ciekawi odpowiedź na pytanie - na ile trafnie inżynierowie Olka przewidzieli kierunek rozwoju sensorów - czy mając świadomość, że jednak matryce pójdą w kierunku analogowego małego obrazka świadomie znacznie zmniejszyli swój sensor widząc w tym fakcie szereg zalet, czy jednak było to pewne niedoszacowanie, błąd polegający na założeniu, że wielcy pójdą w stronę minimalizacji wielkości matryc - zatrzymają się na APS-X. Za tym drugim może przemawiać fakt, że nawet Nikon do niedawna deklarował, że nigdy nie wypuści aparatu z sensorem większym niż APS-X... - tu kolejne pytanie - na ile była to marketingowa gadka-szmatka a na ile faktycznie Nikon zmienił politykę w tym zakresie?
Większa matryca oznacza większe puszki i cięższe szkła.
Nie po to kupowałem Olka, żeby cofać się w rozwoju i targać dwa razy cięższy majdan :/
Jakosc z małych (4/3) matryc jest coraz lepsza i w miarę upływu czasu raczej gorsza nie będzie.
Póki co, niczego mi w systemie 4/3 nie brakuje.
Niech ta matryca u Olka będzie mała ale niech pozbędą się szumów i zwiększą zakres tonalny.
Niech rolls&royce kosztuje 10$. Niech nie będzie śmierci. Niech z kranu płynie wódka...Cytat:
Zamieszczone przez ksb
Taaaa a wodę, żeby wziąć prysznic będziemy kupować w monopolowym po 25zł/0,5l... ;-)Cytat:
jakoś nie widze tych małych, świetnych, szkiełek do 4/3. Wszystkie świetne ważą po 1kg albo coś w tym stylu.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Ja nie mówię żeby było za darmo :)
Niech to będzie na poziomie Canona i jego cenach. Mówie tu np . o szumach.
Kupisz aparat za 5-8k$, kiedy 4 razy tańszy E3 jest krytykowany za cenę?Cytat:
Zamieszczone przez ksb
Pozdrawiam
11-22, 14-54, nowe kity. To są szkła znacznie mniejsze od odpowiedników konkurencji.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Pozdrawiam
Ja nie porównuje E3 do D3 i EOS1.
aha tylko 14-54 juz ma nowy odpowiednik raczej nie mały a 11-22 narazie sobie jest. Nowe małe kity, jasne, są świetne i małe ale to szkła amatorskie, pokaz coś małego świetnego z klasy średniej i pro poza 50macro.Cytat:
Ostatnio oglądałem ceny szkieł uPentaxa - wygląda to nieźle.
Mnie w Canonie przeraża cena eLek. Ten aparat bez dobrych szkieł to chyba niekoniecznie.
W Olku odpowida mi szkło 14-54 i nowe 12-60. Ceny są znośne.
NIe jestem maniakiem nowinek i zmiany puszek co pół roku ale przed inwetycją w szkła przychodzi chwila zadumy nad systemem 4/3.
Dodałbym jeszcze 35-kę i 50-kę macro i fiszaja.
Czy to (łącznie z tymi, które wymienił RE ) nie są naprawdę świetne szkła?
Może i są świetne, ale czy mniejsze/lżejsze jak konkurencja? Nie sądzę. Fotomic ma rację.Cytat:
Pozdrawiam
ale dlaczego patrzysz na dolną część cennika ? podnieś głowę wyżej. Jakoś pentax klepie naleśniki i to sa małe, lekkie i świetne szkła. A u olka krowy a nie obiektywy. Przypomnę że w założeniach były małe też body(ten warunek spełniono), tylko coś im drugi nie wychodzi.Cytat:
Ale mam dobre przeczucie, czekamy na premiery olka :D
EDIT: tak te szkła są świetne w swojej półce cenowej nie zaprzeczam temu, ale nie o to chodzi....
tego brakuje w 4/3
jasnego swiatełka który by wspomógł w słabym swietle af by olo
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne...1851820&size=o
Rozmiar: 12.7 MP
Obiektyw: Canon 50mm f/1.4
ISO: 50
Ogniskowa: 50 mm
Czas naświetlania: 1/500 sec
no i jednak taki tani obiektyw plus 5D mnie zabija...
poza tym mam pytanie jak można zrobic podobne zdjęcie aby oko było ostre a juz czubek nosa mniej, w sumie normalnie wiem jak to się robi,ale na portrecie ta głębia jest inna a jednak ją doskonale widać
widać, z e nie używałeś nowego AF w e-3Cytat:
Zamieszczone przez geo
Wracając do tematu przyszłości 4/3 i matryc. Kodak jesienią opracował nowe matryce, które już teraz ma wprowadzać w kompaktach. Pixel 50% mniejszy, a jednocześnie mniejsze szumy i większa dynamika oraz prędkość niż w dotychczasowych matrycach. Pewnie rozmiar dla 4/3 tani nie będzie, ale teoretyczna jakość obrazu napawa optymizmem. Technologia w matrycach idzie ostro do przodu i nie tylko fizyczny rozmiar ma znaczenie.
Panasonic też niedawno zgłosił patent nowych, podobno rewolucyjnych, matryc. Było o tym jakiś czas temu.
e3 kosztuje z 12-60 ponad 8000 zł poza tym za taka kaskę mam pełno dobrych zestawów :/
mi brakuje szkiełka taniego i jasnego zresztą jak wszystkim Nam :)
a poza tym mam już dość tej pogody ani wyjsć, ciągle ciemno jak w d... zero słońca :(((
Edit: zaraz sie z tego watku zrobi "zal sie żal ..tylko nie smarkaj mi w rekaw :)"
Poczekaj z tym Kodakiem ;) Ja pamiętam parę zapowiedzi Kodaka o przełomowości ich rozwiązań i na dzień dzisiajszy nic z nich nie zostało.Cytat:
Technologia i owszem idzie do przodu. Tylko jakie środki trzeba zaangażować by wyprodukować matrycę o drastycznie mniejszysz rozmiarach fizycznych od konkurencji lecz porównywalnej do matryc konkurencji jakości obrazowania? Z APS-C walczą, ale z FF... Historia rozwoju matryc przypomina mi sytuację jaką od kilku lat możemy obserwować na rynku wyświetlaczy LCD.
Nie strasz... 95% to beznadziejne TNki .. taniość rządzi.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
A przyzwoite monitory robią Eizo, Nec i dosłownie 2-3 innych za dość konkretne pieniądze.
Ciągle coś nie tak, ciągle coś nie pasuje... Wiadomo, o klasie fotografa świadczy jego sprzęt.
Jak dla mnie wszystkie te foto-imprezy należałoby zlikwidować - bo zawsze przed nimi na forum wszyscy stękają i jęczą, że Canon to to, a Olympus niestety tamto.
Szlag.
I sytuacja będzie pewnie podobna za kilka lat do obecnej. Taki nowy rewolucyjny patent użyty w FF da nam cenę aparatu ze 3 razy wyższą niż w 4/3, wsadzą więcej mpx i będzie różnica w cenie i jakości analogiczna do dzisiejszej tylko na wyższym szczeblu jakości. Te tanie puszki z FF będą miały niestety gorszą, tańszą matrycę i jakość obrazu może być zbliżona do puchy 4/3 (z tą nową lepszą matrycą, ale tańszą, bo mniejszą) w podobnej cenie. I tak w kółko. System nie padnie ;)Cytat:
Zamieszczone przez epicure
E3 + sigma 30/1.4, AF jak błysk, ostrzy w szarówce :)
własnie wykonałem test, ciemno, jedynie światło bijące z monitora komputera, AF na ścianę za monitor. Ostrość złapana w ułamku sekundy, strzał i:
pełny rozmiar:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...79f2c1a346737b
pomniejszyłem do 3MPix, bo mi fotosik się pluł. EXIF poczytajcie. 1/4s z ręki.
Spróbowałem też E300 + to samo szkło i te same ustawienia. Niestety nie mogę wykonać zdjęcia ponieważ obiektyw jeździ w przód i w tył, a AF nie może ustawić ostrości.
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W kwestii jakości nic się nie zmieniło. Jakość dalej zależy od potrzeb i pieniędzy jakimi dysponujesz ;-) Chodzi o to, że kiedyś na jeden spełniający wymogi wafel przypadał spory odsort wafli nie spełniających kryteriaów jakościowych. To pordażało koszty produkcji. Im większy wafel tym większy odsort przez co wyższa cena wyświetlacza. Udoskonalono technologię, zmniejszono odpad czyniąc produkcję zdrastycznie tańszą. Teraz możesz kupić sobie LCD 20" w cenie 800zł, gdzie kilka lat temu trzeba było zapłacić 1600zł za panel 15" o znacząco gorszych parametrach.Cytat:
Zamieszczone przez Koriolan
Sytuację podobną można zaobserwować na rynku matryc. Małe miało być tańsze, ale udoskonalono proces technologiczny i po mału staje się to, w co wierzyli wyłącznie niepoprawni optymisci. Myślę, że duży postęp poczynił się w tym czego nie widzimy. W liniach produkcyjnych. Oczywistym jest również, że jeśli małe będzie obrazować z czasem znacząco lepiej, to tym bardziej duże. Przepaść może się nie tylko nie zmniejszać, ale pogłębiać.
Przyjmując, że postęp będzie się czynił (przykład D3) to w przyszłych tanich puszkach z FF nie zagości raczej matryca obrazująca w gorszy sposób niż kilku letnia matryca znajdująca się w 5D. Co musi się wydarzyć by w e-systemie powstał aparat z tej jakości obrazowaniem co 5D? Nie postęp lecz rewolucja. Jeśli wszyscy producenci będą produkować matryce w oparciu o tą samą technologię, to mniejsza matryca zawsze będzie oferować znacząco gorszą jakość. Chyba, że zostaną zaangażowane potężne środki, ale by nawiązująć walkę z matrycami wielkości FF koszty produkcji małej matrycy mogą być wówczas daleko bardziej wysokie niż matrycy FF. I klops. Wszysko straci na znaczeniu, gdy e-system będzie oferował czyściutkie i pełne szczegółów ISO25000 ;) Wówczas (raczej) bez znaczenia będzie fakt posiadania przez konstrukcje konkurencji równie czystego i pełnego szczegółów ISO50000 :mrgreen:Cytat:
To gdybanie, ale jedno trzeba przyznać. Wejście na rynek SONY i Samsunga wywróciło wszystko do góry nogami. Popularne FF jeszcze rok temu było SF, a teraz nabiera realnych kształtów. Za parę lat może być ciężko walczyć małą matrycą nawet w segmencie amatorskim.